Nogomet

SP 1954.: Laka konjica briljirala do finala, ali Njemačka uzela titulu svjetskog prvaka

Branimir Korać • srijeda, 23.05.2018.
SP 1954.: Laka konjica briljirala do finala, ali Njemačka uzela titulu svjetskog prvaka

Svjetsko prvenstvo 1954. godine ponovno je održano u Europi. Domaćin Svjetskog prvenstva bila je Švicarska, a ovo Prvenstvo po mnogočemu je ostalo jedno od onih nezaboravnih.

Ogromni favoriti za zlato bili su Mađari. Mađarska laka konjica 28 utakmica u nizu bila je neporažena, uzela je zlato na Olimpijskim igrama i nitko nije sumnjao da će postati svjetskim prvacima. No, Nijemci nisu tako razmišljali.

Sandor Koscis

Sandor Kocsis predvodio je strijelce u Švicarskoj. Zlatna glava bio mu je nadimak, a rođen je u Budimpešti 1929. godine. U Švicarskoj je postigao 11 pogodaka, a u dresu mađarske reprezentacije u 68 nastupa 75 pogodaka te se nalazi na četvrtom mjestu svih strijelaca u povijesti. Za reprezentaciju je nastupao od 1948. do 1956. godine, a klupska karijera vezana mu je uz Honved.

Preminuo je 22. srpnja 1979. godine.

Fifa je i u Švicarskoj predstavila novi sustav natjecanja, ovog puta ono će se zadržati na duže vrijeme sve do 1982. godine. Po četiri reprezentacije bile su smještene u četiri skupine, a po dvije prvoplasirane iz svake skupine izborile su nastup u četvrtfinalu. Na iznimno efikasnom Svjetskom prvenstvu postignuto je čak 140 pogodaka što daje prosjek od 5.4 pogotka po susretu.

U skupini A favoriti za prolaz u četvrtfinale bili su Brazil i Jugoslavija. Iznenađenje nisu dopustili i prošli su dalje, Brazil kao prvi, a Jugoslavija druga. Međusobni dvoboj završen je bez pobjednika 1:1, a strijelac za bivšu državu bio je Branko Zebec. Uz Zebeca igrali su još od hrvatskih igrača Tomislav Crnković, Vladimir Beara, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Stjepan Bobek, Bernard Vukas i Dionizije Dvornić.

Mađari su protutnjali skupinom B pobijedivši Koreju s 9:0 i Nijemce s 8:3. Uz njih među osam otišli su Nijemci koji su u odlučujućem susretu svladali Tursku sa 7:2.

Smjena generacija u Čehoslovačkoj donijela im je loš nastup na ovom Prvenstvu. U skupini C nisu upisali niti jednu pobjedu i ostali su bez četvrtfinala. Tamo su završili Urugvaj i Austrija.

Slična stvar dogodila se i Talijanima koji su zapeli u skupini D. Tamo su pak prva dva mjesta zauzeli Švicarci i Englezi.

Jugoslavija je nastup završila u četvrtfinalu. Tamo ju je s 2:0 svladala Njemačka. Vrlo rano, već u devetoj minuti, Ivan Horvat postiže autogol, a konačnih 2:0 postavio je Helmut Rahn. Urugvajci su nastavili put prema trećem trofeju u trećem nastupu pobjedom nad Engleskom 4:2. Vatreno je bilo u Bernu gdje su igrali Mađari i Brazilci. U vrlo nervoznoj utakmici na kraju su slavili Mađari 4:2, a odluku je donio Sandor Kocsis u 85. minuti. Engleski sudac podijelio je tri crvena kartona, a tučnjava je nastavljena i u svlačionicama. Posljednji polufinalist bila je Austrija koja je u utakmici s najviše pogodaka na svjetskim prvenstvima sa 7:5 svladala Švicarsku.

U prvom polufinalu nadahnuti Nijemci predvođeni Maxom Morlockom koji je postigao hat-trick svladali su bez problema Austriju sa 6:1. Drugo polufinale mnogi su proglasili finale prije finala. Urugvaj je u trećem nastupu išao po treći trofej, ali ispriječila mu se najbolja reprezentacija tog vremena Mađarska i svladala ga nakon produžetka 4:2. Nakon 2:2 u 90 minuta, Sandor Kocsis postiže dva pogotka i odvodi Mađarsku u finale.

Njemačka je u finale ušla kao veliki autsajder, posebice nakon što su ju Mađari razmontirali u skupini s 8:3. Već nakon osam minuta Ferenc Puskas i Zoltan Czibor dovode Mađarsku u visoko vodstvo i čini se kako je na pomolu nova lagana pobjeda. No, Njemačka preko Morlocka i Rahna do 18. minute poravnava. Mađari su apsolutno nadmoćni ostatak susreta, osam minuta prije kraja pogađaju stativu, a Njemačka u sljedećem napadu preko Rahna dolazi do pogotka i jednog od najvećih iznenađenja u povijesti Svjetskih prvenstava.

Finale

SR Njemačka - Mađarska 3:2 (2:2)

Strijelci: 0:1 Puskas (6), 0:2 Czibor (9), 1:2 Morlock (11), 2:2 Rahn (18), 3:2 Rahn (84).

SR Njemačka: Turek, Posipal, Kohlmeyer, Eckel, Liebrich, Mair, Rahn, Morlock, O. Walter, F. Walter, Schaefer.
Mađarska: Grosics, Buzanszky, Lantos, Bozsik, Lorant, Zakarias, Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskas, M. Toth.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!