Nogomet

Iran - talentirana reprezentacija traži prvi prolazak grupne faze

Petar Jenjić • petak, 25.05.2018.
Iran - talentirana reprezentacija traži prvi prolazak grupne faze
Foto: EPA

Iran je kao druga od 32 reprezentacije osigurala nastup na novom Svjetskom prvenstvu gdje će tražiti prvi prolazak grupne faze. Za razliku od nekih prošlih nastupa, Iranci ovoga puta imaju jako dobro pokriće. Kvalifikacije su odradili bez poraza uz samo pet primljenih pogodaka te uz odličnog izbornika i nekoliko zvučnijih imena, mogli bi napraviti iznenađenje u Rusiji...

Iran na dosadašnjim prvenstvima

Četiri nastupa, bez značajnijeg uspjeha, upisali su Iranci u svojoj povijesti, a prvi je stigao još 1978. godine kada su igrali u grupi s Peruom, Nizozemskom i Škotskom. Jedini osvojen bod stigao je u drugoj utakmici turnira kada su remizirali sa Škotima 1:1.

Iran

Nadimak: Team Melli, Persian Stars, The Iranian Lions

FIFA ranking: 36.

Izbornik: Carlos Queiroz

Kapetan: Masoud Shojaei

Najviše nastupa: Javad Nekounam 151 (2000. - 2015.)

Najviše golova: Ali Dei 109 (1993. - 2006.)

Najbolji nastup: Grupna faza 1978., 1998., 2006., 2014.

Zbog iransko-iračkog rata tijekom osamdesetih godina nogomet nije bio u prvom planu pa se Iran povukao iz Azijskih kvalifikacija 1982., a četiri godine kasnije odbio je sudjelovati jer bi domaće utakmice morao igrati na neutralnom terenu.

U Francuskoj 1998. godine stigao je do prve i jedine pobjede na svjetskim smotrama. U drugom susretu skupine svladao je SAD rezultatom 2:1. Međutim, s obzirom na to da su upisali poraze od Jugoslavije i Njemačke, prolazak skupine bio je jako daleko.

Nastupi u Njemačkoj 2006. godine i u Brazilu osam godina kasnije polučili su isti rezultat, na svakom turniru Iranci su osvojili po bod (1:1 protiv Angole u Leipzigu i 0:0 protiv Nigerije u Curitibi).

Put do Rusije

Iran je u azijske kvalifikacije krenuo od druge runde gdje je lakoćom osvojio skupinu u konkurenciji Omana, Turkmenistana, Guama i Indije sa šest pobjeda i dva remija.

Gotovo identičan rezultat stigao je i u sljedećoj, posljednjoj rundi kvalifikacija gdje su igrali protiv Južne Koreje, Sirije, Uzbekistana, Kine i Katara.

Još jednom bez poraza, šest pobjeda i četiri neriješene utakmice. Iran je postao tek druga reprezentacija koja je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu, nakon pobjede protiv Uzbekistana 2:0, 12. lipnja prošle godine.

Prvo mjesto osigurali su još tri kola prije kraja kada je posljednje plasirani Katar upisao svoju drugu, ujedno i posljednju, pobjedu u kvalifikacijama i to protiv Južne Koreje.

Plusevi

Već smo napisali kako je Iran kvalifikacije zaključio bez poraza, ali podvig je još značajniji kada uzmemo u obzir činjenicu kako su u cijelim kvalifikacijama primili tek pet pogodaka.

Nevjerojatan niz od 18 sati i 41 minute bez primljenog gola stao je tek u posljednjem kolu kvalifikacija treće runde kada je sa Sirijom remizirao 2:2. Prvi vratar Ali Beiranvand branio je ukupno 1062 minute i pritom primio samo dva gola.

Za razliku od prošlog Svjetskog prvenstva gdje su tek devetorica igrača igrala izvan liga na Bliskom istoku, danas je spomenuta brojka narasla na 13 igrača koji igraju jako dobro u svojim klubovima. Alireza Jahanbakhsh u dresu AZ Alkmaara sezonu je zaključio s 22 postignuta pogotka u 39 nastupa čime je bio najbolji strijelac cijelog prvenstva.

Do dvoznamenkastog broja pogodaka u Heerenveenu ove sezone stigao je i Reza Ghoochannejhad dok je s 18 golvoa najbolji strijelac grčkog Olympiakosa bio Karim Ansarifard, dok talentirani Sardara Azmoun sa svoje 23 godine već je postao peti najbolji strijelac u povijesti reprezentacije.

Embed from Getty Images

Vrijedi izdvojiti i to kako tek šestorica igrača na popisu za Rusiju imaju 30 ili više godina. Iran je jako dobro posložena momčad koja jako dobro zna što, kada i kako treba raditi.

Minusi

Iran je posljednje četiri godine najbolje rangirana azijska reprezentacija kojoj ipak nedostaje "jačih" utakmica, protiv renomiranijih i zvučnijih momčadi. Iako je obrana djelovala jako dobro u kvalifikacijama, nastup na Svjetskom prvenstvu jest nešto sasvim drugo i još mora proći pravi test.

Niti iranski protivnici u prijateljskim utakmicama neće biti odveć jaki - igrat će protiv Latvije, Uzbekistana i Sijera Leonea te će se tek po početku natjecanja znati koliko je Iran zapravo dobra reprezentacija.

Prva zvijezda - Sardar Azmoun

Nadimak "iranski Messi" dobio je od engleskih medija, a već neko vrijeme plijeni pozornost brojnih europskih klubova, poput Liverpoola, Milana i Barcelone. Svoj raskošan talent počeo je stvarati u iranskoj ligi gdje je, prije odlaska iz zemlje, nastupao tri sezone.

Dvije i pol godine proveo je u Rubinu iz Kazana gdje je postigao i svoje prve europske pogotke, točnije u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Krajem veljače 2015. godine otišao je na posudbu u Rostov gdje je igrao vrlo važnu ulogu u ostanku kluba u prvoj ligi. Zadovoljni dobivenim odlučili su ga zadržati i sljedeće sezone što se pokazalo punim pogotkom. Rostov je igrao puno bolje u odnosu na proteklu sezonu, a u samoj završnici, minimalnom pobjedom protiv Urala, uspio je osigurati drugo mjesto i plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. Azmoun je postigao pobjednički pogodak što mu je bio ukupno šesti u pet utakmica.

Nakon prolaska Anderlechta i Ajaxa ruska momčad igrala je u skupini D protiv Atletico Madrida, Bayerna i PSV-a. Nakon pogotka u porazu protiv Atletico Madrida, gdje je postao prvi Iranac od 2005. godine i Ali Karimija koji je zabijao u Ligi prvaka, Azmoun je bio strijelac i u jedinoj pobjedi svoje momčadi - onoj protiv Bayerna 3:2. Rostov je prošao u Europsku ligu gdje je preskočio Spartu Prag, ali je ispao u osmini finala od Manchester Uniteda.

Po povratku u Rubin mučio se s formom, ali prvi nastup na Svjetskom prvenstvu bit će veliki motiv za mladog Iranca koji ima jako dobar dribling, kontrolu lopte te "nos" za asistiranje i postizanje golova.

Iako ima tek 23 godine Azmoun je upisao 31 nastup za nacionalnu selekciju i pritom postigao 23 pogotka čime je stigao na već spomenuto peto mjesto liste strijelaca iranske reprezentacije. Prvi gol postigao je u prijateljskoj utakmici protiv Južne Koreje (1:0) 2014. godine.

Embed from Getty Images

Izbornik

Carlos Queiroz definitivno je vrlo zvučno trenersko ime koje je kroz karijeru ostvarilo neke značajne uspjehe i bilo dio odličnih klubova. Trenerski potencijal pokazao je kada je u prvom pravom trenerskom angažmanu vodio portugalsku U-20 reprezentaciju do dva uzastopna naslova svjetskih prvaka.

Od 1994. do 1996. vodio je portugalski Sporting s kojim je osvojio jedan nacionalni Kup i Superkup. Nakon manjih uspjeha s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Južnoafričkom Republikom, s kojom je igrao na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, pred Queirozom bio je novi veliki izazov - postao je prvi asistent sir Alexa Fergusona u Manchester Unitedu.

Već nakon jedne sezone privukao je pozornost Real Madrida koji je tražio zamjenu za Vicentea del Bosquea. Priliku da vodi igrače poput Ronalda, Luisa Figa i Zinedinea Zidana nije propustio, a sezonu je započeo osvajanjem španjolskog Superkupa pobjedom protiv Mallorce.

Nakon dobrog ulaska u sezonu, kako u domaćim natjecanjima, tako i u Ligi prvaka, kraj sezone bio je prilično razočaravajući. Valencia je osvojila naslov prvaka Španjolske, dok je Kraljevski klub sezonu zaključio na četvrtom mjestu. U finalu Copa del Reya bolja je bila Zaragoza, a u četvrtfinalu Lige prvaka kasniji finalist Monaco. Nakon samo deset mjeseci boravka na Santiago Bernabeu Portugalac je napustio klub i vratio se u Manchester United.

Četiri sezone radio je kao pomoćnik Alexa Fergusona nakon čega je stigao novi izazov - vođenje portugalske reprezentacije s kojom je potpisao četverogodišnji ugovor. Uz dosta poteškoća uspjeli su se plasirati u Južnoafričku Republiku nakon dodatnih kvalifikacija protiv BiH. Sam nastup na velikom natjecanju nije prošao dobro, upisan je poraz u osmini finala protiv Španjolske, a u tri od četiri utakmice nije uspio postići nijedan pogodak.

Od 2011. godine pa sve do danas s više ili manje uspjeha vodi iransku reprezentaciju s kojom se plasirao na drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo.

Igračka karijera Carlosa Queiroza bila je kratka - svega šest godina bio je vratar u egzotičnoj mozambikanskoj ligi, u dresu Ferroviario de Nampuli.

Prognoza

Iako do sada nijednom nisu uspjeli proći skupinu, Iranci se nadaju kako bi u Rusiji to ipak mogli ostvariti, međutim, ždrijeb im nije bio posebno naklonjen - Španjolska, Portugal i Maroko.

Prvu utakmicu igraju protiv Marokanaca 15. lipnja i tu će zasigurno tražiti svoju najveću priliku za bodove. Nakon toga očekuje ih utakmica protiv Španjolske i u konačnici susret s Portugalcima.

Reprezentacija koja ima jako dobrog izbornika, nekolicinu dobrih napadača i solidnu obranu mogla bi napraviti iznenađenje. Naravno, ako se sve uspije posložiti jer niti posljednje mjesto u skupini ne čini se neizbježno. U najboljem slučaju prolaze u sljedeću fazu natjecanja s drugog mjesta.

Embed from Getty Images

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!