Nogomet

Samara - od zatvorenog grada do velikog industrijskog i prometnog središta

Mihaela Bradovski • subota, 12.05.2018.
Samara - od zatvorenog grada do velikog industrijskog i prometnog središta

Samara je jedan od gradova koji će biti domaćin susreta Svjetskog prvenstva u nogometu, na novoizgrađenoj Samara Areni bit će odigrano ukupno šest utakmica od čega dvije u nokaut fazi...

Samara je šesti najveći ruski grad i središte istoimene oblasti. Grad je godinama bio središte sovjetske svemirske i zrakoplovne industrije i samim time zatvoren za strance. U vrijeme Drugog svjetskog rata također mu je namijenjena važna uloga i to kao rezervni položaj na koji se trebao povući Staljin nakon njemačkog dolaska pred Moskvu.

Samara Arena

Kapacitet: 44.918

Godina dovršetka izgradnje: 2018.

Utakmice:

17. lipnja Kostarika - Srbija
21. lipnja Danska - Australija
25. lipnja Urugvaj - Rusija
28. lipnja Senegal - Kolumbija
2. srpnja E1 - F2
7. srpnja četvrtfinale

Nalazi se na ušću rijeke Samare u Volgu, a do 1991. godine nosio je ime Kujbišev u čast boljševičkog lidera Valeriana Kujbiševa. 1991. godine preimenovan je u Samara, a to ime nosi i danas. Iako je i danas važan faktor u svemirskoj industriji, Samara više nije zatvorena, a postoje planove prema kojima bi se turisti privlačili upravo ovim dijelom industrije.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, na njegovom početku, odlučeno je kako će tadašnji Kujbišev dobiti ulogu Moskve kao alternativno središte u slučaju pada Moskve, čak su i vladine organizacije, Komunistička partija i strane misije evakuirane u Samaru, no nakon što su se Nijemci počeli povlačiti, sve je vraćeno u Moskvu.

Embed from Getty Images

U to vrijeme izgrađen je i takozvani Staljinov bunker koji se nalazi gotovo 40 metara pod zemljom, bio je potpuno funkcionalan, ali nikada nije bilo potrebe za njegovom upotrebom.

Nakon Drugog svjetskog rata industrija u Samari doživjela je procvat, vojna i svemirska bile su dominantne i ubrzo je Kujbišev zatvoren za strance koji su u njega mogli ući samo s posebnim dozvolama koje su se izdavale u Moskvi. Danas u Samari postoje brojne tvornice i izvan tog djelokruga pa su tako prisutne i crna metalurgija, tvornica čokolade, alkoholnih pića te prehrambena industrija.

S obzirom na povoljan smještaj, Samara se užurbano razvijala i danas je jedan od glavnih gradova po doprinosu u ruski proračun, sa stalnim porastom broja stanovnika te brojnim planovima o modernizaciji i širenju.

Embed from Getty Images

Kako i priliči tako velikom i razvijenom gradu, povezanost s ostalim središtima je dobra, a javni prijevoz bogat i raznovrstan. Autobusi, taksiji, trolejbusi, tramvaji, metro prometuju kroz grad, a željeznicom, autocestom i zračnim putem Samara je dobro povezana s ostatkom Rusije.

Zračna luka Kurumoč nalazi se 35 kilometara sjeverno od središta Samare, a koristi ga i drugi najveći grad u toj regiji Toljatti. Velebna zračna luka godišnje primi oko tri milijuna putnika, ima 50 parkirališnih mjesta za razne letjelice. Osim što je povezan s najvećim ruskim gradovima, ima letove prema Češkoj, Turskoj, Tajlandu, Grčkoj, Finskoj, UAE-u, Kazahstanu, Brazilu, Tadžikistanu, Izraelu, Armeniji, Italiji, Uzbekistanu, Francuskoj.

Samara je smještena na autocesti M5 koja je glavna poveznica između Moskve u Uralske regije. Riječ je o jednoj od najvažnijih ruta i to u dužini od 1855 kilometara kolika je udaljenost od Moskve do krajnjeg dijela autoceste Čeljabinska.

Embed from Getty Images

Metro u Samari dužine je 12.7 kilometara i sastoji se od deset stanica. Počeo je s radom 1987. godine kada je operirao u dužini od 4.5 kilometra da bi nakon toga postupno proširivan te došao do današnje dužine. Konstantno se radi na njegovom proširenju te postoje planovi za uvođenje još jedne linije od devet kilometara koja bi se sastojala od šest stanica.

Inače Samara je posljednjih godina bila u središtu pozornosti ruske javnosti nakon odluke prema kojoj je zabranjeno djelovanje tamošnjih Jehovinih svjedoka koji su proglašeni ekstremističkom skupinom.

Samara Arena

Prekrasna Samara Arena kapaciteta gotovo 45 tisuća gledatelja novoizgrađeni je stadion u Samari koji je ove godine otvoren te će nakon Svjetskog prvenstva biti dom tamošnjeg kluba Krilja Sovjetov koji se trenutno natječe u drugoj ligi.

Stadion ima četiri zvjezdice po Uefinoj klasifikaciji, a prvotna lokacija trebala mu je biti na otoku južno od središta grada, međutim na njemu nije bilo nikakve infrastrukture, bilo bi potrebno apsolutno sve, uključujući i most, izgrađivati ispočetka te se odustalo od te ideje i izgrađen je na prikladnijoj lokaciji.

Stadion će za potrebe održavanja utakmica Svjetskog prvenstva nositi naziv Samara Arena, a službeno ime nakon Prvenstva bit će Kosmos Arena.

Embed from Getty Images

Nakon što je promijenjena lokacija izgradnje stadiona, promijenjen je u ogromnoj mjeri i sam projekt te izgled stadiona kakav je danas nema previše veze s prvotnim projektom stadiona zamišljenog na otoku.

Izgradnja stadiona stajala je oko 320 milijuna dolara i jedan je od rijetkih stadiona koji nije previše odstupao od troškova koji su prvotno procijenjeni.

Na njemu će se odigrati četiri utakmice grupne faze Svjetskog prvenstva te po jedna utakmica osmine finala i četvrtfinala.

FOTO: Wikipedia

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!