Nogomet

Rangers F.C. - najveća zvijezda u ulozi glavnog trenera

Sportnet • utorak, 24.07.2018.
Rangers F.C. - najveća zvijezda u ulozi glavnog trenera
Foto: EPA

Rangers je prošle sezone osvojio 3. mjesto u škotskoj Premier ligi, a u prvom europskom pretkolu je eliminirao Shkupi...

Baš kao i Osijek, i Rangers F.C. je morao u prvi kvalifikacijski krug Europske lige. Škoti su bili trećeplasirana momčad u njihovom nacionalnom prvenstvu, iza Celtica (82 boda) i Aberdeena (73), osvojivši 70 bodova u 38 odigranih utakmica. Pritom su Bearsi ostvarili 21 pobjedu, uz 7 remija i 10 poraza, a gol-razlika im je bila 76:50.

Na startu europskih kvalifikacija zaigrali su protiv makedonskog Shkupija kojega su na svom Ibroxu pred 50.000 gledatelja svladali s 2:0, dok u skopskom uzvratu nije bilo golova. Treba napomenuti da škotska momčad baš i nije rutinski izborila prolazak jer je drugi pogodak pred svojim navijačima postigla u sudačkoj nadoknadi vremena i time si bitno olakšala posao uoči gostovanja u Skoplju.

Pamte Pršu, Jelavića i Kranjčara

Daleko najveća zvijezda Rangersa je njihov menadžer Steven Gerrard. O igračkoj legendi Liverpoola bespotrebno je trošiti riječi i mnogi Osječani, posebice oni skloni Redsima, već razmišljaju kako bi mogli iskoristiti prigodu i fotografirati se s njim. Ovo mu je prvo pravo trenersko iskustvo i sigurno je silno motiviran dokazati se na klupi škotskog velikana koji je imao ozbiljno posrnuće 2012. kada je morao proglasiti stečaj, a momčad je prebačena u četvrtu ligu.

No, klub koji je osvojio 54 naslova državnog prvaka u najkraćem se mogućem roku vratio u nacionalnu nogometnu elitu, iako će mu zasigurno trebati još neko vrijeme da bi mogao ravnopravno konkurirati vječitom rivalu Celticu. Sigurno je da navijači Rangersa pamte i vrlo cijene bivše hrvatske reprezentativce koji su igrali u njihovom klubu: Dadu Pršu, Nikicu Jelavića i Niku Kranjčara jer su tamo ostavili upečatljiv dojam.

Gerrard koristio 15 igrača

Gerrard je protiv Shkupija posložio svoje izabranike u formaciju 4-1-4-1, a u dva ogleda s Makedoncima ukupno je koristio 15 igrača. Susret na Ibroxu započeli su: McGregor, Tavernier, Goldson, Katić, Flanagan, McCrorie, Candeias (’56. Jack), Arfield (’67. Ejaria), Windass (’79. Middleton), Morelos i Murphy.

U uzvratu je umjesto Arfielda u startnoj jedanaestorici bio Jack, a prigodu je tijekom susreta, uz Eyariu i Middletona, dobio i Halliday koji je zamijenio Murphyja. Inače, škotsko prvenstvo počinje tjedan dana kasnije u odnosu na HNL, što znači da će Rangers premijeru u derbiju s Aberdeenom imati nakon uzvratnog ogleda s Osječanima.

Morelos prvi strijelac, stigao i Kent iz Liverpoola

Što se pojedinaca tiče, Gerrard na raspolaganju ima nekolicinu kvalitetnih stranaca od kojih treba posebno izdvojiti Kolumbijca Alfreda Morelosa. Činjenica da je s 14 postignutih golova bio drugi strijelac Premier lige u prošloj sezoni dovoljno je upozorenje Bijelo-plavima, kao i da je na toj listi odmah iza njega, tek s pogotkom manje, bio njegov klupski kolega, engleski internacionalac Josh Windass. U tom je društvu svakako vrijedan pozornosti i portugalski napadač Daniel Candeias (prvi asistent Lige), veznjak Scott Arfield koji igra za kanadsku reprezentaciju, a tamo je od ovoga ljeta i doskorašnji stoper Slaven Belupa Nikola Katić.

Značajno pojačanje Rangersu je stiglo na kraju prošloga tjedna jer im se pridružio 21-godišnji krilni igrač Liverpoola Ryan Kent koji je stigao na posudbu. Redsi su ga prethodno slali u Coventry, Barnsley, njemački Freiburg i prošle polusezone u Bristol City.

NK Osijek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!