Nogomet

Francuzi očekuju dobar početak, Australci se nadaju kako mogu iznenaditi

Jan Šneler • subota, 16.06.2018.
Francuzi očekuju dobar početak, Australci se nadaju kako mogu iznenaditi
Foto: EPA

U prvom susretu skupine C, Francuska se nada kako će pobjedom protiv Australije uspješno otvoriti nastup u Rusiji. S druge strane, Australci su svjesni kako će im ovo biti najteža utakmica u grupi, međutim nadaju se iznenađenju...

Jedna u nizu reprezentacija koja ima najveće izglede za osvajanje naslova svjetskog prvaka je Francuska. Momčad je to prepuna talentiranih, mladih i prekaljenih igrača koji igraju izrazito važne uloge u svojim klubovima. Ne treba uopće sumnjati kako će Francuska u ovaj susret ući kao apsolutni favorit.

Svjesni su toga svi, od navijača, preko igrača do onoga koji vuče konce, izbornika Didiera Deschampsa. Osvajač naslova prvaka iz 1998. ne skriva kako je Francuska kandidat za najviše postolje, međutim ponavlja kako je turnir dugačak i treba ići korak po korak.

"Potrebno je mnogo kako bi se osvojilo Svjetsko prvenstvo. Postoji više faza, a prva je pobjeda u uvodnom susretu u grupi. Recentna povijest nas uči da smo samo dva puta ušli u osminu finala. To je izrazito kompetitivni nivo. Ući ćemo u susret s velikom dozom odlučnosti i poniznosti. Očekuje nas prva utakmica, a takve su obično najvažnije. Izabrao sam ono najbolje što Francuska ima i počet ćemo susret u najjačem sastavu", otkrio je Deschamps.

S druge strane, u taboru Australije svjesni su snage Francuske. Nitko ne dovodi u pitanje kvalitetu i snagu Francuza, međutim nogomet nije egzaktna znanost i iznenađenja su moguća. Motiv je svakako veći kada se zna da bi tako velika pobjeda bila odlučujući faktor u prolasku skupine.

Izbornik Australije Bert van Marwijk, koji će preuzeti klupu PSV-a nakon Svjetskog prvenstva, ističe kako njegovi igrači moraju istrčati na teren puni ponosa, odlučnosti i hrabrosti. Mjesta za strah i defetizam ne smije biti-

"Bolje da ne dolazimo na stadion ako ćemo misliti negativno. Trenirali smo iznimno naporno proteklih tjedana i moramo vjerovati u sebe. Znamo da je Francuska jedna od najjačih momčadi na svijetu. Kada pogledate njihove posljednje rezultate, rekli biste da nisu uvijek stabilni, međutim legitimni su kandidati za naslov. Ipak, utakmice ne osvajaju uvijek najbolji igrači nego najbolje momčadi. Moramo biti bolja momčad, pokazati disciplinu, hrabrost i vjerovati. Važno je da budemo svoji", uzbuđeno je rekao izbornik Australije.

Ove dvije momčadi sastale su se četiri puta međusobno, od toga samo jedanput u kompetitivnom susretu. Bilo je to 2001. u korejskom Daegu, na Kupu konfederacija. Australija je taj susret dobila s 1:0 i to je bila ujedno i jedina australska pobjeda u međusobnim ogledima. Zanimljivo, Kup konfederacija osvojila je Francuska, dok je Australija bila trećeplasirana. Mislimo da bi obje momčadi pristale na sličan rasplet i u današnjem dvoboju.

Susret je na rasporedu od 12 sati, a pravdu će dijeliti urugvajski sudac Andres Cunha.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!