Nogomet

Nakon osam godina pauze, Srbija se vraća na veliku scenu

Branimir Korać • utorak, 05.06.2018.
Nakon osam godina pauze, Srbija se vraća na veliku scenu
Foto: EPA

Prvi put nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, Srbija se vraća na velika natjecanja. Slavoljub Muslin doveo ju je do Rusije, a tamo će njegov posao dovršavati Mladen Krstajić...

Srbija na dosadašnjim prvenstvima

U sklopu bivše Jugoslavije reprezentativci Srbije sudjelovali su na osam svjetskih prvenstava i zajedno s igračima iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH dva puta bili su četvrti te tri puta igrali u četvrtfinalu.

Srbija

Nadimak: Orlovi

FIFA ranking: 35. mjesto

Izbornik: Mladen Krstajić

Kapetan: Aleksandar Kolarov

Najviše nastupa: Dejan Stanković 103 (1998.-2013.)

Najviše golova: Stjepan Bobek 38 (Jugoslavija) (1946.-1956.)

Najbolji nastup: SP 1930., 1962. - 4. mjesto

Nakon raspada bivše države početkom devedesetih, Srbija je ostala u zajednici s Crnom Gorom s kojom nije imala pravo nastupa 1994. godine u SAD-u zbog suspenzije, a prvi nastup upisala je 998. godine u Francuskoj pod nazivom Jugoslavija. Tu je nastup završila u osmini finala nakon što je u grupnoj fazi bila druga u skupini iza Njemačke. Krenula je pobjedom protiv Irana 1:0 golom Siniše Mihajlovića te 2:2 remijem s Njemačkom u susretu u kojem je vodila 2:0 golovima Mijatovića i Stojkovića da bi autogol Mihajlovića pokrenuo povratak Nijemaca. Nastup u skupini zaključila je 1:0 pobjedom protiv SAD-a golom Slobodana Komljenovića. Osmina finala donijela joj je Nizozemsku i dvoboj koji je dugo pamtila. Nizozemci su poveli golom Bergkampa da bi na početku drugog dijela Komljenović izjednačio. Vrlo brzo dosuđen je kazneni udarac, no Mijatović trese gredu i odnosi priliku za vodstvo. Nizozemska je to kaznila u završnici susreta kada Davids zabija za prolaz u četvrtfinale.

Novi nastup na SP-u stigao je 2006. godine, ovaj put pod nazivom Srbija i Crna Gora. Ovo Prvenstvo bilo je za potpuni zaborav, ubilježeno je posljednje mjesto u skupini, bez ijednog osvojenog boda i teško stradavanje protiv Argentine od čak 6:0. Na startu je bila uspješnija Nizozemska s 1:0 golom Robbena da bi se nakon toga Argentina poigrala sa Srbijom i Crnom Gorom te ju eliminirala iz borbe za prolaz. Na kraju je bolja bila i Obala Bjelokosti s 3:2 u susretu u kojem je Srbija i Crna Gora povela s 2:0 preko Žigića i Ilića.

Dosad jedini nastup kao Srbija imala je u Južnoj Africi 2010. godine kada je ponovno zauzela posljednje mjesto u skupini. U prvom kolu izgubila je od Gane s 1:0 golom Asamoaha Gyana u 85. minuti s 11 metara da bi nakon toga istim rezultatom svladala Njemačku golom Milana Jovanovića. U posljednjem kolu trebala je barem bod protiv Australije, ali je poražena 2:1 golovima Cahilla i Holmana dok je Pantelić jedini zabio za Srbiju.

Put do Rusije

Srbija je došla do Rusije osvajanjem prve pozicije u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Posao nije bio jednostavan, ali pobjedom u zadnjem kolu potvrđeno je prvo mjesto u grupi i izravan odlazak u Rusiju. Nakon neuspjeha u posljednjim kvalifikacijskim ciklusima, odlazak u Rusiju bio je imperativ, bez obzira na skupinu.

Kvalifikacije su otvorene remijem s Republikom Irskom 2:2 u Beogradu da bi nakon toga Srbija slavila protiv Moldavije i Austrije, a posebno je bila bitna ta pobjeda nad Austrijancima, konkurentima u borbi za prva dva mjesta.

Golom Mitrovića u završnici dvoboja u Cardiffu Srbija je izvukla remi protiv Walesa, a slično je bilo i u Beogradu protiv istog protivnika, ponovno je Mitrović donio bod.

Nakon poraza 3:2 u Beču protiv Austrije, Srbija je morala u zadnjem kolu svladati Gruziju u Beogradu kako bi bila potpuno sigurna u prvo mjesto i to je napravila golom Prijovića u 74. minuti. Srbi su tako ostali na vrhu s dva boda više od drugoplasirane Republike Irske i četiri boda više od Walesa.

Embed from Getty Images

Plusevi

Na individualnom planu Srbija ima tehnički vrlo dobru i kvalitetnu reprezentaciju. Potencijal nije upitan i polako na glavnu scenu dolaze osvajači naslova svjetskog prvaka sa Svjetskog prvenstva do 20 godina iz 2015. godine predvođeni Sergejom Milinković-Savićem.

Posebno prema naprijed Srbija ima niz zanimljivih i kvalitetnih igrača koji igraju važnu ulogu u svojim klubovima u ligama petice te je svakako respektabilan protivnik za bilo koju reprezentaciju. Vezni red pun je igrača visoke kvalitete i definitivno izaziva respekt.

Embed from Getty Images

Minusi

Obrana, vratari i veliki padovi u igri. Posljednja linija nije među bržima na Prvenstvu, a za neke igrače vjerojatno će ovo biti i posljednje veliko natjecanje. Rukavina, Tošić, Ivanović, Kolarov ulaze u pozne igračke godine i nije im najlakše pratiti jak ritam kao što su pratili prije pet do deset godina. Vladimir Stojković nije vratar prvog europskog razreda, a mladi Predrag Rajković to bi tek trebao postati.

Poznato je da je Srbija često imala individualno moćnu reprezentaciju, ali pravi rezultat je izostao. Od 2010. godine nije bila na velikom natjecanju, sve do ovog kvalifikacijskog ciklusa igrala je prilično loše i daleko ispod mogućnosti. Dobar dio ovih igrača sudjelovao je i u tim skromnim nastupima.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Sergej Milinković-Savić igrač je za kojim je poludjela elitna Europa i velik broj onih elitnih klubova želi ga u svojim redovima. Nekako se čini kako je najbliži Manchester Unitedu koji je spreman platiti Laziju traženih stotinjak milijuna eura.

I dok je u klupskim okvirima Milinković-Savić već danas "vruća roba" i jedan od najcjenjenijih mladih igrača svijeta, paradoksalno je da ga izbornici, poglavito Slavoljub Muslin, nisu zvali u A reprezentaciju.

Dosad je upisao samo tri nastupa za A reprezentaciju i to nakon što je Muslin odveo Srbiju u Rusiju i poslije toga ostao bez posla, a upravo odnos prema Milinković-Saviću jedan je od razloga. Mladen Krstajić nije ponovio tu pogrešku i odmah za prvu akciju zvao je i talentiranog veznjaka Lazija koji je upisao prva dva nastupa.

Bez obzira na to što nije imao ulogu u kvalifikacijama, Milinković-Savić trebao bi igrati važnu rolu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. U Laziju je ove sezone pokazao kako ima itekako visoku kvalitetu i Krstajić ga ne jednostavno ne smije zaobići.

Embed from Getty Images

Izbornik

Mladen Krstajić poznatiji je iz svojih igračkih dana nego onih nakon završetka karijere. Nekadašnji standardni stoper reprezentacije koji je ostavio trag i u inozemstvu noseći dres Werdera i Schalkea, karijeru je završio 2011. godine u Partizanu.

Tamo je odmah preuzeo funkciju sportskog direktora gdje se nije dugo zadržao, a trenersku karijeru započeo je dolaskom Muslina na klupu A reprezentacije kada mu je bio prvi pomoćnik.

Nakon što je raskinuta suradnja s Muslinom, Krstajić je privremeno preuzeo reprezentaciju za azijsku turneju, ali nakon kraće potrage za novim izbornikom, u Savezu su ipak odlučili pružiti priliku Krstajiću koji je tako ostao na klupi i vodit će reprezentaciju u Rusiji.

Klupskog iskustva nema i rad u reprezentaciji mu je prvi trenerski angažman u karijeri.

Embed from Getty Images

Prognoza

Vrlo teško je išta prognozirati kada je ova reprezentacija u pitanju. Brazil je definitivno iznad u ovoj kvalifikacijskoj skupini i najveći je kandidat za prvo mjesto, a Srbija, Švicarska i Kostarika borit će se za drugo mjesto. Srbija tu nije bez šanse i nije nerealno očekivati prolazak u osminu finala.

To bi lako moguće mogao biti i kraj puta jer drugoplasirani iz ove skupine, ako ne bude nekih posebnih iznenađenja, ide na Njemačku koja je ipak klasa iznad.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!