Nogomet

Ima posla do Nigerije, Hrvatska mora igrati brže, Kramarić zaslužio mjesto u 11

Branimir Korać • petak, 08.06.2018.
Ima posla do Nigerije, Hrvatska mora igrati brže, Kramarić zaslužio mjesto u 11
Foto: FaH

Zlatko Dalić dobro je vidio probleme u Hrvatskoj igri i u analizi susreta nije bježao od onih stvari koje nisu bile dobre. Senegal je pobijeđen, a odmah bi potpisali i pobjedu protiv Nigerije uz još skromniji nastup...

Dva lica pokazala je Hrvatska u ovom susretu. Prvo poluvrijeme bilo je potpuno nepovezano, loše, sporo i odsutno, ali u drugom dijelu ipak je Hrvatska zaigrala bolje, a izmjene su donijele puno više Hrvatskoj nego Senegalu.

Najviše je profitirala ulaskom Andreja Kramarića koji je bio najopasniji hrvatski igrač, postigao pogodak za pobjedu i zatresao gredu. Nije to sad neko iznenađenje, Kramarić je u kontinuitetu dobar i to ne samo u reprezentaciji već i u klubu. Ovim nastupom samo se dodatno približio prvih 11 i izbornik Dalić morat će honorirati njegove dobre igre i minutažom.

Ono što nije bilo dobro vidjeli smo u najvećoj mjeri u prvom poluvremenu. Senegalci su lakoćom probijali Hrvatsku preko bokova, posebno po lijevoj strani svog napada gdje je Vida nerijetko kasnio, no olakotna mu je okolnost što je on ipak primarno stoper i ovdje je igrao na desnom boku zato što nije bilo Vrsaljka.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

Bilo je i dosta netočnih dodavanja, posebno u senegalskoj trećini terena gdje su Senegalci dosta dobro čitali igru i bez većih problema odnosili loptu hrvatskim igračima. Fizički su moćniji i bili su čvršći u duelima, no za to je dobrim dijelom kriva i Hrvatska koja je u tih prvih 45 minuta igrala vrlo sporo, s previše dodira lopte i nikako nije mogla stvoriti višak na travnjaku.

Protiv Nigerije se može očekivati relativno slična utakmica. Nigerijci neće snažno pritiskati, imaju dosta brze igrače prema naprijed i posebno su opasni kada uzmu protivniku loptu i krenu u tranziciju. No kada protivnik malo griješi i kontrolira igru, tada i Nigerija uđe u probleme jer nema tako kvalitetnu zadnju liniju koja bi se lakoćom branila od pritiska.

Količina pogrešaka iz prvog poluvremena na Svjetskom prvenstvu mogla bi biti kobna, trebat će puno više koncentracije i angažmana. Kao što je i izbornik rekao, u prvom poluvremenu bilo je stvarno teško igrati. Vremenski uvjeti bili su vrlo teški, visoka temperatura i sparina što je dodatno umrtvilo igrače.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Treba uzeti u obzir i povijest hrvatskih nastupa u prijateljskim utakmicama, rijetko kada je briljirala u takvim utakmicama kada je bila u punom sastavu. Najbolje igre pružala je kada se igralo za bodove i(li) prolaz, prijateljske utakmice nerijetko su donosile nastupe kao u dobrom dijelu dvoboja u Osijeku.

Nema razloga za paniku ili neko veliko nezadovoljstvo. Ovo je samo još jedna prijateljska utakmica uoči onog najvažnijeg. Ako je Zlatku Daliću ponudila odgovore na upitnike koje je imao, ispunila je svoju svrhu. Na kraju je upisana pobjeda pa tako Hrvatska ipak zadovoljnija odlazi za Rusiju iako će biti još dosta posla na ovim treninzima koji slijede.

Znamo da Hrvatska može bolje, ali i znamo da će biti bolja kada bude važno. Protiv Nigerije očekujemo koncentriraniju, bolju i precizniju Hrvatsku, protivnik nije bezazlen i trebat će dosta truda za pobjedu u tom susretu. Senegal je dijelom pokazao što Hrvatsku očekuje u tom dvoboju, a Nigerija je možda i opasnija, posebno jer je kvalitetnija u veznoj liniji. Možda nije toliko čvrsta i kompaktna, ali je nepredvidljivija i neugodnija.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2018. u 14:10
    Senegal je jači od Nigerije. A i do utakmice s Nigerijom ima još vremena, tako da će se neki odmoriti, neki dodatno podići formu plus još dodatno uigravanja i dogovora... Nema brige, uzimamo bodove na startu :)
    Obrisan korisnik