Nogomet

SP 1958.: Dolazak Pelea na veliku scenu, Brazil projurio do titule prvaka

Branimir Korać • četvrtak, 24.05.2018.
SP 1958.: Dolazak Pelea na veliku scenu, Brazil projurio do titule prvaka

Po većini anketa najbolji igrač svijeta svih vremena Pele pojavio se na Svjetskom prvenstvu 1958. godine. Kao sedamnaestogodišnjak odveo je Brazil u Švedskoj do naslova svjetskih prvaka. Ova generacija Brazilaca je za neke najjača nogometna reprezentacija u povijesti.

Po prvi puta svjetsko nogometno prvenstvo prenošeno je putem malih ekrana, a na završnici u Švedskoj nije bilo nekih velesila poput Italije i Urugvaja koje se nisu uspjele kvalificirati.

Just Fontaine

Teško će netko dostići Justa Fontainea koji je s 13 pogodaka zauvijek upisan u povijest kao najbolji strijelac na jednom SP-u. Francuski napadač rođen je u Marakechu u Maroku 1933. godine. Za reprezentaciju je debitirao protiv Luksemburga 1953. godine kada je postigao hat-trick. U 21 utakmici za reprezentaciju bio je strijelac 30 puta.

Karijeru je započeo 1950. godine u Casablanci gdje je igrao do 1953. Tada prelazi u Nicu za koju u tri sezone postiže 44 pogotka. Jedan od najvećih francuskih napadača u povijesti Raymond Kopa 1956. godine napušta tada veliki Reims, a Fontaine ga mijenja u najskupljem transferu u tadašnjem nogometu. U dresu Reimsa u šest sezona postiže 121 pogodak.

Karijeru je morao prerano završiti, već u 29. godini zbog ozljede.

Talijani su u kvalifikacijama imali vrlo težak posao u skupini obzirom da su igrali s Portugalcima i Sjevernim Ircima. U Švedsku su otišli Sjeverni Irci predvođeni Peterom McParlandom. Urugvaj je razočarao u skupini s Paragvajem i Kolumbijom. Visoki poraz u Paragvaju 5:0 ostavio ga je bez završnice gdje su otišli Paragvajci.

Sjeverni Irci u skupini A pokazali su kako nisu slučajno došli u završnicu. U jakoj skupini s Njemačkom, Čehoslovačkom i Argentinom uzeli su prvo mjesto. U odlučujućem susretu za prolaz u četvrtfinale svladali svladali su u produžetku Čehoslovačku 2:1 pogocima McParlanda, a drugi četvrtfinalist bila je Njemačka.

U skupini B Francuska i Jugoslavija opravdali su ulogu favorita i otišli u četvrtfinale. U međusobnom susretu Jugoslavija je slavila 3:2. Branko Zebec, Tomislav Crnković i Vladimir Beara bili su jedini hrvatski igrači koji su upisali nastup na ovom Prvenstvu.

U potpuno izmijenjenom i pomlađenom sastavu u Švedsku su došli Mađari. To im se osvetilo i nisu uspjeli proći niti skupinu. Šveđani su bili uz Mađare veliki favorit za prolaz skupine C i to im je uspjelo, a mjesto Mađara u četvrtfinalu iznenađujuće je zauzela do tada ne pretjerano važna i spominjana reprezentacija Walesa. U posljednjem susretu u skupini Wales je svladao Mađarsku 2:1 pogotkom Medwina u 76. minuti.

Brazilci su uz manje probleme prošli skupinu D pobjedama nad Sovjetskim Savezom i Austrijom te remijem s Engleskom. Sovjetski Savez predvođen genijalnim Levom Jašinom na golu u posljednjem susretu zaustavio je favoriziranu Englesku i pobjedom 1:0 prošao u četvrtfinale.

Jugoslavija u četvrtfinalu igra protiv Njemačke i gubi 1:0. Nijemce u polufinale vodi junak prošlog prvenstva Helmut Rahn, a Vladimir Beara unatoč znatno većoj kvaliteti grije klupu Srboljubu Krivokapiću. Brazilci se više od sat vremena muče s Walesom, a onda svoj prvi pogodak na SP-ima postiže Pele. Švedska na prepunoj Rasundi pobjeđuje Sovjete, a sjajni Just Fontaine predvodi Francusku do pobjede protiv Sjeverne Irske.

Raskoš svog talenta Pele pokazuje u polufinalu u kojem demolira Francusku s tri pogotka. Brazilci s 5:2 odlaze u finale, a uz Pelea strijelci su bili Vava i Didi. U finalu ih čeka Švedska koja je prije toga eliminirala Njemačku s 3:1.

Finale je bilo neravnopravna borba dvije kvalitetno različite reprezentacije. Brazil je lakoćom svladao Švedsku 5:2. Blistave trenutke Šveđani su doživjeli početkom susreta kada su poveli, a nakon toga sve protječe u znaku Brazila.

Finale

Švedska - Brazil 2:5 (1:2)

Strijelci: 1:0 Liedholm (4), 1:1 Vava (9), 1:2, Vava (32), 1:3 Pele (55), 1:4 Zagalo (68), 2:4 Simonsson (80), 2:5 Pele (89).

Švedska: Svensson, Bergmark, Axbom, Borjesson, Gustavsson, Parling, Hamrin, Gren, Simonsson, Liedholm, Skoglund.
Brazil: Gilmar, D. Santos, N. Santos, Zito, Bellini, Orlando, Garincha, Didi, Vava, Pele, Zagalo.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!