Nogomet

Šveđani u vrlo neugodnoj skupini, a nositelji igre pamte i bolje sezone

Branimir Korać • subota, 02.06.2018.
Šveđani u vrlo neugodnoj skupini, a nositelji igre pamte i bolje sezone
Foto: EPA

Švedska je do Svjetskog prvenstva u Rusiji došla pobjedom protiv Italije, nema više Zlatana Ibrahimovića i sav teret past će na leđa momčadi u cjelini. Izbornik Andersson i njegovi igrači imat će težak posao u Rusiji, ali nisu bez šanse za prolazak u nokaut fazu...

Švedska na dosadašnjim prvenstvima

Švedska je jedna od reprezentacija koje su čest sudionik svjetskih prvenstva. Ovo će joj biti ukupno 12. nastup, a može se pohvaliti i jednim sudjelovanjem u finalu.

Švedska

Nadimak: Blagult

FIFA ranking: 9. mjesto

Izbornik: Janne Andersson

Kapetan: Andreas Granqvist

Najviše nastupa: Andreas Svensson 148 (1999.-2013.)

Najviše golova: Zlatan Ibrahimović 62 (2001.-2016.)

Najbolji nastup: SP 1958. - 2. mjesto

Prvi nastup upisala je 1934. godine kada je u Italiji svladala Argentinu 3:2 te ušla u četvrtfinale gdje je Njemačka u Milanu pred gotovo praznim tribinama na San Siru slavila s 2:1. Četiri godine kasnije Šveđani su bili uspješniji i došli su do borbe za odličja. U osmini finala bili su slobodni jer Austrija nije nastupila da bi u četvrtfinalu s čak 8:0 svladala Kubu. U polufinalu išla je na Mađarsku koja se pokazala prejakom i slavila je s 5:1. Ipak je imala priliku boriti se za postolje, ali u susretu za treće mjesto poražena je od Brazila 4:2 iako je vodila s 2:0.

Nakon Drugog svjetskog rata Švedska je imala svoje najbolje razdoblje. 1950. godine u Brazilu je uspješno prošla kroz skupinu osvojenim prvim mjestom. U završnoj skupini krenula je porazom od Brazila 7:1 pa od Urugvaja s 3:2 da bi svladala Španjolsku 2:0 i osvojila treće mjesto. Osam godina kasnije Šveđani su dobili organizaciju SP-a. U grupnoj fazi bili su najbolji, svladali su Meksiko i Mađarsku te im je i remi protiv Walesa bio dovoljan za prvo mjesto. U četvrtfinalu igrali su protiv Sovjetskog Saveza i slavili s 2:0 golovima Hamrina i Simonssona da bi u polufinalu bili bolji od Zapadne Njemačke s 3:1, a ponovno je Hamrin bio među strijelcima. Nikada Šveđani nisu bili toliko blizu zlatu kao te 1958., trebali su još samo jednu pobjedu, u finalu su igrali protiv Brazila, ali izgubili s 5:2.

Na sljedeći nastup Šveđani su čekali do 1970. godine kada nisu uspjeli proći skupinu. Odlaskom Liedholma i njegove generacije, krenulo se u stvaranje nove reprezentacije, a Švedska je na tom SP-u zapela u skupini. U prvom kolu igrala je protiv Italije i izgubila 1:0. Nada se probudila nakon remija s Izraelom 1:1 uz gol Toma Turessona da bi u zadnjem kolu trebala pobjedu od dva razlike protiv Urugvaja, ali slavila je samo 1:0 golom Ovea Grahna u 90. minuti te nastup u skupini završila na trećem mjestu.

Četiri godine kasnije Švedska je prošla prvu fazu natjecanja, ali ne i drugu. U prvoj rundi krenula je remijima bez pogodaka protiv Bugarske i Nizozemske da bi onda s 3:0 nadigrala Urugvaj uz dva gola Ralfa Edströma i jedan Rolanda Sandberga. Druga faza natjecanja bila je puno teža, a Švedska ju je otvorila porazima 1:0 od Poljske i 4:2 od Zapadne Njemačke uz nove golove Edströma i Sandberga. U posljednjem kolu svladana je Jugoslavija s 2:1, a Edström je još jednom zabio.

1978. i 1990. godine Švedska je otpala odmah u grupnoj fazi. 1978. godine dobro je krenula i upisala remi s Brazilom 1:1, ali nakon toga izgubila je od Austrije i Španjolske s po 1:0. 1990. godine izgubila je sva tri susreta u skupini. Brazil, Škotska i Kostarika bili su bolji s po 2:1.

Nakon tih loših nastupa 1994. godine u SAD-u Švedska je odigrala kao preporođena i došla do polufinala. U skupini je niz poraza na SP-ima prekinula remijem 2:2 protiv Kameruna golovima Rogera Ljunga i Martina Dahlina. Pobjeda je napokon došla u dvoboju s Rusijom kojoj nije pomoglo rano vodstvo, zvijezde Švedske na ovom SP-u Tomas Brolin i Dahlin napravili su preokret za pobjedu 3:1. U posljednjem susretu u skupini Kennet Andersson donio je Šveđanima remi 1:1 s Brazilom. U osmini finala Šveđane je pomazio ždrijeb jer su igrali protiv Saudijske Arabije i slavili s 3:1 uz dva gola Anderssona i jedan Dahlina da bi u četvrtfinalu išli na Rumunje. I tu su bili uspješni te slavili na penale nakon 2:2 u 120 minuta te golove Brolina i Anderssona. Polufinale donijelo im je novi dvoboj s Brazil i ovaj put poraz 1:0. Ostao im je susret za treće mjesto u kojem su pregazili Bugarsku s 4:0 golovima Brolina, Milda, Larssona i Anderssona.

Na naredna dva natjecanja Šveđani su zapeli u osmini finala. U Koreji i Japanu završili su u skupini ispred Engleske, Argentine i Nigerije pa izgubili od Senegala 2:1 u produžetku golom Henrija Camare u 104. minuti. 2006. godine u Njemačkoj ponovno su bili u skupini s Englezima, prošli su dalje i jedni i drugi te eliminirali Paragvaj i Trinidad i Tobago. Osmina finala donijela im je Njemačku i gladak poraz 2:0 golovima Lukasa Podolskog.

Put do Rusije

Švedska je u kvalifikacije ušla bez Zlatana Ibrahimovića koji se oprostio od reprezentacije i nitko nije znao u potpunosti što se od ove Švedske, koja je jako ovisila o Ibrahimoviću, može očekivati. Pokazala je da ima kvalitetu i kroz dodatne kvalifikacije preko Italije došla do SP-a.

Imala je prilično neugodnu kvalifikacijsku skupinu. Uz velike favorite Francuze, tu su bili i Nizozemci i Bugari, ali Švedska je na kraju došla do drugog mjesta s istim brojem bodova kao Nizozemska, ali je imala daleko bolju gol-razliku.

U ljeto 2017. godine osigurala je prolaz. Upisala je dvije ogromne pobjede i tako stvorila dobru gol razliku uoči posljednjeg kola i gostovanja u Nizozemskoj. Prvo je u gostima svladala Bjelorusiju s 4:0, a zatim na svom terenu Luksemburg s 8:0. U posljednjem kolu u skupini gostovala je u Nizozemskoj, a domaćin je morao slaviti sa šest golova razlike za prolaz dalje što, naravno, nije napravio, odnio je pobjedu tek 2:0.

Švedskoj je to donijelo drugo mjesto u skupini i dodatne kvalifikacije protiv Talijana. u 180 minuta postignut je samo jedan pogodak i to u Solni u 61. minuti kada je Jakob Johansson zabio za pobjedu. U Milanu su Šveđani izdržali, odigrali 0:0 i ostavili Italiju bez SP-a.

Embed from Getty Images

Plusevi

Švedska izgleda uigranije nego ikad, pa i bez Ibrahimovića pruža dobre predstave. Talijani su najbolje vidjeli koliko je ova reprezentacija čvrsta i neugodna, iznimno disciplinirana u fazi obrane, a opet opasna u tranziciji prema naprijed. Odlaskom Ibrahimovića u reprezentaciji nema više one izrazite zvijezde, ali zato je momčad još homogenija.

U kvalifikacijama su Šveđani pokazali i da mogu hvatati rezultat, trebala im je vrlo uvjerljiva pobjeda protiv dva slaba konkurenta u skupini i ostvarili su je. Na Svjetskom prvenstvu bit će u skupini koja je teška, ali ne i neprolazna, Njemačka je favorit, ali Šveđani u pravom izdanju mogu igrati s Meksikom i Južnom Korejom.

Embed from Getty Images

Minusi

Ono što je najveći problem za izbornika je činjenica da dio igrača u klubovima nema pravu minutažu. Čak i oni istaknutiji tijekom sezone imali su dosta oscilacija i s individualne strane tu bi se mogao javiti problem. Niti javnost nema posebno velika očekivanja, bez obzira na izbacivanje Italije u dodatnim kvalifikacijama, dobar dio medija smatra kako će Šveđani jako teško do nokaut faze.

Forma momčadi nije bajna, igrače će trebati prilično podići tijekom priprema jer su neki poput Lindelofa imali prilično loših izdanja. Marcus Berg koji je prvi napadač igra na Bliskom Istoku, uglavnom pred izbornikom je dosta posla na ovim pripremama. Posljednje prijateljske utakmice u ožujku to su najbolje pokazale kada su upisani porazi od Čilea i Rumunjske.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

26-godišnji veznjak Leipziga Emil Forsberg prva je zvijezda ove reprezentacije i igrač od kojeg Šveđani najviše očekuju. U kvalifikacijama je bio standardni član prvih 11, upisao je svih 12 nastupa i postigao četiri pogotka te podijelio dvije asistencije.

U reprezentaciji je debitirao još kod Erika Hamrena 2014. godine u prijateljskoj utakmici protiv Moldavije i otad je konstantno u planovima svih izbornika. Skupio je ukupno 34 nastupa te postigao šest pogodaka, a na Europskom prvenstvu odradio je sve tri utakmice u prvih 11.

Rođen je u Sundsvallu i upravo tamo je započeo karijeru prije nego ga je zapazio Malmö i 2013. godine doveo ga u svoje redove. U novom klubu igrao je odlično, proveo u njemu dvije sezone, a onda je preselio u Leipzig čiji dres nosi i danas.

U Leipzigu je doživio potpunu afirmaciju, a u sezoni 2016/2017 bio je prvi asistent Bundeslige te je izabran i u idealnu momčad lige. Očekivanja su automatski narasla, no prošla sezona nije bila dobra. Nakon što je imao nevjerojatnih 22 asistencije sezonu ranije, u netom završenoj u svim natjecanjima skupio je mizernih četiri u dvije utakmice više odigranih.

Forsberg je i dalje imao minutažu, bilo je utakmica u kojima je priliku dobivao s klupe i Švedska će trebati njegova prava izdanja iz redova Leipziga od sezone ranije.

Embed from Getty Images

Izbornik

Janne Andersson poznato je trenersko ime u švedskim nogometnim krugovima, ali ne toliko i u europskim. Tek nakon preuzimanja reprezentacije pročulo se za njega, a dotad je radio samo u švedskim klubovima.

Ovaj 55-godišnjak nije imao zapaženu igračku karijeru, nosio je dres švedskih niželigaša, u kojima je kasnije odrađivao i trenerski posao.

Prvi ozbiljniji angažman dobio je 2004. godine kada je sjeo na klupu Halmstada, vodio ga je pet sezona, kratko je trenirao Örgryte, a 2011. godine preuzeo je Norrköping i u njemu radio sve do preuzimanja švedske reprezentacije 2016. godine.

S Norrköpingom je ostvario i svoj najveći klupski uspjeh, 2015. godine odnio je naslov prvaka Švedske slaveći u gostima kod favoriziranog Malmöa na kraju sezone čime je ostavio drugoplasirani IFK Göteborg tri boda iza sebe.

Kada je sjeo na klupu reprezentacije umjesto Hamrena, javnost je bila podijeljena, međutim optimizam je naglo porastao izbacivanjem Talijana u dodatnim kvalifikacijama.

Embed from Getty Images

Prognoza

Švedska ima neugodnu skupinu kroz koju neće lako doći do nokaut faze. Njemačka ne bi smjela imati problema na putu do prolaza, Južna Koreja nekako se čini kao autsajder skupine te bi Švedska i Meksiko trebali voditi bitku za drugo mjesto. Niti Meksikanci nisu u najidealnijem stanju što povećava šanse Šveđana.

Taj susret na rasporedu je u posljednjem kolu, a za Švedsku će biti vrlo bitno da ostvari pobjedu protiv Južne Koreje na startu Prvenstva i tako ostane na životu uoči posljednjeg kola. Osmina finala trebala bi biti maksimum, ako ne bude velikih iznenađenja, Švedsku bi tamo čekao Brazil.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!