Nogomet

Španjolska s novim izbornikom želi isprati gorak okus prošlog Svjetskog prvenstva

Petar Jenjić • četvrtak, 31.05.2018.
Španjolska s novim izbornikom želi isprati gorak okus prošlog Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Španjolsku reprezentaciju posljednjih desetak godina smještamo u krug favorita svakog natjecanja. Kako i ne bi, kada je osvojila dva europska i jednu svjetsku titulu. Pod vodstvom novog izbornika Julena Lopeteguija, Furija se želi vratiti u sam vrh nakon razočaravajućeg nastupa u Brazilu...

Španjolska na dosadašnjim prvenstvima

1934. Španjolci su ostvarili jedno veliko iznenađenje tako što su u prvoj rundi, koja je odmah bila na ispadanje, svladali Brazil s 3:1 i prošli u četvrtfinale gdje je nakon boljeg izvođenja penala bolja bila Italija, inače kasniji svjetski prvak.

Španjolska

Nadimak: La Furia, La Furia Roja
FIFA ranking: 8. mjesto
Izbornik: Julen Lopetegui
Kapetan: Sergio Ramos
Najviše nastupa: Iker Casillas 167
Najviše golova: David Villa 59
Najbolji nastup: SP 2010. - 1. mjesto

Kako će se kasnije pokazati, najbolji nastup u 20. stoljeću imala je 1950. godine u Brazilu kada je grupnu fazu zaključila pobjedama protiv SAD-a, Čilea i Engleske čime je prošla u završnu grupu s Urugvajom, Brazilom i Švedskom. Ipak, tu se nije usrećila, uzela je tek jedan bod, i to protiv kasnijih svjetskih prvaka Urugvajaca, te osvojila četvrto mjesto.

Nakon tri četvrtfinala 1986., 1994. i 2002. godine, Španjolska je dočekala svoj najveći uspjeh i 2010. godine kao aktualni europski prvak osvojila i svjetsku titulu.

Samo prvenstvo u Južnoafričkoj Republici nije krenulo dobro jer je u prvom kolu minimalno poražena od Švicarske, međutim, ostatak natjecanja potpuno je pripao španjolskoj reprezentaciji. Nakon pobjeda protiv Hondurasa i Čilea, Španjolska do kraja natjecanja nije primila nijedan pogodak, iako je sama zabila ukupno četiri.

Furija je upisala minimalne pobjede protiv Portugala, Paragvaja, zatim i Njemačke u polufinalu, a dramatično finale protiv Nizozemske odlučeno je u posljednjim minutama produžetka kada je Andres Iniesta zatresao suparničku mrežu.

Branitelj naslova razočarao je na sljedećem Prvenstvu u Brazilu gdje je upisao poraze od Nizozemske i Čilea te grupnu fazu zaključio samo s pobjedom protiv Australije na trećem mjestu.

Put do Rusije

Španjolski put do novog nastupa na Svjetskim prvenstvima možemo opisati samo kao dominantnim. Furija je igrala u skupini G protiv Italije, Albanije, Izraela, Makedonije i Lihtenštajna. Već je na papiru bilo jasno kako je Španjolska upala u jako dobru i prolaznu skupinu te se očekivao dvoboj s Talijanima za prvo mjesto.

Kako se predviđalo, tako se i ostvarilo. Španjolska je apsolutno dominirala kroz cijele kvalifikacije koje je otvorila 8:0 pobjedom protiv Lihtenštajna. U drugom kolu remizirala je u Torinu protiv Italije (1:1) što se kasnije pokazalo kako će to biti jedini izgubljeni bodovi u cijelim kvalifikacijama.

Španjolska je upisala čak devet pobjeda uz čak 36 postignutih pogodaka, a samo tri primljena. U izravnoj borbi za prvo mjesto na Santiago Bernabeu s 3:0 pobijedila je Italiju i potvrdila se kao apsolutno najbolja momčad skupine. Treba izdvojiti i kako se ukupno 14 igrača upisivalo u strijelce, a najbolji su s po pet pogodaka bili Diego Costa i Isco.

Plusevi

Na svakoj poziciji Španjolska ima sjajne igrače, koji u svakom trenutku mogu riješiti utakmicu. David De Gea neprikosnoveni je broj jedan na vratima, a čuvar mreže Manchester Uniteda imao je sjajnu sezonu iza sebe u kojoj je osvojio Zlatnu rukavicu.

Obranu predvode igrači Real Madrida i Barcelone, Sergio Ramos i Gerard Pique te Jordi Alba i Dani Carvajal, a u veznom redu gledat ćemo sjajni dvojac Atletico Madrida Koke i Saul Niguez. Kada tome priključimo Isca, već sada veterane Andresa Iniestu i Davida Silvu, španjolski izbornik imat će slatke brige.

Napad predvodio Diego Costa koji je odigrao sjajan kvalifikacijski turnir, a sezonu je zaključio povratkom u madridski Atletico.

Uz to, nastup na prošlom Svjetskom prvenstvu i neprolazak skupine bit će dodatan motiv Španjolcima za ostvarenje što boljeg rezultata, s obzirom na to da spomenuto natjecanje nije bila prava slika jedne od najboljih reprezentacija svijeta.

Embed from Getty Images

Minusi

Ostaje pitanje koliko će izostanak igrača s proteklih natjecanja ostaviti traga na konačan rezultat na Svjetskom prvenstvu. Lopetegui se odlučio na neka nova rješenja, a iz konačnog rostera ispao je dobar dio španjolskih igrača koji nastupaju u Premiershipu, iako ne možemo reći nezasluženo.

U napadu tako neće biti Alvara Morate kao i njegovog suigrača iz Chelseaja Marosa Alonsa koji se očito ne uklapa u izbornikovu viziju. Svjetsko prvenstvo neće vidjeti Pedro, Juan Mata, kao niti veteran David Villa koji se nakon ozljede vrlo vjerojatno više neće vraćati u nacionalnu selekciju. U sastavu neće biti niti Vitola ni Josea Callejona koji su nastupali na Kupu konfederacija prošlog studenog.

Izostanak Javija Martineza koji je u završnici sezone pretrpio ozljedu koljena možda ne brine toliko španjolskog izbornika, s obzirom na to da igrač Bayerna uopće nije bio u sastavu od njegova dolaska, ali u slučaju ozljeda, mogao bi se osjetiti nedostatak kvalitetnih rješenja u obrani.

Prva zvijezda

Od mnogih zvijezda u obrani, veznom redu i napadu, odlučili smo posebno izdvojiti prvog španjolskog vratara. David De Gea danas je zasigurno jedan od najboljih vratara svijeta koji će Španjolskoj donositi prijeko potrebnu sigurnost među vratnicama.

Vratar koji ima veliku vjeru u sebe i svoje sposobnosti, ne dopuštajući da na njega utječe bilo kakav razvoj situacije na terenu.

Nakon dvije sezone u Atletico Madridu, s kojim je osvojio Europsku ligu i Superkup, uskoro je privukao veliku pažnju sir Alexa Fergusona i Manchester Uniteda.

Znalo se kako se karijera Edwina van der Sara bliži kraju, a Crvenim vragovima trebao je novi, odličan vratar. Mnogi su povezivali De Geu kao prvi izbor kluba s Old Trafforda, a medijski navodi ostvarili su se nakon osvajanja U-21 Europskog prvenstva 2011. godine. Mladi Španjolac prešao je u Manchester za 18.9 milijuna funti.

Kako je vrijeme odmicalo bilo je jasno kako Manchester nije pogriješio, dobivši novu zvijezdu. Iako je s 21 godinom stigao u Premiership, pokazao je kako tamo itekako pripada, a učenje u jednoj od najboljih liga nije bilo lako. Dorastao je mnogim izazovima i iz sezone u sezonu postajao sve bolju čuvar mreže.

U bogatoj riznici trofeja nedostaje mu još samo Liga prvaka, osvojio je Premiership, FA kup, Carabao kup, Community Shield i Europsku ligu. Pet je puta bio u najboljoj postavi Premier lige, a koncem ove sezone dobio je i Zlatnu rukavicu za najboljeg vratara.

Embed from Getty Images

Izbornik

Julen Lopetegui definitivno je bio odlično rješenje za preuzimanje klupe španjolske reprezentacije. Španjolski trener istaknuo se u kao izbornik mladih španjolskih selekcija u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Vodio je U-19 reprezentaciju do naslova europskog prvaka 2012. godine, kao i U-21 reprezentaciju do pohoda na istu titulu. Nakon isteka ugovora 2014. napustio je Španjolski savez i preselio u redove Porta. Prvo ljeto doveo je sedam španjolskih igrača, a s najvećim budžetom u dotadašnjoj klupskoj povijesti nije uspio napraviti puno.

Lopetegui vodio je portugalsku momčad do četvrtfinala u sezoni 2014./15., gdje je zaustavljen od minhenskog Bayerna. U prvoj utakmici Porto je kod kuće pobijedio s 3:1, ali u uzvratu na Allianz Areni Bavarci su slavili s visokih 6:1.

Spomenutu sezonu zaključio je bez trofeja, a početkom 2016. godine, nakon još jednog prvenstvenog poraza, kojim je Porto držao tek treće mjesto u prvenstvu, a od Lige prvaka već se ranije oprostio, Španjolca je na klupi zamijenio Rui Barros.

Španjolski i engleski mediji povezivali su ga s Wolverhamptonom, ali vrlo brzo nakon završetka Europskog prvenstva i odlaska Vicentea del Bosquea u mirovinu, najavljen je kao novi izbornik Furije. U prvoj utakmici na čelu Španjolske slavio je u prijateljskoj utakmici protiv Belgije 2:0.

Lopetegui je imao i vrlo dobru igračku karijeru, bio je i član Real Madrida i Barcelone, međutim, sakupio je ukupno tek šest nastupa za spomenute momčadi. Karijeru je zaključio u Rayo Vallecanu za koji je odigrao pet sezona u Primeri, a vrijedi izdvojiti kako je prvi i posljednji nastup u nacionalnom dresu imao u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske 1994. godine.

Embed from Getty Images

Prognoza

Španjolska igra u skupini B s Portugalom, Marokom i Iranom te se očekuje prolazak skupine. Prvenstvo otvaraju 15. lipnja protiv aktualnih europskih prvaka, nakon čega slijedi utakmica protiv Irana 20. lipnja, a pet dana kasnije i posljednji dvoboj skupine protiv Maroka.

Iako je Portugal aktualni europski prvak, a Iran i Maroko vrlo dobro posložene reprezentacije, španjolski mediji i navijači zasigurno u tome ne bi mogli pronaći opravdanje ako se dogodi neki nepredviđeni kiks. Ipak, s obzirom na to da se križaju sa skupinom za kojoj su Rusija, Saudijska Arabija, Egipat i Urugvaj, prolazak u četvrtfinale trebao bi biti dohvatljiv rezultat za Furiju.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!