Nogomet

Hrvatska nastup na Svjetskom prvenstvu otvara u ruskoj eksklavi na novoizgrađenoj Baltika Areni

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 07.05.2018.
Hrvatska nastup na Svjetskom prvenstvu otvara u ruskoj eksklavi na novoizgrađenoj Baltika Areni

Kalinjingrad je jedan od najposebnijih gradova domaćina ovog Svjetskog prvenstva, odvojen je od Rusije, najzapadniji je dio ruske države, a nakon Drugog svjetskog rata potpuno su iseljeni dotadašnji stanovnici, a naseljeni Rusi. Riječ je o gradu koji je praktički postao ruski "ratni plijen"...

Kalinjingrad je glavni grad Kalinjingradske oblasti i grad s ogromnim postotkom ruskog stanovništva, puno većim nego u veći ostalih većih ruskih gradova. Zemljopisno je posve izdvojen iz ruskog teritorija, omeđen je Litvom i Poljskom te se nalazi na izlazu na Baltičko more.

Stadion Kalinjingrad

Kapacitet: 35.212

Godina dovršetka izgradnje: 2018.

Utakmice:

16. lipnja Hrvatska - Nigerija
22. lipnja Srbija - Švicarska
25. lipnja Španjolska - Maroko
28. lipnja Engleska - Belgija

Samim time strateški je vrlo bitan, sjedište je i Baltičke flote, a kada god dođe do nekih većih trzavica između Rusije i ostatka svijeta, na to područje šalju se dodatne zalihe raketa. Riječ je o najzapadnijem dijelu Rusije koji je tijekom povijesti često mijenjao vladare.

Najvećim dijelom povijesti bio je pod pruskom vlašću, Rusi su tu vladali kratko i u 18. stoljeću, a nakon toga bio je pod njemačkom vlašću sve do kraja Drugog svjetskog rata. Dolaskom Rusa u Kalinjingrad 1945. godine, uspostavili su svoju vlast, a na Potsdamskoj konferenciji praktički je pripojen Sovjetskom Savezu.

Embed from Getty Images

Grad se u to vrijeme zvao Königsberg, a nakon smrti jednog od boljševičkih vođa Mihaila Kalinjina, grad je preimenovan i po njemu nazvan Kalinjingrad. U narednim godinama protjerani su gotovo svi njemački žitelji koji su bili u Kalinjingradu, grad je naseljen Rusima, a uz čvrstu vlast, propagandu i veliki postotak onih koji su povezani s vlašću i vojskom pruža jaku potporu ruskim vladarima, u ovom trenutku Vladimiru Putinu.

Tijekom povijesti, posebno nakon raspada SSSR-a, javljali su se određeni pokreti koji su se zalagali za veću autonomiju Kalinjingradske oblasti, bilo je čak i ideja o stvaranju četvrte baltičke države, ali nikada nijedan od tih pokreta nije bio dovoljno jak da bi se stvorila kritična masa koja bi pokrenula stvari.

Embed from Getty Images

Sva ta politička priča ne utječe previše na turističke tokove, grad koji je ne tako davno praktički bio zatvorena zona bez dozvole za ulazak stranim državljanima (ako nisu imali dobar razlog), danas bilježi porast broja turista iz cijelog svijeta. Brojni muzeji, spomenici, parkovi omiljena su meta svakog turista koji se nađe u Kalinjingradu.

Što se tiče same povezanosti, Kalinjingrad ima zračnu luku koja je povezana uglavnom s ruskim gradovima, postoje i linije prema baltičkim središtima, Varšavi, Berlinu, Pragu, ali prema zapadnim gradovima baš i ne. Zračna luka Hrabrovo smještena je 24 kilometra od središta grada, a dio zračne luke koristi i ruska zračna flota. Krajem prošlog mjeseca završena je obnova putničkog terminala koja je izvedena za potrebe održavanja Svjetskog prvenstva u nogometu.

Embed from Getty Images

Željeznicom je Kalinjingrad povezan s Moskvom i St. Peterburgom, a u gradskom prijevozu prometuju tramvaji, trolejbusi i autobusi. Tramvajski sustav uveden je u 19. stoljeću i još uvijek se koristi dok su se trolejbusi počeli koristiti 1975. godine.

Grad inače nema neku bogatu sportsku povijest i domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu bit će najveći sportski događaj u povijesti grada, ali i veliki ispit za gradske strukture koji će se suočiti s velikim priljevom navijača iz cijelog svijeta. Među njima bit će i Hrvata jer Hrvatska u Kalinjingradu igra protiv Nigerije.

Stadion Kalinjingrad

Kalinjingradski stadion ili kako ga neki zovu Arena Baltika, još uvijek nije doživio službeno otvaranje, a ono je predviđeno za 12. svibnja. Testni meč odigran je 11. travnja, a u njemu su se susreli Baltika i Samara. S udaljenosti svega 45 kilometara od poljske ranice, riječ je o stadionu koji je najbliži Europskoj uniji.

Riječ je o potpuno novom stadionu koji je izgrađen za potrebe Svjetskog prvenstva u nogometu, a nakon održavanja SP-a, njegov kapacitet bit će smanjen za oko deset tisuća mjesta te će na njemu dalje nastupati Baltika iz Kalinjingrada, klub koji se inače natječe u drugoj ruskoj ligi.

Embed from Getty Images

Izgradnja stadiona započela je tek 2016. godine, a stajala je nešto više od 250 milijuna eura. Prva zamisao bila je da stadion bude izgrađen na mjestu starog stadiona kojeg je dosad koristila Baltika, ali kasnije je odluka promijenjena i stadion je izgrađen na Oktobarskom otoku kojeg omeđuje rijeka Pregolja.

Dodatni problemi javljali su se zbog dodatnih troškova zbog sprečavanja poplava na tom području koje inače nisu rijetkost, zatim je bankrotirala projektantska kuća koja je bila zadužena za stadion, ali na kraju je pronađeno rješenje i stadion je izgrađen na vrijeme.

Embed from Getty Images

Riječ je o modernom zdanju s kapacitetom od 35.212 gledatelja za potrebe Svjetskog prvenstva, a na njemu bit će odigrane četiri utakmice grupne faze. Dvoboj Hrvatske i Nigerije prvi je na rasporedu.

FOTO: Wikipedia

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!