Nogomet

Dalić: "Zaustavili smo Messija i Eriksena pa ćemo pronaći rješenje i za Kanea"

Branimir Korać • nedjelja, 08.07.2018.
Dalić: "Zaustavili smo Messija i Eriksena pa ćemo pronaći rješenje i za Kanea"
Foto: FaH

Dan nakon drame u Sočiju, pred medijima u Moskvi pojavio se izbornik Zlatko Dalić koji je odgovarao na pitanja novinara. Englezi su tu prednjačili, bili i nezadovoljni jer Dalić odgovara na hrvatskom jeziku, no sve im je prevođeno i nezadovoljstvo je bilo nepotrebno...

Hrvatska je doputovala u Moskvu gdje je Zlatko Dalić odradio prvo druženje s novinarima. Dalića očekuje kratak rok za pripremu momčadi za Englesku i polufinale Svjetskog prvenstva.

"Upoznat ćemo se s Engleskom u narednim danima. To je dobra reprezentacija s puno mladih igrača koji su pokazali kvalitetu. Švedsku su svladali relativno lako i bit će težak protivnik, no više ćemo znati kada napravimo analizu. Znamo što nas prati na ovom Prvenstvu, mi smo okrenuti sebi, ne bojimo se nikog pa ni Engleske koji respektiramo, ali i respektiramo sami sebe", ističe Dalić.

Hrvatska se u nokaut fazi puno potrošila, dva susreta dobila je tek na penale i provela je više na travnjaku nego Engleska.

O Engleskoj protiv Švedske

"Nije niti Engleska imala lagan put, no jučerašnja utakmica za nju nije bila tako teška jer ima takvu momčad. Ima Sterlinga koji sjajno ulazi iz drugog plana, mlada je i potentna. Nisam mislio da je imala lagan posao zbog slabog protivnika nego zato što je jaka i takvu je utakmicu napravila. Bit će teško i nama i njima, možda nas niste ovdje očekivali, ali učinit ćemo sve da se dostojno prezentiramo. Poštujemo i respektiramo sve, ali najviše sami sebe."

"U zadnjih šest dana igrali smo dva puta po 120 minuta, jako smo se potrošili, a već za tri dana stiže nova utakmica. To je sigurno problem, no probat ćemo se oporaviti i biti spremni. Vidjet ćemo kakva će biti situacija s nekim igračima koji su imali probleme, znamo da neće biti nimalo lako jer nije jednostavno vratiti ekipu u idealno stanje nakon svega ovoga. Ali sigurno ćemo ulaskom u polufinale dobiti novu energiju."

Dalić ističe kako su igrači umorni, ali da izvlače iz sebe rezervnu snagu koja ih nosi prema naprijed.

"Problema imaju svi, neki su umorniji, neki manje umorni. Putovanja su nam veliki problem, ali stalno pronalazimo novu energiju i nećemo se sada buniti kada smo već došli tako daleko. Tu smo došli teškim putem uz puno truda i muke. Znam da nam je ovo svima bio san, ali zašto Hrvatska ne bi bila među četiri kada ima ovakve igrače? Veliki frajeri otišli su doma, a ostali su šljakeri i velike ekipe koje su davale sve od sebe. To je naša snaga i nećemo stati na tome."

Ivan Rakitić konstantno zarađuje zaslužene pohvale, a izbornik smatra da možda igra i najbolji nogomet u životu.

"Kako Rakitić ovdje igra, to su možda i najbolje njegove utakmice u reprezentaciji. Bio je prošle sezone sjajan u Barceloni, a tako je nastavio i u reprezentaciji. On nam puno znači, zajedno s Lukom Modrićem čini najbolji tandem svijeta u vezi, a to pokazuju i u reprezentaciji. Uz kvalitetu pokazuje i mirnoću i stabilnost što se vidjelo u tim penalima. Ne mogu reći sa sigurnošću, ali možda igra svoj najbolji nogomet u karijeri."

Hrvatska je u posljednjim susretima imala problema, a izbornik smatra kako je razlog tome jednostavno profil protivnika koji Hrvatskoj ne odgovara.

O sastavu za Englesku

"Morat ćemo dobro razmisliti i pronaći rješenje. Sigurno nećemo puno toga izmišljati, mijenjati i pametovati. Moramo naći najsposobnije, najpotentnije i sto posto zdrave, bio bi rizik ići s nekim tko nije potpuno spreman. Imali smo jučer problem s izmjenama, nismo znali tko će moći, a tko ne i tu se mogla dogoditi skupa pogreška. Moramo dobro pogledati stanje i složiti najbolju momčad u datom trenutku."

"Zadnje tri utakmice imali smo teške protivnike koji su sličnog stila igre. Njeguju jaku defanzivu, igraju s puno skoka, dugačkim loptama i agresijom, a to nama ne odgovara. Takvi su bili protivnici i to su bile teške utakmice. Ono što me veseli je činjenica da smo se i takvim protivnicima prilagodili iako to nije naš način igre. Sretan sam što nam dolazi Engleska i ta igra kakvu ona traži nam više odgovara. U turniru su ostale reprezentacije koje žele igrati nogomet i to nam više odgovara."

Izbornik je svjestan koliko svima u Hrvatskoj znače ovi uspjesi reprezentacije.

"Ovo je za Hrvatsku velika stvar. Mi smo mala država koja se mora svijetu prezentirati na sve načine, a nogomet je jedan od njih. Prije Svjetskog prvenstva u Francuskoj malo je ljudi znalo za Hrvatsku, a jučer je protiv Rusije utakmicu gledao ogroman broj ljudi. U Hrvatskoj se ta pobjeda burno proslavila, svi su gledali, navijali i nakon toga izašli na ulice. Nama je to jako važno, veseli nas da mi kao sportaši možemo prezentirati Hrvatsku. Ovo je za nas veliki uspjeh, mnoge reprezentacije poput Brazila, Argentine, Španjolske, Njemačke već se kupaju i odmaraju."

Harry Kane bit će najveća prijetnja, no Dalić vjeruje kako ga Hrvatska može zaustaviti.

"Kane je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva i teško ga je zaustaviti, ali imamo dobre igrače u fazi obrane. Lovren ga dobro poznaje, u obrani smo pokazali kvalitetu s Vidom i Lovrenom, a tu je i Ćorluka ako zatreba. U svakom slučaju respekt za Kanea, pokazao je i u Tottenhamu da je odličan, ali zaustavili smo Messija i Eriksena pa ćemo pronaći rješenje i za Kanea."

Kompletna Engleska predstavlja opasnost i Dalić zna da će biti jako teško.

"Engleska nema slabosti, u polufinalu je. Iznenadili su me potentnošću, po statistikama su momčad s najviše okomitih lopti, igraju najbrže, puno trče, a izbornik je napravio odličnu stvar uvođenjem mladih igrača. Imaju specifičan korner, visoke igrače i dosta ovise o raspoloženju Sterlinga. On i Kane su jako opasni, no cijela momčad igra dobro i kompaktno. Bit će to jako težak posao."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!