Nogomet

Australija - Socceroosi s novim izbornikom prvenstveno traže prolaz skupine

Branimir Korać • nedjelja, 27.05.2018.
Australija - Socceroosi s novim izbornikom prvenstveno traže prolaz skupine
Foto: EPA

Australija je neposredno nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo promijenila izbornika što sigurno nema najbolji utjecaj na reprezentaciju, ali s novim izbornikom ipak vjeruje u dobar rezultat. Za nju bi to bio plasman u osminu finala...

Australija na dosadašnjim prvenstvima

Australija je dosad upisala nastup na četiri svjetska prvenstva, ovo će joj biti peto i čak treće pod vodstvom nizozemskih izbornika. Debitirala je 1974. godine na SP-u u Zapadnoj Njemačkoj gdje je zapela u grupnoj fazi. Pod vodstvom Zvonimira Rašića osvojila je u skupini jedan bod i nije uspjela proći u nokaut fazu. U prva dva kola igrala je protiv obje Njemačke, prvo je od Istočne poražena s 2:0, a zatim od Zapadne s 3:0. U posljednjem kolu upisala je jedini bod remiziravši protiv Čilea bez pogodaka.

Australija

Nadimak: Socceroos

FIFA ranking: 40. mjesto

Izbornik: Bert van Marwijk

Kapetan: Mile Jedinak

Najviše nastupa: Mark Schwarzer 109 (1993.-2013.)

Najviše golova: Tim Cahill 50 (2004.-)

Najbolji nastup: SP 2006. - osmina finala

Na novi nastup na Svjetskom prvenstvu čekalo se do novog njemačkog domaćinstva i to 2006. godine kada je uspjela i upisati prvu pobjedu te se plasirati u sljedeću fazu natjecanja. Krenula je susretom protiv Japana kojeg je svladala s 3:1 i to golovima u zadnjih deset minuta susreta. Japan je vodio, ali s dva gola Tima Cahilla i jednim Johna Aloisija Australija je napravila preokret. Protiv Brazila Australija je upisala poraz 2:0 i nakon toga protiv Hrvatske je trebala barem bod za prolaz dalje. I uzela ga je remiziravši 2:2 u dobro poznatom dvoboju s tri žuta kartona Joeu Šimuniću. Hrvatska je dva puta vodila golovima Srne i Nike Kovača, ali Craig Moore iz penala i Harry Kewell donijeli su remi Australiji. U osmini finala Australija je igrala protiv Italije, odigrala sjajnu utakmicu, ali svejedno izgubila 1:0 golom Tottija iz penala u 95. minuti.

U Južnoj Africi 2010. godine Australija ponovno nije prošla skupinu. Krenula je vrlo loše, u prvom kolu pregazila ju je Njemačka s visokih 4:0 i to uz crveni karton Cahilla bez kojeg je Australija ostala za sljedeći susret. I u drugom susretu Australci su ostali bez jednog igrača zbog crvenog kartona, ovaj put Kewella koji je protiv Gane isključen već u 24. minuti. Australija je u tom dvoboju vodila od 11. minute golom Holmana, ali nakon što je Kewell skrivio kazneni udarac i zaradio isključenje, Gana je poravnala. U zadnjem kolu Australci su svladali Srbiju 2:1 golovima Cahilla i Holmana, ali nije bilo dovoljno za prolaz.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije četiri godine Australija je prvi put ostala bez boda, ali imala je i najtežu skupinu. Krenula je susretom protiv Čilea i izgubila 3:1, a jedini pogodak postigao je Cahill koji je tako treće prvenstvo u nizu bio među strijelcima. Zatim je uslijedio dvoboj protiv Nizozemske i novi poraz, ovaj put 3:2. Tu su čak Australci i vodili 2:1, a strijelci su bili Cahill i Mile Jedinak, ali Van Persie i Depay napravili su preokret. Za kraj je upisan poraz od Španjolske 3:0.

Put do Rusije

Australci su se u kvalifikacije uključili u drugoj rundi i tu su u grupnoj fazi imali vrlo lagan posao. Osvojili su uvjerljivo prvo mjesto sa sedam pobjeda i samo jednim porazom i to u Ammanu protiv Jordana s 2:0.

U trećoj fazi Azijskih kvalifikacija Australija je zauzela treće mjesto u skupini i morala je u dodatne kvalifikacije iako je imala najmanje poraza, samo jedan. Kvalifikacije je otvorila vrlo dobro, svladala je Irak s 2:0 i Ujedinjene Arapske Emirate s 1:0, a nakon toga nanizala je četiri uzastopna remija protiv Saudijske Arabije, Japana, Tajlanda i Iraka. To ju je stavilo u neugodnu poziciju, no uspjela se oporaviti pobjedama protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. Nakon poraza od Japana 2:0, Australija je u posljednjem kolu morala svladati Tajland i to je i uspjela uz dosta muke s 2:1 golom Matthewa Leckieja u 86. minuti. Kako je Saudijska Arabija svladala Japan s 1:0, to ipak nije pomoglo Australcima da dođu izravno do Svjetskog prvenstva i ostali su na trećem mjestu s istim brojem bodova kao Saudijci.

U četvrtoj rundi kvalifikacija Australija je morala igrati protiv Sirije kako bi izborila interkontinentalne kvalifikacije i teškom mukom došla je do njih. Oba susreta u 90 minuta završena su s po 1:1, a odluka je pala u 109. minuti produžetka kada je Cahill zabio za prolaz.

Uslijedila je završna runda dodatnih kvalifikacija protiv Hondurasa gdje je Australija bila bolja s 3:1 u Sydneyju nakon 0:0 u Hondurasu. Junak Australije s hattrickom bio je Mile Jedinak.

Embed from Getty Images

Plusevi

Australija igra otvoreno, napadački i s velikom dozom borbenosti i agresivnosti. Upravo taj borbeni pristup najveća je snaga ove reprezentacije koja se nikada ne predaje i dat će sve od sebe za pobjedu. Igra prema naprijed najveća je snaga Australaca, napadaju s puno napadača i nerijetko su i veznjaci među strijelcima.

Plus Australaca u odnosu na prije 15-ak godina je i činjenica da sada nastupa pod okriljem Azijskog nogometnog saveza, ne više u Oceaniji, a samim time ima i veći broj jakih utakmica tijekom kvalifikacija. Doduše, nije tako jednostavno doći do velikog natjecanja, ali do njega dolaze kroz okršaje s jačim protivnicima i samim time spremniji su za ono što ih čeka na SP-u.

Embed from Getty Images

Minusi

Pojedinačna kvaliteta ovih reprezentativaca nije na najvišoj svjetskoj razini. Australiji nedostaje širine, ima problema na pojedinim pozicijama, posebno na desnoj strani gdje je poziv dobio i mladi branič Lokomotive Fran Karačić koji dosad niti nije nastupao za australsku reprezentaciju.

Loša vijest za Australiju bio je i odlazak uspješnog izbornika Andrea Postecoglua koji je odveo Australiju na Svjetsko prvenstvo i nakon toga napustio reprezentaciju. Došao je novi izbornik, igrači su bili u šoku nakon odlaska Postecoglua i još uvijek se privikavaju na rad Berta van Marwijka.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Aaron Mooy trenutno je najjače australsko ime, igrač Huddersfielda briljirao je u kvalifikacijama i očekuje se da će biti nositelj igre i na Svjetskom prvenstvu.

27-godišnji veznjak dio je reprezentacije od 2012. godine kada ga je prvi put pozvao Holger Osieck, upisao je ukupno 32 nastupa u svim natjecanjima i postigao pet pogodaka u 12 asistencija.

Debitirao je 7. prosinca 2012. godine u prijateljskom susretu protiv Guama u kojem je Australija slavila s 9:0, a Mooy u debiju postigao pogodak i upisao asistenciju.

Tada se nije ustalio u reprezentaciji i nestao je s radara izbornika da bi se ponovno vratio 2015. godine otkako ne samo da je stalan član kruga reprezentativaca već i jedan od ključnih protagonista.

Što se tiče klupske karijere Mooy je prve seniorske minute upisao u škotskom St. Mirrenu, zatim je još nastupao za Western Sydney Wandererse, Melbourne City te u posljednje dvije sezone Huddersfield Town.

Embed from Getty Images

Izbornik

Nakon što je Andre Postecoglu neočekivano i iznenada napustio reprezentaciju, Australci su za izbornika doveli Nizozemca Berta van Marwijka. Van Marwijk je iskusan stručnjak koji je imao iskustva u izborničkim vodama. Vodio je Nizozemsku četiri godine te Saudijsku Arabiju dvije, a upravo u Saudijskoj Arabiji imao je posljednji angažman.

Nizozemsku je preuzeo nakon Europskog prvenstva 2008. godine kada je klupu napustio Marco van Basten, vodio je Nizozemsku u finale Svjetskog prvenstva 2010. godine, ali nakon lošeg nastupa na Euru 2012. godine, raskinuta je suradnja.

Preuzeo je Saudijsku Arabiju 2015. godine te je i nju odveo na Svjetsko prvenstvo, ali nije uspio dogovoriti produžetak suradnje i napustio je klupu te ubrzo preuzeo Australiju.

Embed from Getty Images

Prognoza

Australija se nalazi u skupini u kojoj ima realne šanse za prolazak u nokaut fazu. Francuska je prvi favorit grupe, ali Danska i Peru protivnici su s kojima Australija može igrati. Prvenstvo otvara protiv Francuske u susretu u kojem bi i bod bio bonus, a nakon toga kreće ono pravo za Australiju gdje neće imati pravo na posrtaj ako misli do drugog mjesta.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!