SP 2018., završnica, Finale, 15.07.2018, 17:00 h, Moskva, Lužnjiki
Suci: Nestor Pitana (Argentina), Hernan Maidana (Argentina), Juan Pablo Belatti (Argentina)
Francuska
Francuska
Mario Mandžukić 18' (ag)
Antoine Griezmann 38' (11m)
Paul Pogba 59'
Kylian Mbappe 65'
4:2(2:1) Hrvatska
Ivan Perišić 28'
Mario Mandžukić 69'
Hrvatska

Proklet bio nogomete! Hrvati briljirali, Francuzi slave naslov prvaka!

Dario Dodić • nedjelja, 15.07.2018.
Proklet bio nogomete! Hrvati briljirali, Francuzi slave naslov prvaka!
Foto: FaH

Srce je puno ponosa za ovo što je hrvatska nogometna reprezentacija napravila u finalu i na čitavom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali danas su nam nogometni bogovi okrenuli leđa - Hrvatska je igrala sjajno, a Francuska slavi naslov svjetskog prvaka...

Francuska
Francuska
Hrvatska
1
Hugo Lloris
2
Benjamin Pavard
4
Raphael Varane
5
Samuel Umtiti
21
Lucas Hernandez
6
Paul Pogba
13
N'Golo Kante
(do 55')
14
Blaise Matuidi
(do 73')
7
Antoine Griezmann
9
Olivier Giroud
(do 81')
10
Kylian Mbappe
Pričuvni igrači
15
Steven Nzonzi
55'
12
Corentin Tolisso
73'
18
Nabil Fekir
81'
Trener
Didier Deschamps
3
(do 81')
18
(do 71')
Pričuvni igrači
 
Trener
Zlatko Dalić

Igraj moja Hrvatska slogan je koji je hrvatska nogometna reprezentacija u finalu Svjetskog prvenstva ispunila. Hrvati su odigrali vjerojatno najbolju utakmicu u povijesti naše mlade nacije, a na kraju su ostali prekratki, Francuska slavi drugi naslov svjetskog prvaka.

Teško je pričati i pisati o nogometu nakon ovakvkog pražnjenja, ono što treba reći jest da su nas ovi momci na čelu s izbornikom Dalićem učinili ponosnima. Da, Francuzi su slavili, da Francuzi su zabili četiri gola, ali ti isti Francuzi pamtit će kako su ih nadigrali Hrvati.

Nije to bila taktika "Daj loptu Hrvatima pa ih iznenadi kontrama", bila je to panika. Hrvati su mljeli, dominirali, igrali prekrasan nogomet, ali nogometni bogovi okrenuli su nam leđa, titula ide Francuzima.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Iako smo primili četiri gola, ne može se reći da je Hrvatska razbijena. Sva je sreća bila na strani Francuske, bili su konkretniji, sretniji, spretniji.

Niti u šestom međusobnom ogledu nismo uspjeli slaviti protiv Francuza. Protiv Francuza koji se nisu vidjeli u prvih 45 minuta, a zabili su dva gola.

Prvi nakon nepostojećeg prekršaja na Griezmannu - prvi autogol u finalu SP-a u povijesti, nažalost tu je povijest ispisao nesretni Mario Mandžukić.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

Nisu pali tu momci, kao niti jednom dosad, stisnuli su gas i krasnom akcijom koju finišira Ivan Perišić stigli do egala. I opet nesretno pali. Ubačaj iz kornera stigao je s desne strane, Perišića na prvoj vratnici pogađa lopta u ruku - sudac Pitana dugo je gledao u VAR, a zatim dao loptu na bijelu točku, Griezmann zabija za 2:1.

Da su se vratili Hrvati u prvom poluvremenu tko zna kako bi se rasplela utakmica. Imali smo šansu, ali Rebić nije dobro zahvatio loptu. Bilo je ovo prvo finale s tri ili više golova u prvom poluvremenu nakon 1974. godine.

Slika 4 od 4.
Foto: FaH

Mogao je Rebić i na otvaranju drugog dijela vratiti Hrvatsku u egal, Rakitić ga je gurnuo u šansu, dobro je Reba pucao, pod gredu, ali obranio je to sjajni Lloris.

Kako je vrijeme odmicalo tako su Hrvati sa sve više igrača kretali naprijed. To je davalo puno prostora Francuzima iz kontri i dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Igrala se 59. minuta, dugo je trajala akcija Francuske, na kraju se lopta odbija do Pogbe, koji s ruba kaznenog prostora pogađa za 3:1.

Iako se Hrvati nisu predali do zadnje sekunde, utakmica je u ovom trenutku bila gotova.

Šest minuta kasnije i Mbappe pogađa, ružno i nepravedno je taj semafor pokazivao rezultat. Odakle 4:1 kad je Hrvatska tako dobro igrala?

Slika 3 od 3.
Foto: FaH

Zato volimo taj nogomet, ali ga i mrzimo kad se događa nama.

Probao nas je Mandžo vratiti, ako ništa iskupio se za nesretni autogol u 69. minuti. Pritiskao je tamo gdje bi drugi odustali, pritisnuo Llorisa koji se poigravao i presjekao mu dodavanje te smanjio na 4:2. Nitko nikad nije zabijao autogol i gol u istoj utakmici finala. Samo dvaput se to u povijesti dogodilo na jednoj utakmici SP-a.

Pokušao je Dalić izmjenama, ubacio i Kramarića i Pjacu, ali nije išlo, Francuska je svjetski prvak.

Treba biti ponosan na ovu Hrvatsku, na ovo što su ovi momci pokazali. Igrali su fantastično, to danas jednostavno nije bilo dovoljno. Imamo sjajne momke, imamo sjajne mlade igrače koji čekaju svoju priliku, neka ih taj zlatni srebrni Zlatko Dalić povede u nove pobjede. Hrvatska je talentom nogometna velesila, sad je i rezultatom.

SP 2018., završnica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg16.07.2018. u 10:18
    Ne znam zasto tako stidljivo: recite jednostavno sudija unistio finale. Kako pobijediti takvu ekipu pri takvom sudjenju? Pa i mi bi sigurno pobijedili da je nama tako poklanjao.. Na ovom nivou se to nemoze stici. Prekrsaj kojeg nije bilo i gdje je tu bio VAR da sudiji kaze nije bio prekrsaj nego... [više na forumu]
    interreg
  • Dinko Bilich15.07.2018. u 21:49
    Dario možda malo pod dojmom , imali smo boljih utakmcia, al dobro. Nije nikakva zamjerka. Ma i ovo je zlato
    Dinko Bilich
  • ivos15.07.2018. u 20:45
    Tako je!!!!
    ivos