Nogomet

Branitelj naslova i u Rusiji ima najviše ciljeve te je među glavnim favoritima za titulu

Mihaela Bradovski • srijeda, 06.06.2018.
Branitelj naslova i u Rusiji ima najviše ciljeve te je među glavnim favoritima za titulu
Foto: EPA

I na Svjetskom prvenstvu u Rusiji Njemačka će biti jedan od glavnih kandidata za zlato. Otkako ju je preuzeo Joachim Löw, na svim velikim natjecanjima došla je barem do polufinala, a kruna sjajnih nastupa je osvajanje titule svjetskih prvaka u Brazilu 2014. godine...

Njemačka na dosadašnjim prvenstvima

Njemačka je četiri puta osvajala naslov svjetskog prvaka i po tome je nakon Brazila najuspješnija svjetska nacija. Brazilci imaju titulu više, a Njemačka opet ima i četiri poraza u finalima te ukupno 12 nastupa u polufinalima, dva više od Brazila koji ima i dva nastupa više.

Njemačka

Nadimak: Elf

FIFA ranking: 1. mjesto

Izbornik: Joachim Löw

Kapetan: Manuel Neuer

Najviše nastupa: Lothar Mätthaus 150 (1980.-2000.)

Najviše golova: Miroslav Klose 71 (2001.-2014.)

Najbolji nastup: SP 1954., 1974., 1990., 2014. - 1. mjesto

Prvu titulu Njemačka je osvojila 1954. godine u Švicarskoj kada je Zapadna Njemačka otišla do kraja. U skupini je poražena od Mađarske s čak 8:3 uz briljantan nastup Sandora Kocsisa koji je zabio četiri gola, ali je prošla dalje pobjedama protiv Turske. Prvo ju je svladala s 4:1, a zatim u play-offu sa 7:2 uz hattrick Maximiliana Morlocka. Četvrtfinale donijelo joj je Jugoslaviju i pobjedu 2:0, u polufinalu je pregazila Austriju sa 6:1, a u finalu šokirala Mađarsku s 3:2 golovima Morlocka i Helmuta Rahna (dva) nakon što su Mađari već u osmoj minuti vodili s 2:0 pogocima Ferenca Puskasa i Zoltana Czibora.

20 godina kasnije Zapadna Njemačka bila je domaćin SP-a i odnijela titulu. Bila je u skupini s istočnim susjedom i taj susret izgubila 1:0, ali bez posljedica, svladala je Čile s 1:0 i Australiju s 3:0 te kao druga prošla dalje. U drugoj fazi natjecanja bila je vrlo uvjerljiva. Upisala je tri pobjede u skupini, svladani su Jugoslavija, Švedska i Poljska te je prošla u finale. Tamo ju je čekala snažna Nizoremska koja je odlično krenula u susret i povela već u drugoj minuti preko Neeskensa, ali do poluvremena Breitner i Müller donijeli su Nijemcima preokret i pobjedu 2:1.

Treća titula stigla je u Italiji 1990. godine gdje je završila nastup bez ijednog poraza. Skupinu je prošla lakoćom i već nakon dva kola osigurala prolaz dalje. Prvo je pregazila Jugoslaviju s 4:1 uz dva gola Lothara Matthäusa te po jedan Jürgena Klinsmanna i Rudija Völlera da bi nakon toga još teže stradali Ujedinjeni Arapski Emirati koji su pobijeđeni 5:1. Nokaut fazu otvorila je susretom protiv Nizozemske koju je svladala s 2:1, u četvrtfinalu je golom Matthäusa iz kaznenog udarca bila bolja od Čehoslovačke, a u polufinalu na penale su svladani Englezi. Finalni dvoboj protiv Argentine bio je sve samo ne spektakl, a Njemačka je slavila golom Andrea Brehmea iz penala u 85. minuti. Franz Beckenbauer postao je tako prvi koji je kao kapetan i izbornik osvajao titulu.

Posljednja titula osvojena je 2014. godine u Brazilu i to je dosad najuvjerljivija njemačka titula ostvarena sa šest pobjeda i jednim remijem bez ijednog poraza. Jedini remi upisan je u skupini gdje je odigrala s Ganom 2:2, ali uz ukupno četiri gola Thomasa Müllera s 4:0 je svladan Portugal te s 1:0 SAD. U osmini finala je teškom mukom svladan Alžir 2:1 u produžecima da bi u četvrtfinalu golom Hummelsa svladana Francuska. Polufinale je donijelo epski dvoboj protiv Brazila i pobjedu 7:1 uz vodstvo 5:0 nakon prvih pola sata igre dok je u finalu u produžetku svladana Argentina golom Marija Götzea u 113. minuti.

Njemačka je još četiri puta zaustavljena u finalima. 1966. godine Engleska ju je svladala u produžecima s 4:2, 1982. godine Italija je bila bolja s 3:1, 1986. Argentina s 3:2, a 2002. Brazil s 2:0.

Put do Rusije

U kvalifikacijama Njemačka očekivano nije imala baš nikakvih problema. Zauzela je vrlo uvjerljivo prvo mjesto u skupini s deset pobjeda u deset susreta i gol razlikom nestvarnih 43:4. Jedini dvoboj koji je bio neizvjestan bio je onaj u Pragu protiv Češke gdje je Njemačka slavila 2:1 golom Hummelsa u 88. minuti.

Najuvjerljivije pobjede Nijemci su upisali, očekivano, protiv San Marina. Prvo su u gostima slavili s čak 8:0, a zatim su u Nürnbergu bili bolji sa 7:0. Svakako vrijedi istaknuti i pobjedu protiv Norveške 6:0, ali i Azerbajdžana 5:1.

Najefikasniji u kvalifikacijama bili su s po pet golova Thomas Müller i Sandro Wagner koji se nije našao niti na skraćenom popisu Joachima Löwa.

Embed from Getty Images

Plusevi

Njemačka je jaka na svim pozicijama i iako ima jake i pojedince, definitivno joj je najjača strana momčadska igra i momčadski duh. Joachim Löw je primjer mnogim savezima, Njemačka je pronašla pravog stručnjaka, vjerovala mu i ostavila mu mogućnost da slaže momčad prema svom izboru. On je odgovorio na najbolji mogući način, stvorio je snažnu reprezentaciju i ostvaruje odlične rezultate.

Teško je pronaći slabe strane u njemačkoj igri, obrana je kvalitetna, vratari su sjajni, igra prema naprijed vrhunska i Nijemcu melju. Za njih nema stajanja i ako mogu zabiti deset golova, zabit će ih. Ritam u kojem igraju je visok, automatizmi u igri se znaju i apsolutno su jedni od glavnih favorita za titulu.

Embed from Getty Images

Minusi

Bit će zanimljivo vidjeti Löwovu odluku tko će biti prvi vratar reprezentacije. Manuel Neuer je u hijerarhiji na vrhu, međutim Neuer nije branio od rujna prošle godine zbog ozljede, bio je dobar na povratku protiv Austrije, ali bez obzira na njegovu klasu, teško je za očekivati vrhunsku formu. Upozoravali su to i brojni bivši velikani njemačke reprezentacije.

Minus je i ozljeda Jeromea Boatenga čime je Mats Hummels možda ostao bez standardnog partnera u obrani, a društvo će mu vjerojatno praviti Niklas Süle ako Boateng ne bude spreman.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Toni Kroos jedan je od najkompletnijih veznjaka u modernom nogometu. Partner Luke Modrića u veznoj liniji Reala nezamjenjivi je član udarnih 11 njemačke reprezentacije i igrač koji donosi prevagu.

28-godišnji veznjak skupio je već čak 82 nastupa u dresu Njemačke i postigao je 12 pogodaka od prvog nastupa 3. ožujka 2010. godine kada je dobio zadnjih 25 minuta u prijateljskoj utakmici protiv Argentine.

Nije se dugo čekalo da ugrabi poziciju u prvih 11, vrlo brzo Löw mu je ukazao povjerenje i Kroos je to koristio. Prvi pogodak postigao je u prijateljskoj utakmici protiv Poljske 2011. godine, a bio je dvostruki strijelac i u onom demoliranju Brazila na Svjetskom prvenstvu 2014. godine.

Kroos je kao 16-godišnjak preselio iz Hanse u Bayern, jednu sezonu proveo je na posudbi u Bayeru iz Leverkusena, a nakon povratka u München 2010. godine izborio se za mjesto u momčadi.

U ljeto 2014. godine prelazi u madridski Real s kojim je osvojio tri puta Ligu prvaka i jednom titulu prvaka Španjolske, ima još jednu Ligu prvaka u dresu Bayerna te tri naslova prvaka Njemačke. Pet sezona zaredom biran je u idealnu momčad Lige prvaka, a 2014. godine proglašen je i za najboljeg njemačkog igrača.

Embed from Getty Images

Izbornik

58-godišnji njemački stručnjak već 14 godina dio je njemačke reprezentacije. Nakon što je Jürgen Klinsmann 2004. godine preuzeo reprezentaciju od svog nekadašnjeg partnera u napadu Rudija Völlera, doveo je Joachima Löwa za svog pomoćnika. S Löwom se upoznao tijekom trenerskog školovanja i brzo su se sprijateljili.

Dvije godine zajedno su surađivali u reprezentaciji, a nakon toga je Klinsmann otišao, a čelnici Saveza ostavili reprezentaciju pomalo iznenađujuće u rukama Löwa. Pokazalo se to kao pravi potez i Löw je Njemačku odveo do naslova prvaka svijeta 2014. godine te je osvojio Kup konfederacija 2017. godine. Na svim natjecanjima Njemačku je vodio do polufinala.

Što se tiče klupske trenerske karijere, imao je uspjeha u Stuttgartu s kojim je osvojio DFB Pokal i bio u finalu Kupa kupova, s Tirolom je osvojio naslov prvaka Austrije, a s bečkom Austrijom Superkup.

Nakon odličnog posla u Stuttgartu, preuzeo je Fenerbahče s kojim je završio na trećem mjestu u turskom prvenstvu, a nakon toga uslijedila su dva neuspješna angažmana u Karlsruheru i Adanasporu gdje je ove dvije momčadi vodio ukupno u 24 utakmice i upisao jednu jedinu pobjedu.

Embed from Getty Images

Prognoza

Njemačka može jako daleko i vrlo je vjerojatno da će daleko i otići. Svakako je jedan od glavnih kandidata za naslov prvaka svijeta, uostalom brani titulu i ako se igramo igre pogađanja, u Rusiji će dohvatiti barem polufinale. Kada dođete tako daleko, onda je sve moguće.

Koliko je Njemačka jaka, dovoljno pokazuje podatak da se Löw mogao odreći najboljeg mladog igrača Premierlige Leroya Sanea i to kao prekobrojnog. Sve ispod polufinala za Njemačku bi bio neuspjeh, a Nijemci očekuju i više te sanjaju obranu naslova prvaka.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!