Nogomet

Rusija - najveća prednost što je domaćin, za nešto više nedostaje kvalitete

Branimir Korać • nedjelja, 20.05.2018.
Rusija - najveća prednost što je domaćin, za nešto više nedostaje kvalitete
Foto: EPA

Domaćin Svjetskog prvenstva nema nekih velikih iluzija po pitanju rezultata, ali Rusi će učiniti sve kako bi dohvatili barem osminu finala. Skupina je prolaza, za nešto više nedostaje više kvalitete...

Rusija na dosadašnjim prvenstvima

Do 1990. godine ruski nogometaši nastupali su u sklopu Sovjetskog Saveza zajedno s Ukrajincima, Gruzijcima i ostalim bivšim državama SSSR-a, a u to vrijeme ta reprezentacija najbolji plasman ostvarila je 1966. godine kada je u Engleskoj završila na četvrtom mjestu.

Rusija

Nadimak: Sbornaja

FIFA ranking: 66. mjesto

Izbornik: Stanislav Čerčesov

Kapetan: Igor Akinfejev

Najviše nastupa: Sergej Ignaševič 120 (2002.-)

Najviše golova: Aleksandr Keržakov 30 (2002.-2015.)

Najbolji nastup: SP 1994., 2002., 2014. - grupna faza

Kao samostalna reprezentacija, Rusija nastupa na svjetskim prvenstvima od 1994. godine otkad je upisala tri nastupa. U SAD-u 1994. godine upisala je prvi nastup, nije uspjela proći grupnu fazu natjecanja, ali ostat će zabilježeno kako je upisala najuvjerljiviju pobjedu Prvenstva te imala prvog strijelca Prvenstva. Krenula je porazom od Brazila 2:0 da bi nakon toga izgubila i od Švedske 3:1. U posljednjem kolu svladala je Kamerun s čak 6:1 uz pet golova rekordera Olega Salenka koji je nastup na turniru završio sa šest pogodaka. Još jedan gol dodao je Dmitri Radčenko, bivši napadač Hajduka. Salenko je još uvijek rekorder s pet golova u jednoj utakmici te je jedini igrač koji je osvojio Zlatnu kopačku iako je ispao u grupnoj fazi natjecanja.

Sljedeći nastup Rusi su imali u Koreji i Japanu 2002. godine kada su završili također na trećem mjestu u skupini i nisu uspjeli dohvatiti nokaut fazu. Dobro su krenuli, svladali su Tunis 2:0 golovima Jegora Titova i Valerija Karpina te su imali dvije prilike za osiguravanje nokaut faze. U prvoj su poraženi od Japana 1:0 pogotkom Junichija Inamota, a u drugoj od Belgije s 3:2. Vladimir Besčastnih i Dmitri Sičev zabijali su za Rusiju, ali nije bilo dovoljno.

Novi nastup imao je isti ishod, i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine Rusija je završila na trećem mjestu u skupini. U prvom susretu remizirala je s Južnom Korejom 1:1 zahvaljujući pogotku Aleksandra Keržakova 20 minuta prije kraja, zatim je uslijedio poraz od Belgije 1:0 pogotkom Divocka Origija u 88. minuti da bi u zadnjem kolu trebala pobjedu protiv Alžira, vodila od šeste minute golom Kokorina, ali Slimani je u 60. minuti poravnao na 1:1 i odveo Alžir dalje, a Rusiju ponovno ostavio u skupini.

Embed from Getty Images

Put do Rusije

Kao domaćin Svjetskog prvenstva Rusija nije morala prolaziti kroz kvalifikacije već je imala zagarantiran nastup na završnoj smotri. Dok su se reprezentacije borile u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Rusija je odrađivala prijateljske utakmice i tako tražila krug igrača koji će je predstavljati na SP-u.

U tim susretima uglavnom nije bilježila dobre rezultate, odigrala je ukupno 13 utakmica u prošloj i ovoj godini te upisala pobjede jedino protiv Mađarske, Novog Zelanda i Južne Koreje. Imala je i četiri remija te čak šest poraza. Sve utakmice odigrala je u Rusiji izuzev one protiv Mađarske koja je odrađena u Budimpešti.

Embed from Getty Images

Plusevi

Rusija je domaćin Svjetskog prvenstva, imat će navijače iza sebe i igrat će u okruženju koje najbolje poznaje. Dosad nije uspjela proći grupnu fazu natjecanja, a ovo joj je idealna prilika. Treba uzeti u obzir kako su nerijetko i djelitelji pravde u ranijoj fazi natjecanja naklonjeni domaćinu stoga ne bi bilo ništa čudno da Rusi dobiju i tu mali vjetar u leđa.

Sa skupinom mogu biti zadovoljni, Urugvaj je tu kao najteži protivnik, ali Saudijska Arabija i Egipat već su malo više po mjeri Rusije. Saudijci su autsajder skupine i Rusija bi trebala biti ispred njih, a onda se sa Salahovim Egiptom potući za drugo mjesto i napokon prolaz u nokaut fazu.

Embed from Getty Images

Minusi

Slabosti je puno. Ova momčad definitivno ne ulijeva povjerenje i u svim linijama ima problema. Počevši od vratara gdje je Igor Akinfejev nedodirljiv, vratar koji je godinama jedinica Rusije, sposoban je braniti sjajno i onda napraviti pogrešku za anale koja može skupo koštati njegovu momčad.

U svim linijama nedostaje visoke kvalitete, a od mlađih igrača koji dolaze i trebali bi preuzeti status zvijezda tu su tek blizanci Mirančuk i Aleksander Golovin. Obrana je dosta problematična, a to dovoljno pokazuje i činjenica da je Stanislav Čerčesov molio 38-godišnjeg veterana Sergeja Ignaševiča da dođe u pomoć jer situacija nije bajna.

Rusi niti ne stvaraju previše prilika po susretu, ono što stvore morat će realizirati u visokom postotku, a tu će se najviše pouzdati u Fjodora Smolova koji je za klasu iznad ostalih napadačkih opcija. Nedostaje Aleksander Kokorin zbog ozljede i to je priličan hendikep.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Fjodor Smolov danas je prva zvijezda ruske reprezentacije i igrač od kojeg će se najviše očekivati na Svjetskom prvenstvu. Napadač Krasnodara prva je napadačka opcija Rusije, najefikasniji igrač te onaj za kojeg se može reći kako je nezamjenjiv i teško nadomjestiv.

U reprezentaciji je debitirao 12. studenog 2012. godine kod Fabija Capella koji mu je dao priliku u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a, a Smolov je u tih 11 minuta provedenih na terenu odmah postigao pogodak i pomogao Rusiji u izbjegavanju poraza (2:2).

Dok je nosio dres moskovskog Dinama, nije briljirao, neko vrijeme boravio je na posudbama od Feyenoorda preko Anžija do Urala i tu je izgubio i reprezentativni status. Godinu i pol nije ga bilo u reprezentaciji, ali za njega su stvari krenule boljim smjerom kada je preselio u Krasnodar 2015. godine. Ubrzo se vratio i u reprezentaciju te preuzeo važnu ulogu.

U dresu Krasnodara odnio je titulu najboljeg strijelca ruske lige u sezonama 2015/2016 i 2016/2017, a netom završenu sezonu okončao je na drugom mjestu ljestvice strijelaca zajedno s Quincyjem Promesom.

Za Rusiju je dosad upisao 30 nastupa te postigao 12 pogodaka, najviše među svim igračima koji su pozvani u kadar za Svjetsko prvenstvo. Zabio je jedan pogodak i Hrvatskoj i to 2015. godine u Rostovu kada je Hrvatska odnijela pobjedu 3:1.

Embed from Getty Images

Izbornik

Nakon što je Ruski nogometni savez skresao budžet i odlučio kako više neće dovoditi (pre)skupe izbornike, odluka je pala na Stanislava Čerčesova koji je dobio ugovor do kraja ciklusa koji Rusija zaključuje kao domaćin Svjetskog prvenstva.

Čerčesov je kao vratar bio dio reprezentacije na svjetskim prvenstvima 1994. i 2002. godine te europskom prvenstvu 1996. Upisao je ukupno 39 nastupa za reprezentaciju Rusije te još deset za SSSR i ZND.

U trenerskoj karijeri vodio je Kufstein, Tirol, moskovski Spartak, Soči, Terek, Amkar, moskovski Dinamo te Legiju iz Varšave. Jedine trofeje osvajao je s Legijom s kojom je u sezoni 2015/2016 osvojio duplu krunu.

Embed from Getty Images

Prognoza

Niti sami Rusi nisu posebni optimisti po pitanju nastupa ove reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. Dosad samo Južna Afrika od domaćina nije uspjela proći skupinu, a Rusija bi to mogla ponoviti ako ne svlada Egipat i Saudijsku Arabiju. S Urugvajem će teško imati nekakve šanse.

Čak i ako prođe skupinu, osmina finala trebala bi biti maksimum, bilo bi iznenađenje da napravi nešto više od toga. Uglavnom, Rusima dosta toga nedostaje za neki značajniji rezultat.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!