Nogomet

Saudijska Arabija - povratak na najveću svjetsku nogometnu smotru

Petar Jenjić • utorak, 22.05.2018.
Saudijska Arabija - povratak na najveću svjetsku nogometnu smotru
Foto: EPA

Saudijska Arabija još je jedna od reprezentacija koja je plasman na Svjetsko prvenstvo osigurala u posljednjem kolu kvalifikacija i tako se nakon propuštanja dva uzastopna natjecanja vratila na svjetsku scenu. Reprezentaciju vodi zanimljivo trenersko ime Juan Antonio Pizzi koji je predvodio Čile do Copa Americe 2016. godine, dok gotovo svi igrači nastupaju u nacionalnom prvenstvu...

Saudijska Arabija na dosadašnjim prvenstvima

Prvi plasman na veliko natjecanje Saudijci su upisali 1994. godine kada se Svjetsko prvenstvo održavalo u SAD-u. Upravo im je taj nastup ujedno i najbolji na najvećoj nogometnoj smotri.

Saudijska Arabija

Nadimak: Green Falcons

FIFA ranking: 67.

Izbornik: Juan Antonio Pizzi

Kapetan: Osama Hawsawi

Najviše nastupa: Mohamed Al-Deayea 188 (1993. - 2006.)

Najviše golova: Majed Abdullah 79 (1977. - 1994.)

Najbolji nastup: osmina finala na SP 1994.

U grupnoj fazi prvo su upisali poraz od nadmoćnije Nizozemske, da bi pobjedama protiv Maroka (2:1) i Belgije (1:0) prošli u osminu finala kao drugoplasirana momčad. Ipak, dalje od toga nije išlo, prejaka je bila Švedska koja je slavila s 3:1.

Saudijska Arabija uspjela se plasirati i na sljedeća tri Svjetska prvenstva, ali bez značajnijeg uspjeha. U ukupno devet odigranih utakmica osvojili su tek dva boda - 2:2 protiv Južnoafričke Republike u Francuskoj 1998. godine, kao i protiv Tunisa u Njemačkoj 2006.

U Južnoj Koreji i Japanu nije se proslavila, upisala je tri poraza bez postignutog pogotka. Njemačka joj je u prvom kolu osam puta pospremila loptu u gol, Kamerun jednom, a Irska tri puta.

Embed from Getty Images

Put do Rusije

Saudijska Arabija započela je kvalifikacije u drugoj rundi gdje je lakoćom, bez poraza, osvojila prvo mjesto u konkurenciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, Palestine, Malezije i Istočnog Timora.

U sljedećoj, ujedno i posljednjoj rundi nalazila se u skupini B azijskih kvalifikacija uz Japan, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Irak i Tajland te osvojila drugo mjesto.

Bilo je vrlo zanimljivo stanje na ljestvici uoči posljednjeg kola. Znalo se tek kako će Japan izravno otići u Rusiju, a ostalo je tek pitanje tko će biti drugi - Saudijska Arabija ili Australija.

Obje reprezentacije imale su po 16 bodova. Australiji je trebala pobjeda od barem tri gola razlike protiv slabašnog Tajlanda za izravan plasman, ali u tome nije uspjela, upisavši slavlje 2:1.

Takav rasplet značio je jako puno Saudijcima kojima je trebala bilo kakva pobjeda protiv Japana što su i uspjeli ostvariti. Pogodak vrijedan plasmana na peto veliko natjecanje donio je Al Muwallada u 63. minuti utakmice.

Plusevi

Svi igrači dolaze iz nacionalnog prvenstva - od 28 pozvanih na preliminarnom popisu, samo trojica igraju izvan zemlje. Sedam ih nastupa za Al-Ahli, a čak jedanaestorica u dresu Al-Hilala. Momčad je jako dobro uigrana, a prevelikih nepoznanica nema.

S obzirom na to u kakvu je skupinu mogla upasti, Saudijska Arabija može biti itekako zadovoljna. Osim protiv Urugvaja Saudijci sigurno mogu igrati protiv domaćina Rusije i Egipta te će tu zasigurno tražiti bodove.

Embed from Getty Images

Minusi

Upravo činjenica kako gotovo svi igrači igraju u prvenstvu Saudijske Arabije govori kako nemaju previše iskustva s različitim stilovima nogometa. Nedostatak internacionalnog iskustva na natjecanjima kao što je Svjetsko prvenstvo ima vrlo važnu ulogu.

Juan Antonio Pizzi preuzeo je momčad tek krajem 2017. godine, čime je postao treći izbornik u isto toliko mjeseci. U nedostatku prevelike kvalitete Saudijci će se više orijentirati na obrambene zadatke, nešto na što se Pizzi morao prilagoditi, s obzirom na to da je na klupi Čilea gajio napadački nogomet s visokim pritiskom na suparničke obrambene linije, nešto što ovdje neće uspjeti ostvariti.

Salem Al-Dawsari, Fahad Al-Muwallad i Yahya Al-Shehri proveli su drugi dio sezone izvan zemlje, točnije u španjolskoj Primeri. Međutim, ono što može brinuti saudijskog izbornika jest činjenica da spomenuta trojica gotovo da i nisu igrala, ubilježivši tek nekoliko ulazaka s klupe u dresovima Leganesa, Villarreala, odnosno Levantea.

Za razliku od Arabijskog poluotoka, klima u Rusiji sasvim je drugačija i igračima će trebati dosta vremena za stjecanje prilagodbe.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda - Mohammad Al-Sahlawi

Kada bismo trebali izdvojiti jednog igrača Saudijske Arabije to bi svakako bio Mohammad Al-Sahlawi bez čijeg učinka ne bi bilo niti njegove reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

U kvalifikacijama je postigao čak 16 golova čime je podijelio prvo mjesto s Robertom Lewandowskim i reprezentativcem UAE-a Ahmedom Khalilom.

Cijelu karijeru, koju je započeo u Al-Qadisiyju, proveo je u matičnoj zemlji, a nakon četiri sezone u spomenutom klubu 2009. preselio je u Al-Nassr gdje igra sve do danas. U transferu vrijednom osam milijuna dolara srušio je rekord saudijskog nogometnog prvenstva u visini odštete.

U sezoni 2008./09. s Al-Qadisiyahom ušao je u prvu ligu, dok je u Al-Nassru kudikamo uspješniji. Osvajao je naslove prvaka dvije uzastopne sezone, da bi 2014. godine osvojio i nacionalni kup.

Prvi pogodak u nacionalnom seniorskom dresu postigao je u prijateljskoj utakmici protiv Španjolske 2010. godine kada su budući svjetski prvaci slavili s 3:2.

Čak osam od spomenutih 16 golova u kvalifikacijama Al-Sahlawi postigao je protiv Istočnog Timora, tri u pobjedi 7:0 i pet u slavlju od 10:0.

Embed from Getty Images

Izbornik

Juan Antonio Pizzi veliko je trenersko ime i zasigurno najveće pojačanje Saudijske Arabije za Svjetsko prvenstvo koji je prvi značajniji trenerski uspjeh ostvario u Čileu 2010. godine kada je vodio Universidad Catolica do titule nacionalnog prvaka.

Nakon kratkog boravka u Argentini Pizzi je preselio u Španjolsku, točnije u redove Valencije krajem 2013. godine. U debiju na klupi Šišmiša upisao je pobjedu protiv Levantea, a u veljači sljedeće godine bio je proglašen trenerom mjeseca.

Međutim, ni to ga nije spasilo otkaza na kraju sezone, s obzirom na to da je Valencia zaključila sezonu na razočaravajućem osmom mjestu i po prvi puta nakon 16 godina nije se uspjela plasirati u europska natjecanja.

Najveći uspjeh ostvario je 2016. godine kada je preuzeo čileansku nogometnu reprezentaciju uoči Copa Americe. Nakon drugog mjesta u grupnoj fazi, Čile je u četvrtfinalu pregazio Meksiko sa 7:0, da bi rezultatom 2:0 u polufinalu bio bolji od Kolumbije. U finalu ga je čekala Argentina koja je pala nakon boljeg izvođenja penala.

Uz zanimljivu trenersku, Pizzi je imao i jako dobru igračku karijeru. U dresu Barcelone osvojio je šest trofeja, između ostalog i Pichichi trofej za najboljeg strijelca u sezoni 1995./96. Nacionalno prvenstvo osvojio je i s Portom u sezoni 2000./01., a vrijedi izdvojiti i 22 nastupa za španjolsku nogometnu reprezentaciju.

Embed from Getty Images

Prognoza

Saudijska Arabija otvorit će Svjetsko prvenstvo utakmicom protiv Rusije 14. lipnja, dok će u nastavku grupne faze igrati protiv Urugvaja i Egipta.

Protiv domaćina imat će određene šanse, s obzirom na to da niti sami Rusi nisu preveliki optimisti po pitanju Prvenstva. U utakmici s Urugvajcima teško će moći ostvariti nešto više, dok je pitanje hoće li imati odgovor na Egipćane predvođene zvijezdom Liverpoola Mohamedom Salahom.

Teško je za očekivati nešto više od pokojeg boda, a sam prolazak skupine bio bi veliko iznenađenje, ne samo za nogometni svijet, već i za samu reprezentaciju.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!