SP 2018., skupina D, 3. kolo, 26.06.2018, 20:00 h, Rostov, Rostov Arena
Suci: Antonio Mateu Lahoz (Španjolska), Pau Cebrian (Španjolska), Roberto Diaz (Španjolska)
Island
Island
Gylfi Sigurdsson 76' (11m)
1:2(0:0) Hrvatska
Milan Badelj 53'
Ivan Perišić 90'
Hrvatska

Sto posto!

Dario Dodić • utorak, 26.06.2018.
Sto posto!
Foto: FaH

Nogometaši Hrvatske na savršen su način završili natjecanje po skupinama. Unatoč silnim izmjenama nakon Nigerije i Argentine pao je i Island!

Island
Island
Hrvatska
1
Hannes Halldorsson
2
Birkir Mar Saevarsson
5
Sverrir Ingi Ingason
6
Ragnar Sigurdsson
(do 70')
7
Johann Berg Gudmundsson
8
Birkir Bjarnason
(do 90')
10
Gylfi Sigurdsson
11
Alfred Finnbogason
(do 85')
17
Aron Gunnarsson
18
Hördur Björgvin Magnusson
20
Emil Hallfredsson
Pričuvni igrači
9
Björn Bergmann Sigurdarson
70'
4
Albert Gudmundsson
85'
21
Arnor Ingvi Traustason
90'
Trener
Heimir Hallgrimsson
8
(do 81')
10
(do 65')
20
(do 70')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić

Koliko je ova utakmica s Islandom rezultatski bila nevažna, toliko je pobjeda, ali i način na koji je Hrvatska pobijedila, ogroman plus za momčad Zlatka Dalića. Hrvati su dokazali da imaju kvalitetu i među igračima s klupe te su poslali poruku budućim protivnicima - ima nas više od 11. Prvi put u povijesti Hrvatska je pobijedila na tri uzastopne utakmice svjetskog prvenstva.

Slika 4 od 4.
Foto: FaH

Teško je bilo očekivati impresivnu igru s devet promjena u odnosu na prošlu utakmicu. Od starosjedioca ostali su samo Luka Modrić i Ivan Perišić, ali i neke "novajlije" su dokazale da nisu za baciti. Maestralnu je partiju pružio Milan Badelj, Vedran Ćorluka bio je suveren vladar zraka i zemlje na hrvatskoj polovici, a i kad je zagustilo pred vratima tu je bio fenomenalni Lovre Kalinić.

Luka je još jednom dokazao kako je klasa iznad svih, a po dobrom ćemo pamtiti i prvo poluvrijeme Matea Kovačića, koji je unio puno energije u vezni red Hrvatske. Nakon prvih 45 minuta imao je 100 posto točnih dodavanja, čak 55, 13 više od prvog pratitelja.

Dobro je u tandemu s Ćorlukom izgledao i Duje Ćaleta-Car, ne može se ništa previše prigovoriti hrvatskoj obrani.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

Bilo je i loših strana, ali s obzirom na to da je bilo važnije sačuvati igrače ozljeda i kartona, loše strane ćemo baciti u zaborav. Tin Jedvaj se nije snašao, Marko Pjaca je nažalost daleko od dobre forme, a ni Andrej Kramarić nije najbolji u ulozi čiste špice.

Veliki je plus što smo u završnici dobili Ivana Perišića, zabio je za pobjedu, vidjelo se da mu je pao kamen sa srca, nadajmo se da je i njegova slabija forma iza nas.

Nakon 20-ak minuta potpune kontrole igre s hrvatske strane, živnuli su Islanđani. Grabili su sa sve više igrača naprijed, a najbliže su golu bili u 40. minuti. U opasnoj je zoni Badelj izgubio loptu, pod prekršajem ili ne, to sad nije važno, s ruba kaznenog prostora gađao je donji desni kut Finnbogason, ali nije pogodio.

Slika 3 od 3.
Foto: FaH

Mogao je Gunnarsson u sudačkoj nadoknadi zabiti za vodstvo, ali na vratima je bio sjajni Kalinić.

Ponovno su u drugi dio bolje ušli Hrvati, a malo je nedostajalo da Badelj s 20 metara donese Hrvatskoj vodstvo - zaustavlja ga greda. Dvije minute kasnije nije bilo pomoći za Islanđane - dugu loptu je Badelj poslao na Perišića, presjekli su kratko Islanđani, samo do Pivarića, koji prolazi jednog igrača, gura je u sredinu - nije to bila lagana lopta, odskočila je nezgodno, ali Badelj ju je sjajno poklopio za 1:0.

Sat vremena je Luka odigrao, osjetio se njegov izlazak kada su Islanđani preuzeli kontrolu. Morali su, rezultat im nije bio po volji. I brzo stižu do izjednačenja. Dejan Lovren je ubrzo nakon ulaska u igru skrivio jedanaesterac, koji Sigurdsson pretvara u 1:1.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

I još jednom dobro reagira Dalić, ubacio je Ivana Rakitića u posljednjih deset minuta i dao dodatan impuls svojoj momčadi. U 90. minuti, a ima li slađe minute od te, igrač utakmice Milan Badelj krade loptu Islanđanima u opasnoj zoni, gura je u prostor Perišiću, koji kroz oči Halldorssonu zabija za pobjedu Hrvatske i svoje samopouzdanje.

Tri utakmice, tri pobjede. Bravo momci za sto posto. A sad tek kreće ono pravo. Pokažite protiv Danske u nedjelju što svi vidimo da možete.

SP 2018., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nigerija1:2Argentina
Island1:2Hrvatska
1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!