SP 2018., završnica, Polufinale, 11.07.2018, 20:00 h, Moskva, Lužnjiki
Suci: Cuneyt Cakir (Turska), Bahattin Duran (Turska), Tarik Ongun (Turska)
Hrvatska
Hrvatska
Ivan Perišić 68'
Mario Mandžukić 109'
2:1(0:1, 1:1) Engleska
Kieran Trippier 5'
Engleska

Hrvatski kraljevi nogometa!

Dario Dodić • srijeda, 11.07.2018.
Hrvatski kraljevi nogometa!
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija je u finalu Svjetskog prvenstva!!!!!

Engleska
Hrvatska
Engleska
3
(do 95')
10
(do 119')
17
(do 115')
18
(do 101')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić
1
Jordan Pickford
2
Kyle Walker
(do 112')
5
John Stones
6
Harry Maguire
7
Jesse Lingard
8
Jordan Henderson
(do 97')
9
Harry Kane
10
Raheem Sterling
(do 74')
12
Kieran Trippier
18
Ashley Young
(do 91')
20
Dele Alli
Pričuvni igrači
18
Marcus Rashford
74'
3
Danny Rose
91'
4
Eric Dier
97'
11
Jamie Vardy
112'
Trener
Gareth Southgate

Pozorno pročitajte sljedeće riječi: Hrvatska je u finalu Svjetskog prvenstva! Naša mala Hrvatska u nogometu je velika. 13. nacija koja se uspjela plasirati u finale Svjetskog prvenstva. U povijesti! I to posve zasluženo. Ponovno iz ponora, ponovno su ovi dečki pokazali muda, ponovno su se vratili iz zaostatka, ušli u povijest i kako taj naš već sad omiljeni izbornik Zlatko Dalić poručuje - ne stajemo u finalu!

Slika 4 od 4.
Foto: FaH

Da je bilo lako - nije. Tako to očito ide s ovim momcima, ali nećemo im zamjeriti - ipak su najbolja nogometna reprezentacija Hrvatske u povijesti. I ne stajemo u finalu!

Teško je u riječi pretočiti ono što su ovi momci napravili. Treći put su igrali produžetke, treći su put bili u zaostatku i ponovno su prošli dalje. Znate li koliko je to reprezentacija postiglo prije Hrvatske - niti jedna! Hrvatska je bila u knockdownu, nisu dobro momci izgledali na otvaranju susreta, ali su na kraju potpuno izdominirali Engleze i zasluženo ušli u povijesno finale.

A sad - po osvetu za onog prokletog Thurama.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

Znali smo odakle dolazi najveća opasnost Engleza, prekidi, prekidi, prekidi. I onda u četvrtoj minuti, naš najbolji igrač skrivi prekršaj u opasnoj zoni, najopasnijoj zoni. Luka ruši Dele Allija, posve nepotrebno, Kieran Trippier bira savršenu putanju i kao i obično kad su u pitanju Hrvati - savršen trenutak za debitantski gol u dresu Engleske. Prebacio je živi zid, pogodio gornji desni kut, nemoćni Subašić nije mogao puno toga.

Mora li uvijek tako? Mora. Do finala.

Lako za primljeni pogodak. Hrvatska nije dobro otvorila utakmicu. Englezi su dominirali, pametno su zatvorili Modrića i sredinu. Davali su prostora Vrsaljku i Striniću, pogotovo našem lijevom beku koji je imao prostora, ali ga nije znao iskoristiti.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Trebalo je vremena da se Hrvati probude i zaigraju kako znaju. U međuvremenu je hrvatsku mrežu dvaput protiv Kanea sačuvao Suba, na kraju je najvažnije bilo da je Hrvatska preživjela prvo poluvrijeme sa samo jednim golom zaostatka.

Engleska je samo jednom izgubila na SP-u kada je vodila na poluvremenu. Pardon, dvaput.

U nastavku se Hrvatska budi, zaigrala je veza bolje, proigrao je i Perišić i u 65. minuti majstorski zabio za 1:1. Znamo i mi nešto napraviti nakon centaršuta, sjajnu je loptu Vrsaljko poslao u sredinu engleskog kaznenog prostora, bacio se Walker na glavu, lukavi Perišić nogom ispred njega dolazi do lopte i zabija za 1:1.

Slika 3 od 3.
Foto: FaH

I bio je tu kraj za Engleze. Sjećate se onog Trippierovog gola iz pete minute? Bio je to zadnji engleski udarac u okvir. Hrvatska je preuzela igru i krenula mljeti protivnika.

Očajan je bio Perišić kad je malo kasnije izvrtio jednog engleskog čuvara i opalio - gotov je bio Pickford, ali nije vratnica. Prokleta vratnica, ali danas joj opraštamo - jer nije niti ona pomogla Englezima.

Nije pomogao ni Pickford koji je skinuo Mandžukićev pokušaj u 83. minuti.

I onda opet ti prokleti produžeci. Zapravo, sjajni produžeci. Hrvati su kraljevi produžetaka, kraljevi penala i idu do finala!

Ušao je u produžetku Pivarić umjesto Strinića i odigrao sjajno. Besprijekoran je bio i Vida, fantastičan Rebić, koji nije stao do izlaska iz igre. Svi su bili fantastični!

Slika 6 od 6.
Foto: FaH

Krenuli su bolje Englezi u produžetke, opasno je prijetio Stones, lopta je išla u gol, ali ne da Šime. Ne da Šime i gotovo! A onda je stigla 109. minuta, zbog koje će poneko dijete više dobiti ime Mario ovih dana. Perišić pod prekršajem glavom stiže do lopte u kaznenom prostoru Engleza, gura je Mandžukiću, Mandžo iz okreta šalje Engleze kući i Hrvate u ekstazu.

Prva reprezentacija koja je na jednom SP-u triput bila u zaostatku na tri utakmice nokaut-faze - i tri puta prošla. It's not coming home, stiže u novi dom!

Slika 5 od 5.
Foto: FaH

SP 2018., završnica

polufinale

Francuska1:0Belgija
Hrvatska2:1 *Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!