Košarka

Mario Hezonja: Novi početak

Branko Komorski • utorak, 03.07.2018.
Mario Hezonja: Novi početak
Foto: EPA

Je li Mario Hezonja donio dobru odluku kad je Orlando zamijenio New Yorkom ili je ipak trebao prihvatiti finacijski bolju ponudu i zaputiti se put Sacramenta?

Dugo su trajale spekulacije oko destinacije u kojoj će Mario Hezonja nastaviti karijeru. Sacramento Kingsi slovili su kao apsolutni favoriti za njegovo dovođenje iako su interes pokazale i neke druge momčadi, u prvom redu Dallas Mavericksi. Postojala je naravno i mogućnost da na kraju ipak ostane u redovima Orlando Magica iako se to nije činilo kao logičan razvoj situacije. Međutim, Mario je na kraju vrlo brzo prekinuo tu neizvjesnost te je gotovo odmah nakon ponovnog otvaranja NBA tržnice sve ekspresno dogovorio s New York Knicksima i postao tako drugi naš košarkaš, nakon Brune Šundova, koji će braniti boje momčadi iz legendarnog Madison Square Gardena.

Teško da možemo biti zadovoljni razvojem situacije kroz zadnje tri sezone s obzirom na to da smo od Marija, koji je bio peti izbor na draftu 2015. godine, ipak više očekivali. Kako god bilo, epizoda u Orlandu sad je iza njega, a nama ostaje nadati se da će sve to skupa u New Yorku ipak bolje izgledati. Nećemo sad otvarati pitanje jesu li neispunjena očekivanja njegova ili nečija tuđa krivnja. Kažu da je istina obično negdje između pa možemo reći da svatko ima svoj dio krivnje. Kako god bilo, to je sad iza nas pa ćemo se koncentrirati na ono što ga čeka u novoj momčadi te pokušati odgovoriti na pitanje je li Mario donio dobru odluku. Pa krenimo onda redom.

U trenutku kad je Mario stigao u Orlando, tamo ga nije dočekala idealna situacija s obzirom na to da je na rosteru vladala velika gužva na njegovim pozicijama. Upravo su iz toga i krenuli problemi koji su kasnije eskalirali te doveli do toga da je front office na kraju odlučio ne iskoristiti opciju za aktiviranje četvrte sezone njegovog rookie ugovore. Za očekivati je bilo da će Mario, poučen iskustvom iz Orlanda, u ovoj potrazi za novom sredinom tražiti neki roster na kojem nedostaje igrača na bočnim pozicijama. Iz te perspektive moramo reći da je izbor Knicksa zapravo poprilično iznenađenje jer momčadi iz New Yorka ne nedostaje bočnih igrača.

Na poziciji beka šutera u Knicksima starter je Tim Hardaway, a tu je još i veteran Courtney Lee. Hardawaya ćemo, s obzirom na visinu njegovog ugovora i posebno trade kicker koji je sastavni dio istog, gotovo sigurno još neko vrijeme gledati u momčadi, dok je sudbina Leeja puno manje izvjesna i lako je moguće da vrlo brzo napusti New York i pojača neku od momčadi koje imaju nešto više ambicija u novoj sezoni. Međutim, realno je za očekivati da će Frank Ntilikina, koji prošle sezone nije u potpunosti ispunio očekivanja kao razigravač, ove sezone dobivati više prilike na poziciji dvojke iza Hardawaya. Na rosteru su još i Damyean Dotson i Ron Baker, ali radi se o igračima od kojih Mario jednostavno mora biti bolji.

Na poziciji niskog krila startati bi trebao deveti izbor nedavno održanog drafta Kevin Knox, koji sigurno ima potencijala, ali je veliko pitanje koliko je on u ovom trenutku spreman za NBA razinu košarke. Međutim, kad uzmemo u obzir fazu slaganja momčadi u kojoj se Knicksi trenutno nalaze, vjerojatno će mu odmah dati priliku i istrpiti njegove početničke pogreške. Lance Thomas bio je odličan prije nekoliko sezona kad je i zaradio ovaj sadašnji ugovor, ali danas je daleko od najboljih izdanja i Knicksi bi ga se veoma rado riješili. Na rosteru je i Troy Williams koji je potpisao u Veljači ove godine te nakon dva desetodnevna ugovora zaradio i onaj pravi višegodišnji.

Kad pogledate situaciju iz te perspektive, sasvim je logično pitanje o čemu je Mario razmišljao kad je odlučio potpisati taj jednogodišnji ugovor s Knicksima, posebno iz razloga što su neke druge momčadi navodno nudile i duže i veće ugovore. Sam Hezonja rekao je da se veseli radu s novim trenerom Knicksa Davidom Fizdaleom, ali ne treba u toj priči zanemariti ni ulogu Scotta Perryja koji je danas generalni menadžer Knicksa, a bio je član front officea Magica u trenutku kad su birali Marija. Očito je da mu se mladi Dubrovčanin sviđao onda, a čini se da ni nakon tri godine nije promijenio mišljenje. Što su mu onda Fizdale i Perry ponudili da je tako brzo pristao potpisati i odbio druge momčadi? Financije očito nisu bile primarne, a ni višegodišnja sigurnost nije bila na prvom mjestu jer su u igri bili i trogodišnji ugovori s nekih drugih strana. Hoće li mu onda Fizdale dati loptu u ruke u gurnuti ga ispred Hardawaya ili Knoxa? Teško da ćemo tako nešto gledati, čini se da je kvaka ipak na jednoj drugoj poziciji.

Kao što znamo, Kristaps Porzingis ozlijedio je križne ligamente koljena i gotovo se sigurno neće vratiti prije All star stanke, ako se uopće i vrati ove sezone. Bez Latvijca na rosteru, Knicksi imaju veliku rupu na poziciji četvorke koju je, ako se malo prisjetite, Mario jedno vrijeme igrao u Orlandu. Nakon Porzingisove ozljede, mjesto u petorci preuzeo je nekadašnji drugi izbor drafta Michael Beasley, ali čini se da u momčadi ipak nisu bili toliko impresionirani njegovim predstavama te će on karijeru nastaviti negdje drugdje. Povremeno je tu poziciju znao pokriti i Kyle O'Quinn, ali kako stvari stoje, i on napušta momčad iz New Yorka. Ispada da je zapravo jedina preostala opcija Thomas za kojeg smo već rekli da nije u planovima za budućnost tako da nema razloga da ga Mario ne izgura i izbori startnu petorku na poziciji krilnog centra. Istina, Knicksi pod ugovorom imaju i Lukea Korneta i Isaiaha Hicksa, ali radi se o igračima koji su prošle sezone balansirali između NBA i razvojne lige tako da objektivno ne bi trebali biti prevelika prepreka za Hezonju.

Naravno da je neobično gledati ga kao krilnog centra, ali NBA košarka zadnjih se godina drastično promijenila i upravo je pozicija četvorke ona koja je doživjela najveću promjenu. Moderne NBA momčadi danas igraju s četiri vanjska igrače te samo jednim centrom. Upravo iz tog razloga prevelike razlike između dvije krilne pozicije više ni nema, a klasični krilni centri gotovo su izumrli. Današnje četvorke su igrači koji bi još prije 10 ili 15 godina bili niska krila. Fizdale je već izjavio da ga zanima moderna, brza košarka u kojoj treba atletične igrače koji mogu preuzimati u obrani. Je li onda Mario rješenje za tu poziciju? Treba biti pošten i reći da Mario u ovom trenutku ne bi mogao odraditi takvu ulogu u momčadi koja puca na doigravanje. Međutim, Knicksi će teško do doigravanja i nema nikakvog razloga da se Hezonja ne proba pronaći u novom okruženju te u nešto drugačijoj ulozi nego što smo ga navikli gledati. Atletizam i fizikalije su tu, šut je isto tu, a s obzirom na to da Fizdale očito nešto vidi u njemu, na Mariju je samo da iskoristi priliku za koju se nadamo da će je dobiti.

Nadajmo se samo da je spreman na pritisak koji donosi igranje u New Yorku jer se radi o sasvim drugačijem iskustvu od onog u Orlandu. Brojni njujorški novinari ne daju niti trunke mira igračima koji to ili prihvate i uživaju u pažnji ili jednostavno puknu pod stalnim seciranjem brojnih medijskih kuća koje 24 sata na dan prate sve što se događa u Madison Square Gardenu.

Istaknimo za kraj još samo jednu zanimljivost. Na istom rosteru sad se nalaze Porzingis, Hezonja i Emmanuel Mudiay koji su bili četvrti, peti i sedmi izbor na draftu 2015. godine. U istom gradu, s druge strane East Rivera dom je Brooklyn Netsa koji u sastavu imaju D'Angela Russella i Jahlila Okafora koji su bili drugi i treći izbor na istom tom draftu.

Ostaje nam vidjeti što će bankiranje na draft iz 2015. godine donijeti New Yorku. U slučaju Hezonje, nadamo se puno toga dobroga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBATeme tjedna
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!