Nogomet

Može li iskusna Argentina na Messijev pogon konačno doći do željenog trofeja?

Sportnet • četvrtak, 24.05.2018.
Može li iskusna Argentina na Messijev pogon konačno doći do željenog trofeja?
Foto: EPA

Prije četiri godine, Argentina je došla na korak do trećeg trofeja prvaka svijeta u svojoj povijesti, no ukazala se Njemačka i slično kao i 1990. godine prekinula taj san. Argentina predvođena motiviranim Lionelom Messijem ponovno kreće u lov na trofej Julesa Rimeta...

PIŠE: Jan Šneler

Jedna od najnogometnijih zemalja na Svijetu, Argentina, pokušat će na 17. nastupu na Svjetskim prvenstvima, doći do još jednog trijumfa. Iako imaju svojih problema, Argentinci su nepredvidljivi i uvijek opasni. S odličnim napadom, Argentina će svakako biti momčad koju će sve ekipe htjeti izbjeći.

Argentina na dosadašnjim prvenstvima

Argentina je na svakom natjecanju legitimni kandidat za najviše postolje. Reprezentacija je to bogate povijesti s dva naslova prvaka Svijeta i čak tri poraza u finalima. Prva titula pobjednika došla je 1978. godine na Svjetskom prvenstvu u Argentini. Tada je Argentince kroz turnir vukao sjajni Mario Kempes. U finalu je s 2:1, nakon produžetaka svladana Nizozemska te je južnoamerička momčad na svom terenu postala prvi put prvak Svijeta.

Argentina

Nadimak: La Albiceleste

FIFA ranking: 5. mjesto

Izbornik: Jorge Sampaoli

Kapetan: Lionel Messi

Najviše nastupa: Javier Zanetti 143 (1994.-2011.)

Najviše golova: Lionel Messi 61 (2005.-)

Najbolji nastup: SP 1978., 1986. - 1. mjesto

Nikako se ne smiju zaboraviti još neki igrači iz te sjajne generacije. Jedan od njih je i bivši trener Dinama Osvaldo Ardilles, sjajni veznjak i mozak te momčadi. Tu su bili i Leopoldo Luque i Daniel Bertoni koji su to prvenstvo postigli zajedno šest pogodaka, koliko je imao i najbolji strijelac Kempes.

Druga titula došla je one mitske 1986. godine. Iako su Argentinci u finalu vodili protiv Zapadne Njemačke 2:0, uporni Nijemci se vraćaju no golom u 83. minuti Jorge Burruchaga donosi drugi naslov prvaka Argentini. Ipak, to Prvenstvo u Meksiku ostat će upamćeno po četvrtfinalnoj utakmici i dva posebno upečatljiva pogotka legendarnog Diega Maradone. Prvi pogodak je popularno nazvan Božjom rukom kada je Maradona rukom prebacio engleskog vratara. Drugi, pobjednički pogodak, proglašen i Pogotkom stoljeća 2002. od strane FIFE, nastao je nakon što je sjajni Maradona prešao cijeli teren i gotovo sve igrače da bi postigao drugi gol.

Nakon te titule, Argentina je još dva puta završila u finalu, no oba puta bolja je bila Njemačka i to oba puta s minimalnih 1:0. U Italiji 1990. godine, Zapadna Njemačka je pogotkom Andreasa Brehmea došla do naslova, dok je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu Mario Gotze sedam minuta prije kraja produžetka ponovno bacio Argentince u očaj.

Put do Rusije

Iako po konačnoj trećoj poziciji u kvalifikacijama, prosječni poznavatelj može reći kako se Argentina nije previše mučila, početak kvalifikacija nije bio obećavajuć. Slabo je izgledala Argentina te Gerardo Martino nije izgledao kao trener koji ima energije za odvesti momčad na svjetsku smotru. Nakon šest utakmica (tri pobjede, dva remija i poraz) i slabijih rezultata, Martino je krivio lošu atmosferu u Savezu te se povukao s mjesta izbornika.

Na njegovu poziciju došao je Edgardo Bauza, trener s bogatim iskustvom u južnoameričkim klubovima. Ipak, njegov period bio je još gori od ranijeg i plasman je stvarno doveden u pitanje. Argentinu je napustio u travnju 2017. godine, ostavivši momčad na petom mjestu (ne vodi direktno na SP nego momčad mora u dodatne kvalifikacije). Osam utakmica odigrala je Argentina pod njegovim vodstvom u kvalifikacijama i epilog je bio katastrofalan. Samo tri pobjede, dva remija i tri poraza (posebno težak onaj od Brazila 3:0).

Čak treći izbornik u kvalifikacijama postao je Jorge Sampaoli. Znao je da ima samo jednu misiju, direktan prolaz na Svjetsko prvenstvo. S druge strane, Lionel Messi je također postao svjestan da bez svog stopostotnog angažmana, Argentina neće Rusiju vidjeti. Iako niti Sampaoli nije oduševio igrom, Argentina se uspjela kvalificira kao trećeplasirana sa samo dva boda više od šestoplasiranog Čilea koji ne putuje u Rusiju.

Nije pretjerivanje reći kako bez Messija, koji je postigao sedam pogodaka, Argentina vrlo vjerojatno ne bi uspjela. Kvalifikacije su okončali s prilično lošim omjerom od sedam pobjeda, sedam remija i četiri poraza. Gol razlika 19:16. Prilično nevjerojatno za jednu napadački potentnu momčad da postigne svega 19 pogodaka u 18 susreta. Još gore zvuči podatak da čak u sedam susreta nisu postigli niti pogotka.

Plusevi

Najveća snaga Argentine definitivno je u njihovom napadu. Nećemo pretjerati kada kažemo da bi svaka momčad u prvih 11 voljela imati Messija, Sergio Aguera, Gonzala Higuaina, Angela Di Mariju ili Paula Dybalu. Takav napadački arsenal vjerojatno nema niti jedna druga momčad. Još kada kažemo da će kući ostati Mauro Icardi ili Angel Correa, jasno je o kakvoj kvaliteti govorimo.

Drugi plus, sam po sebi je Lionel Messi. Čovjek koji je vodio Argentinu do finala u Brazilu 2014. godine, pokušat će ponovno i u Rusiji. Ovo je vrlo vjerojatno njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo i iznimno je motiviran da ostvari izvanserijski uspjeh sa svojom momčadi. Ne treba sumnjati da Messi, ako bude na svojoj razini, predstavlja najveću opasnost za sve protivnike. Njega je naprosto nemoguće čuvati i on donosi nevjerojatnu prednost Argentini.

Konačno, Argentini iskustva ne nedostaje. Iako Sampaoli ima nekolicinu mlađih igrača, većina momčadi je prilično iskusna. To su prekaljeni internacionalci s brojnim titulama u klupskim natjecanjima, finalima Liga prvaka i Europskih liga i u turnirskom natjecanju, takvo iskustvo često može biti presudno.

Minusi

Jasno je kako nešto u Argentini ne funkcionira najbolje. Rezultati u kvalifikacijama otkrile su brojne probleme u momčadi. Tri trenera su promijenjena no velikih pomaka nije bilo. Činjenica da Sampaoli u Rusiju neće povesti Icardija govori kako stanje u momčadi nije bilo najbolje. Koliko će se to odraziti u Rusiji te koliko će timska kemija biti ugrožena nekim osobnim sukobima, teško je predvidjeti.

Problem za Argentinu mogla bi predstavljati i ozljeda nominalno prvog vratara Sergia Romera. Romero je ozlijedio koljeno i Sampaoli je na njegovo mjesto doveo iskusnog 32-godišnjeg Nahuela Guzmana. Iako Romero već godinama ne brani u Manchester Unitedu, treba istaknuti kako je to golema šteta jer je riječ o odličnom vrataru čiji će izostanak sigurno biti vidljiv u momčadi.

Jedan od minusa Argentine je i njihova obrana. Iako na stoperskim pozicijama ima Nicolasa Otamendija i Marcosa Roja, a tu su solidni Gabriel Mercado i Federico Fazio, obrana Argentine čini se kao najpropusniji dio momčadi. Uz činjenicu kako nema prvog vratara, bit će interesantno promatrati obranu Argentine u pripremnim susretima. U tom segmentu momčadi, Argentina je najslabija, što svakako ne znači da je slaba, međutim protiv jačih momčadi problema bi moglo biti.

Prva zvijezda - Lionel Messi

Što reći o apsolutno dominantnom Lionelu Messiju, što već svi ne znaju? Igrači poput Messija, Maradone, Cristiana Ronalda, Zinedinea Zidanea, ne obilježavaju samo natjecanje ili dva, već cijela desetljeća. Ne ulazeći u beskonačne rasprave, dozvolite da neutralnim rječnikom kažemo: Messi je jedan od najboljih igrača svih vremena i jedan od najboljih igrača današnjice.

Ovaj omaleni Argentinac osvojio je brojne trofeje s Barcelonom. Čak četiri puta podignuo je trofej Lige prvaka, 11 puta bio je prvak Španjolske, šest puta osvojio je Kup kralja a po tri puta Europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. Prije četiri godine došao je do finala Svjetskog prvenstva, no bolja je bila Njemačka i tako oduzela onaj posljednji argument protivnicima Messija lika i djela, kako ništa nije napravio s nacionalnom momčadi.

Ne treba previše ozbiljno smatrati takve "argumente" ali Messi iskreno želi doći do naslova Svjetskog prvaka. Nerijetko je istupajući u medijima istaknuo taj naslov kao konačni cilj svoje karijere. Nemojte sumnjati da će to pokušati u Rusiji. Messi je pravi kapetan, što je uostalom pokazao i ove sezone u redovima Barcelone.

Barcelona nije izgledala sjajno, kao uostalom i Argentina u kvalifikacijama, no Barcelona i Argentina imaju Messija, igrača koji je uvijek spreman. Messi je potegnuo kada je bilo najpotrebnije, kao što to rade oni najbolji, vođe momčadi, pravi kapetani i doveo Barcelonu na korak do polufinala Lige prvaka a Argentinu do Svjetskog prvenstva.

Njegova karijera svakako neće biti obilježena niti suđena prema nastupu u Rusiji, ali svakako da je ovo možda i najvažniji turnir u njegovom nogometnom životu. Sve drugo je osvojio, ostaje mu samo jedan trofej. Nitko mu neće moći oduzeti sve što je dao svjetskom nogometu i svu ljepotu igre koju je prenio igračima diljem kugle zemaljske, ali taj trofej bi samo zaokružio fantastičnu karijeru jednog od najvećih svih vremena.

Embed from Getty Images

Izbornik

Jorge Sampaoli dobio je priliku voditi Argentinu u prilično nezgodnom trenutku, doslovno u pet do ponoć. Uspješno je riješio goruće pitanje kvalifikacija na Svjetsko prvenstvo, no sada su pred njim novi izazovi u kojima mora pokazati da ima dovoljno kvalitete za vođenje tako velike momčadi.

Sampaoli je nepozivanjem Icardija pokazao nekoliko važnih stvari. Prvenstveno, nepozivanje takvog vrhunskog igrača veliki je rizik. Nije tajna kako je Icardi težak karakter, često i konfliktan, no u slučaju da Higuain ili Aguero ne odigraju turnir na najvišoj razini, Sampaolijeva odluka bit će na meti kritika. Drugo, Sampaoli je nepozivanjem Icardija pokazao kako ne želi trpjeti "nestašne" igrače i one koji se ne mogu uklopiti u kolektiv.

Sudeći po igrama Argentine u kvalifikacijama i potpunom izostanku timskog duha, lako je moguće da se takav eksperiment pokaže uspješnim. U svakome slučaju, Svjetsko prvenstvo u Rusiji iznimno je važno za Argentinu i svaki uspjeh ili rezultatski podbačaj bit će rezultat Sampaolijeve taktike. U Čileu je pokazao kako ima talenta za trenerski posao. U Rusiji će dobiti priliku da s Argentinom napravi još bolji rezultat.

Embed from Getty Images

Prognoza

Sve osim prolaska skupine bio bi debakl i pitanje je bi li se igrači smjeli vratiti u svoju domovinu koliko bi ih navijači i mediji napadali. Argentina je u skupini D s Hrvatskom, Islandom i Nigerijom i apsolutni je favorit za prvo mjesto. Prvo mjesto Argentini otvara veliku šansu.

U osmini finala išli bi na drugoplasiranu momčad iz skupine C u kojoj su Francuska, Australija, Peru i Danska. To ne bi trebao biti zahtjevan zadatak za ovu momčad, dok bi onda u četvrtfinalu vjerojatno imali priliku gledati spektakl. Izgledno je da bi Argentina četvrtfinale igrala protiv nekoga od sljedećih suparnika: Portugal, Španjolska, Urugvaj. Bez daljnje analize i predviđanja koja su iznimno teška, realno je za očekivati da će Argentina doći do četvrtfinala a sve dalje ovisit će o protivnicima ali i o koheziji koja će vladati u momčadi. Ova Argentina svakako ima kvalitete doći i do samoga kraja.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!