Nogomet

Hrvatska posljednju utakmicu grupne faze igra na novom stadionu u središtu južne Rusije

Mihaela Bradovski • nedjelja, 13.05.2018.
Hrvatska posljednju utakmicu grupne faze igra na novom stadionu u središtu južne Rusije

Još jedan od gradova domaćina Svjetskog prvenstva je Rostov na Donu, a u njemu će gostovati i Hrvatska. Svoju posljednju utakmicu u skupini igrat će na novoizgrađenoj Rostov Areni...

Rostov na Donu najveći je grad južnog dijela Rusije i veliko prometno, kulturno, znanstveno, obrazovno i industrijsko središte. Neformalno ga još nazivaju i Vrata Kavkaza te južnim središtem Rusije. S više od milijun stanovnika spada među deset najvećih ruskih gradova, ali i među deset ruskih gradova s najvećim brojem kriminalnih djela.

Rostov Arena

Kapacitet: 45.000

Godina dovršetka izgradnje: 2018.

Utakmice:

17. lipnja Brazil - Švicarska
20. lipnja Urugvaj - Saudijska Arabija
23. lipnja Južna Koreja - Meksiko
26. lipnja Island - Hrvatska
2. srpnja G1 - H2

Službeni datum osnutka grada smatra se 15. prosinac 1749. kada je carica Elizabeta Petrovna potpisala dokument prema kojem je osnovan kao rusko tržno središte u južnom dijelu te je bio jedina luka na tom području u kojoj su trgovale države Crnog, Egejskog i Sredozemnog mora.

Ubrzo je na tom mjestu izgrađena i utvrda koja je štitila prodor krimskih Tatara, a u toj vojnoj utvrdi boravilo je oko četiri tisuće uglavnom vojnika. Utvrda je nazvana po Dimitru Rostovu.

Embed from Getty Images

Krajem 18. stoljeća započela je izgradnja grada i 1897. godine Rostov je već imao 120 tisuća stanovnika. S godinama je samo rastao, a kako se nalazi na iznimno plodnom području, ruska prehrambena prebacila je postrojenja na područje Rostova.

Tijekom Drugog svjetskog rata Rostov je u velikoj mjeri uništen, osvajale su ga njemačke snage dva puta, a nakon pobjede kod Staljingrada 1943. godine sovjetska vojska ponovno je osvojila Rostov.

Nakon Drugog svjetskog rata grad je obnovljen i iz godine u godinu sve je više rastao te je u osamdesetim godinama probio granicu od milijun stanovnika. S vremenom je postao i važno poslovno središte te unatoč ekonomskoj krizi u devedesetim godinama, nastavio se razvijati.

Embed from Getty Images

Rostov se nalazi na samoj obali rijeke Don te je udaljen od Moskve 1070 kilometara. U gradu se nalazi preko 1000 objekata visoke kulturne vrijednosti, nalazi se na svim glavnim putevima koji spajaju južni dio europskog dijela Rusije s Moskvom, na vodenom putu preko Dona do Crnog mora te s međunarodnom zračnom lukom koja je povezana s najvećim ruskim središtima.

Međunarodna zračna luka Rostov na Donu smještena je svega osam kilometara od središta grada, jedan je od najvećih aerodroma u jugozapadnom dijelu Rusije s godišnjim brojem od više od dva milijuna putnika.

Oko 30 avio prijevoznika ima ugovor s Rostovom te je povezan s više od 50 destinacija u Rusiji i svijetu. Ova zračna luka nedavno je zatvorena i sav promet preusmjeren je na novoizgrađenu zračnu luku Platov koja bi godišnje trebala primati do pet milijuna putnika. Riječ je o, u trenutku izgradnje, najskupljoj ruskoj zračnoj luci. Vlasti u Rostovu kupile su 20 autobusa koji svakih 20-ak minuta prometuju od zračne luke prema središtu Rostova.

Embed from Getty Images

Što se tiče gradskoj prijevoza, dominiraju kao i u ostalim ruskim gradovima tramvaji, trolejbusi i autobusi, a kompletan autobusni vozni park u potpunosti je obnovljen novim vozilima.

Grad je veliko kulturno središte, a turistička zajednica Rostova nudi brojne rute razgledavanja velikog broja kazališta, muzeja, parkova i gradskih spomenika, tu su i zoološki vrt, botanički parkovi te brojne crkve koje su u potpunosti obnovljene.

Rostov Arena

Rostov Arena izgrađena je za potrebe održavanja Svjetskog prvenstva, a na njemu će nastupati i ruski prvoligaš Rostov u kojem je velikog traga ostavio Stipe Pletikosa. Rostov se seli sa stadiona Olimp na Rostov Arenu koja će za vrijeme Svjetskog prvenstva imati kapacitet oko 45 tisuća mjesta, a nakon njega kapacitet će biti spušten na nešto manje od 38 tisuća.

Dok je sam Rostov izgrađen i nalazi se uglavnom na sjevernoj strani Dona, stadion će predstavljati prvi veliki projekt na južnoj strani Dona. Oko stadiona trebao bi se graditi "novi centar" Rostova s brojnim zabavnim, kulturnim i poslovnim sadržajima i trebao bi predstavljati središte novih investicija i razvoja tog područja.

Embed from Getty Images

Na ovom stadionu igrat će i Hrvatska i to svoju posljednju utakmicu u skupini protiv Islanda. Kao i na ostalim stadionima, ovdje će također biti odigrane četiri utakmice grupne faze natjecanja, a u nokaut fazi na rasporedu je samo jedna i to ona osmine finala.

I dok je kod velikog broja stadiona troškovnik rastao i stvarna cijena u konačnici bila veća od predviđene, kod ovog stadiona uspjelo se smanjiti troškove i u konačnici je on stajao manje nego što je bilo predviđeno te je izgrađen u potpunosti za oko 400 milijuna eura.

Embed from Getty Images

FOTO: Wikipedia

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!