Nogomet

Francuska u potrazi za trećim, Belgija za prvim finalom Svjetskog prvenstva

Petar Jenjić • utorak, 10.07.2018.
Francuska u potrazi za trećim, Belgija za prvim finalom Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Sankt Peterburg bit će domaćin prvog polufinala Svjetskog prvenstva, borbe između Francuske koja je potrazi za trećim, i Belgija koja traži prvo veliko finale. Ulog je velik u dvoboju dviju reprezentacija koje će odigrati 74. međusobnu utakmicu u povijesti...

Prvo polufinale Svjetskog prvenstva stiže na velika vrata. Francuska i Belgija bore se za ulazak u najveću utakmicu reprezentativnih karijera, a nijednoj momčadi neće biti nimalo lako.

Šesto je ovo polufinale za francusku nogometnu reprezentaciju koja je igrala finala 1998. i 2006. godine, za razliku od Belgije koja je prvi i jedini put u polufinalu igrala 1986. godine, kada je poražena od kasnijeg prvaka Argentine.

Francuska protiv nikoga nije odigrala više utakmica nego protiv Belgije, ukupno čak 73 međusobna dvoboja. Zanimljivo, prva međunarodna utakmica ovih dviju reprezentacija bila je ujedno i prva službena za obje momčadi. Još daleke 1904. godine odigrali su 3:3. Posljednji međusobni susret odigrao se u Parizu 2015., a Belgija je tada slavila s 4:3.

Na Svjetskim prvenstvima ove dvije reprezentacije odigrale su dvije utakmice, a u oba dvoboja bolja je bila Francuska. 1938. godine slavila je s 3:1, da bi u utakmici za treće mjesto već spomenute 1986. godine slavila s 4:2.

Obje ekipe imale su svojih problema na putu do polufinala, pokazavši i dobre i loše strane. U utakmici protiv Japana Belgija je u posljednjih 20 minuta okrenula zaostatak i stigla do pobjede, nakon čega je u odličnoj utakmici bila bolja od Brazila.

S druge strane Francuska je nakon solidne grupne faze u osmini finala pokazala neke obrambene nedostatke, ali ipak uspjela protiv Argentinu. Četvrtfinale je Francuskoj donijelo Urugvaj koji nije imao prave šanse protiv raspoloženije momčadi.

Što se tiče samog sastava Didier Deschamps jedino ne zna hoće li Djibril Sidibe biti spreman za utakmicu. Uz povratak Blaisea Matuidija nakon suspenzije očekuje se kako bi u sastavu trebao zamijeniti Corentina Tolissa.

Pun riječi hvale za protivnika bio je Hugo Lloris koji je istaknuo kako je Belgija momčad koja zna kako raditi sve na terenu.

"To je jedna momčad koja zna sve što treba raditi. Mislim da je Belgija najiscrpnija reprezentacija u svim aspektima igre - jaka je na svakoj poziciji. Imaju sve što trebaju imati da budu odlična momčad. Imaju sjajnu generaciju i morat ćemo odigrati odličnu utakmicu kako bi došli do pobjede."

Na drugoj strani Belgija neće moći računati na Thomasa Meuniera koji je drugi žuti karton zaradio u utakmici protiv Brazilu, a upravo bi izostanak igrača PSG-a mogao biti bolan belgijskoj reprezentaciji.

Izostankom spomenutog igrača izbornik Roberto Martinez mogao bi se prebaciti u formaciju 4-4-2 kako bi se prilagodio Francuskoj. Nacer Chadli tako bi trebao krenuti na desnoj strani, a Yannick Carrasco vratiti se na suprotnu stranu.

Belgija je rijetko kada izgledala ovako spremno, kako psihološki tako i fizički, a cijela je momčad željna dokazivanja kako mogu doći do najvišeg dosega. Upravo jedan od razloga zašto momčad igra ovako jest izbornik Martinez kojeg je na konferenciji za novinare pohvalio Kevin De Bruyne.

"Mislim da je nadogradio potencijal ove momčadi. Igramo zajedno sedam ili osam godina i mislim da nas je povezao još bolje, s još većom vjerom u vlastite mogućnosti. Možda na nekim prošlim Prvenstvima tako nešto nismo imali."

Prvo polufinale Svjetskog prvenstva igrat će se s početkom u 20 sati na stadionu u Sankt Peterburgu, a pravdu će dijeliti Andres Cunha iz Urugvaja.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!