Nogomet

SP 1978.: Mario Kempes argentinski junak, još jedno SP bez Engleza

Branimir Korać • srijeda, 30.05.2018.
SP 1978.: Mario Kempes argentinski junak, još jedno SP bez Engleza

Svjetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine bilo je do posljednjih trenutaka pod znakom pitanja. Brojne nogometne velesile na svega tjedan dana do početka natjecanja potvrdile su dolazak iako se planirao bojkot zbog totalitarnog Videlinog režima. Po drugi puta zaredom na SP-u nije bilo Engleza, a kroz kvalifikacije se nisu uspjeli probiti niti Jugoslavija i Sovjetski Savez.

Sustav natjecanja bio je isti kao na prošlom SP-u u Njemačkoj. Dakle, u prvom krugu četiri skupine s po četiri reprezentacije iz koji su dvije prvoplasirane reprezentacije išle u drugi krug. Tamo su ponovno bile dvije skupine i prvoplasirani su ulazili u finale.

Mario Kempes

Mario El Matador Kempes rođen je u Cordobi 1954. godine. Argentinu je vodio do naslova svjetskih prvaka 1978. godine na vrhuncu karijere. U to vrijeme briljirao je u dresu Valencije gdje je dvije sezone u nizu bio prvi strijelac španjolskog prvenstva. U Argentini 1978. godine bio je prvi strijelac SP-a sa šest golova, a iste godine proglašen je i za južnoameričkog igrača godine.

U karijeri je nosio dres Instituta iz Cordobe, Rosarija, Valencije, River Plate, First Vienne, Sankt Pöltena, Kremsa, Fernandeza, a karijeru je završio 1996. godine u dresu niželigaša Pelite iz Jaye. Za argentinsku reprezentaciju nastupao je 43 puta i bio strijelac 20 puta.

Argentina je na početku turnira igrala prilično blijedo. U prvom susretu u skupini A uz dosta problema svladala je više ne toliko jake Mađare s 2:1, a dugo su ih u šahu držali i Platinijevi Francuzi. Taj susret s Francuzima pokazat će se i ključnim za ispadanje Galskih pijetlova. Čovjek koji ih je izbacio iz drugog kruga bio je Leopoldo Luque pogotkom u 74. minuti. Za razliku od Argentinaca, vrlo dobro su izgledali Talijani koji su uspješno odradili sva tri susreta. Argentinu su u posljednjem susretu u skupini potpuno nadigrali iako su slavili tek 1:0 pogotkom Bettege.

U skupini B Zapadni Nijemci i Poljaci izborili su vizu za drugi krug. Njemačka je u posljednjem kolu strepila protiv debitanta Tunisa, ali izvukla 0:0 i otišla dalje. Poljaci su lako arhivirali Tunis i Meksiko i s nulom iz dvoboja s Njemačkom uzeli prvo mjesto.

Brazilci su ponovno bili u skupini C i umalo se u ranoj fazi oprostili s natjecanjem. U prvom susretu remizirali su sa Šveđanima 1:1 da bi i u drugom uzeli tek bod i to protiv Španjolske. U posljednjem susretu sa sigurnom Austrijom igrala im je tek pobjeda i ipak su ju uspjeli izboriti. Strijelac za konačnih 1:0 bio je Roberto Dinamite.

Iz skupine D u drugi krug otišli su Nizozemska i iznenađujuće Peru. Peru je u prvom susretu u skupini iznenadio Škotsku s Kennyjem Dalglishom i svladao ih s 3:1. Kasnije se pokazalo kako je to bio ključni susret u skupini.

U prvoj skupini drugog kruga Nizozemci su potpuno zasluženo uzeli prvu poziciju. Prvo su pregazili Austriju 5:1, zatim izvukli bod protiv Njemačke igravši 2:2 i u posljednjem susretu svladali su Italiju 2:1. Prolaz Nizozemcima i pobjedu protiv Talijana donio je Arie Haan.

Vrlo zanimljivo bilo je u drugoj skupini. Argentina i Brazil remizirali su u međusobnom susretu 0:0 i u posljednje kolo ušli bodovno poravnati. O pobjedniku skupine odlučivala je gol razlika. Brazil je u posljednjem kolu igrao s Poljskom, ali pobjeda 3:1 nije bila dovoljna obzirom da je Argentina "demolirala" Peru sa 6:0.

U finalnom dvoboju na stadionu River Platea susreli su se Argentina i Nizozemska. U jednom od antologijskih susreta nakon produžetaka slavili su Argentinci 3:1. Nizozemci su uoči finala bili favoriti, ali 70 tisuća argentinskih navijača nosilo je svoju reprezentaciju do prvog naslova svjetskih prvaka u povijesti. Junak finala bio je Mario Kempes s dva gola.

Finale

Argentina - Nizozemska 3:1 (1:1, 1:0)

Strijelci: 1:0 Kempes (38), 1:1 Nanninga (82), 2:1 Kempes (104), 3:1 Bertoni (114).

Argentina: Fillol, Olguin, Galvan, Passarella, Tarantini, Ardiles (Larossa 66), Gallego, Bertoni, Kempes, Luque, Ortiz (Houseman 75).
Nizozemska: Jongbloed, Poortvliet, Krol, Brandts, Jansen (Suurbier 73), Neeskens, Haan, W. Van Der Kerkhof, R. Van Der Kerkhof, Rep (Nanninga 59), Rensenbrink.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!