Nogomet

Southgate: "Želimo nastaviti rasti kao momčad"

Sportnet • srijeda, 16.05.2018.
Southgate: "Želimo nastaviti rasti kao momčad"
Foto: EPA

Izbornik Engleske, u razgovoru za ESPN FC, rekao je kako mu je primarni cilj na predstojećem Svjetskom prvenstvu razvoj momčadi i kontinuirani rast engleske nogometne reprezentacije...

PIŠE: Jan Šneler

Engleska, kolijevka nogometa, jedna je od onih zemalja u kojoj su očekivanja iznimno velika pred početak svakog natjecanja. S obzirom na to da Engleska ima samo jednu titulu pobjednika Svjetskog prvenstva iz 1966. a polufinale su dosegnuli posljednji put 1990., jasno je kako ta velika očekivanja dosta često ne prati jednako dobar rezultat.

U jeku novog Svjetskog prvenstva u Rusiji, ambicije Engleza i dalje su visoke. Teško je reći kako će na to odgovoriti izbornik Gareth Southgate, no sudeći po posljednjim izjavama, čini se kako želi smiriti strasti i ići korak po korak.

"Mogu vam sada reći da želimo doći do ovog kruga ili onog, ali to stvarno ne znači puno. Želimo nastaviti rasti kao momčad. Nastojimo promijeniti stil igre. Imamo mlade igrače koji su tehnički izrazito jaki s loptom. Vjerujemo kako će s vremenom neki od njih postati vrhunski igrači. Možda postoje u ligi stariji igrači koji su trenutno bolji i iskusniji, ali znamo da s njima ne možemo osvojiti Svjetsko prvenstvo u budućnosti. Prije ću ulagati vrijeme i ukazati povjerenje mladim igračima za koje vjerujem da će biti svjetske klase", otvoren je bio Southgate za ESPN FC.

Kako je i najavio, izbornik Engleske već će danas poslijepodne objaviti konačni popis od 23 nogometaša koji će ići u Rusiju. Premda postoje naznake koji bi to nogometaši mogli biti, valjalo bi pričekati službenu objavu Engleskog nogometnog saveza. Southgate ističe kako mu je taj dio posla najteži - kako objasniti kvalitetnim igračima da su prekobrojni.

"Za svakog trenera, to su najteži razgovori, kada izaberete jednog, a izbacite drugog igrača...Znam jer sam bio igrač, znam kako je to neugodno. Svi žele igrati na Svjetskom prvenstvu, svi žele igrati u svakoj utakmici. Imamo nekoliko ozlijeđenih, što znači da definitivno neće ići u Rusiju. Kako se sezona približavala kraju, tako su i naša neka razmišljanja postala jasnija. Uzbudljivo je gledati ususret turniru", dodao je engleski izbornik.

Premda njegovo mišljenje sigurno neće biti krucijalno, ako će ga se uopće i pitati, izbornik Engleske osvrnuo se i na moguću prodaju Wembleya vlasniku Fulhama i Jacksonville Jaguarsa, Shahidu Khanu, za više od 800 milijuna funti. Iako se svaki engleski navijač zgraža na sam spomen prodaje simbola engleskog nogometa, Southgate pomirljivo gleda na to, što se može protumačiti i kao znak da je Engleski nogometni savez spreman na prodaju.

"To je vrlo važna odluka za upravu i sigurno je da će uzeti neko vrijeme za odluku. Pozitivna stvar je toliko ulaganje koje se može iskoristiti u nogometne svrhe, ali naravno da je za nas važan Wembley zbog nastupa engleske nogometne reprezentacije. Dogovor će se dogoditi samo ako će biti najbolji za sve strane", zaključio je Southgate.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!