Nogomet

Dalić uoči Argentine: "Rakitić će mi ovih dana biti poput pomoćnika"

Branimir Korać, hns.family • ponedjeljak, 18.06.2018.
Dalić uoči Argentine: "Rakitić će mi ovih dana biti poput pomoćnika"
Foto: FaH

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić mogao je odahnuti, Hrvatska je dobro otvorila nastup na Svjetskom prvenstvu i stigla do velika tri boda. Slijedi Argentina, ali nakon ovog uspjeha definitivno s manjim pritiskom...

Izbornik Zlatko Dalić razumljivo nakon startne pobjede protiv Nigerije bio je vrlo zadovoljan. Hrvatska se nalazi u komotnijoj situaciji i sada joj je potrebna jedna pobjeda za osiguravanje nastupa u osmini finala.

"Sretni smo zbog pobjede, ali moramo ostati čvrsto s nogama na zemlji, bez ikakve euforije. Imamo tek jednu pobjedu, ali sada odlučujemo sami o sebi, što smo i željeli. Od sljedeće dvije utakmice moramo dobiti jednu kako bismo prošli skupinu. U Kalinjingradu smo dobili ratničku utakmicu, utakmicu na rezultat, i to me posebno veseli. Nije bilo previše ljepote, no ispunili smo cilj, osvojili tri boda i još jednom čestitam igračima. Bili smo agresivni, puno smo trčali, a to pokazuje snagu i odgovornost."

Dalić se protiv Nigerije odlučio za ofenzivnu postavu i to mu se na kraju isplatilo. Sam tvrdi kako je bilo muke koga staviti u prvih 11.

"Najteže je bilo složiti prvu jedanaestoricu, s obzirom da imamo sjajnu momčad i svi bi htjeli igrati, no trebalo je pronaći ravnotežu. Postojalo je više opcija, a Nigerija je susret počela s četiri braniča, što nam je bila lakša opcija. Nismo imali što kalkulirati i čekati dvoboj s Argentinom, morali smo igrati napadački, tražiti okomito dodavanje u dubinu, i trebali su nam brzi igrači poput Perišića, Rebića i Kramarića, dok je borbeni Mandžukić dobio priliku u vrhu napada. Zadnja linija s Vidom i Lovrenom igrala je bez greške, a Strinić je odradio vrlo težak posao. Perišić ima kvalitetu za još više, Rebić igra u kontinuitetu te mnogo očekujem od brzih i potentnih krila. Mislim da su priprema i taktika bile dobre."

Luka Modrić ovaj put zaigrao je na nešto drugačijoj poziciji nego u nekim ranijim utakmicama, a kako je odigrao dovoljno govori podatak da je proglašen za igrača utakmice.

"Modrić može igrati sve pozicije, a idealna mu je ona zadnjeg veznog s nekim u paru, ali žao mi ga je tamo trošiti, pogotovo u fazi obrane. Opet, on se s pozicije prednjeg veznog često vrati u obranu, a na zadnjem veznom imamo Badelja, Brozovića, Kovačića, Rakitića pa i Bradarića koji ga mogu zamijeniti te je Modrić ponekad potrebniji prema naprijed, da se manje troši. Protiv Nigerije tražili smo Modrićeva dodavanja u dubinu, i to je bilo dobro."

Izbornik je zadovoljan stanjem u momčadi, a ističe kako je posebno važno zajedništvo bez kojeg će se teško do pozitivnog rezultata.

"Govorio sam više puta da moramo disati kao momčad, da naš 23. igrač mora biti kao prvi i obrnuto, da svi moraju živjeti za momčad. Ćorluka nam je jako bitan, a bez riječi i bez pogovora je sjeo na klupu; u razgovoru s njim rekao sam da je to najbolja opcija za utakmicu. U kombinacijama je za Argentinu, no moramo pronaći optimalnu varijantu. Napravit ću analizu sa suradnicima i vidjeti što ćemo izabrati, a svaki igrač mora prihvatiti da je dio momčadi. Ne budemo li to imali, nećemo imati dobre rezultate."

Slijedi Argentina, najugledniji i najteži protivnik u skupini, Leo Messi i društvo kiksali su protiv Islanda i tražit će iskupljenje protiv Hrvatske.

"Imamo tri dana za pripremu i traženje rješenja za Messija. Ne možemo ga čuvati jednim igračem, on je najbolji na svijetu - na islandski je gol pucao deset puta. Nećemo se usredotočiti samo na njega, nego moramo držati kompaktni blok, ali ne smijemo zanemariti ofenzivu i sputavati ofenzivce da pokažu talent, nešto će se pitati i nas. Imali smo lijepih akcija protiv Nigerije, a protiv Argentine imat ćemo neke drugačije opcije. No, nećemo se samo braniti i tražiti bod. Messi, naravno, može sve sam, ali mi želimo pobjedom osigurati drugi krug i dat ćemo sve od sebe. Imamo svojih briga, a Argentina svojih. Argentina nije očekivala remi s Islandom, to ih je poremetilo i moraju protiv nas ući punom snagom. Na njima je pritisak, no oni s njim žive iz tjedna u tjedan. Bit će to i šahovska, taktička partija, a naša je situacija ipak nešto komotnija. Rakitić će mi ovih dana biti poput pomoćnika: pričam s igračima, prikupljam informacije i mislim da je to dobro. Igrači znaju mnogo dobrih i loših strana, Rakitić zna što Messi ne voli i sigurno će mi reći. Modrić i Kovačić reći će mi kako su se pripremali za utakmice protiv Barcelone i naći ćemo najbolju kombinaciju."

Važna činjenica nakon dvoboja s Nigerijom je i ta da ozljeda nema i svi igrači su spremni za nastup već u sljedećem dvoboju.

"Srećom, nema ozljeda i mislim da je bila dobra odluka vratiti se odmah poslije utakmice u našu bazu, tako smo izgubili samo tu jednu noć i spavali do ručka. Prošao sam puno euforija i tragedija, znam kako je nakon pobjeda i kako nakon poraza, a sada moramo ostati mirni, staloženi i ponizni. Dobio sam brojne poruke podrške i poštovanja, pogotovo od malih ljudi, i to mi daje dodatni motiv. To je naša snaga, moramo ljudima dati sve što možemo da budu sretni, barem dok smo ovih dana u Rusiji. Svima nam je teret generacija '98, svi zasluženo živimo u njihovoj sjeni. Nitko sretniji od mene ako ih nadmašimo, ali moramo korak po korak. Imamo sjajne igrače, sjajnu generaciju, no mnogo se toga treba poklopiti, a svi moraju dati svoj maksimum. Sve su momčadi došle spremne na SP."

Još jednom Dalić je pohvalio atmosferu u Kalinjingradu u veliku podršku koju je reprezentacija imala na tom stadionu.

"Navijači su pokazali koliko vole reprezentaciju i koliko im malo treba da krenu za njom na put. Oni su nam dali novu snagu i novi motiv, igrali smo i za njih i za sve druge ljude u Hrvatskoj. Nitko nas ne može okupiti kao što može nogomet, već na ovoj prvoj utakmici bilo je veselo na našim trgovima, a bez sinergije s navijačima neće biti ni rezultata. Mislim da moramo tako nastaviti, bez obzira što razumijem i ako netko ima nešto protiv, ali reprezentacija nije mjesto za te podjele. Kako god završilo SP, mi ćemo se s ponosom vratiti. Mi nemamo drugu državu."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!