Nogomet

VIDEO: Celtic i Ajax uvjerljivi, tri remija garantiraju zanimljive uzvrate

Jan Šneler • srijeda, 25.07.2018.
VIDEO: Celtic i Ajax uvjerljivi, tri remija garantiraju zanimljive uzvrate
Foto: EPA

Preostali susreti drugog pretkola Lige prvaka nisu započeli maestralno. Naime, sve tri utakmice koje su započele u 19 sati, završile su remijem bez pogodaka...

Prilično raritetna je činjenica kako su čak tri utakmice trećeg pretkola Lige prvaka u jednom danu završile rezultatom 0:0. Ipak, kada se pogledaju momčadi i njihov stil igre, takav rezultat ne bi trebao čuditi. Nešto kasnije, Ajax i Celtic ipak su opravdali status favorita i uvjerljivo pobijedili u prvom susretu.

Celtic nije imao lagani zadatak protiv norveškog Rosenborga. Norveški klub, koji je godinama bio redoviti sudionik Lige prvaka, ponovno bi mogao biti eliminiran od strane Škota. Prošle godine, u trećem pretkolu, Celtic ih je izbacio ukupnim rezultatom 1:0. Susret u Glasgowu nije počeo loše za goste. Već u 16. minuti došli su do prednosti preko Birgera Melinga.

Rani šok za domaću momčad ipak nije bio koban jer se Celtic vrlo brzo vratio u utakmicu i nastavio dominirati terenom. Narednih pola sata, Rosenborg gotovo da i nije imao prilika dok je Celtic sve više bio opasan. Konačno, u 43. minuti Odsonne Edouard je iskoristio lijepu asistenciju Scotta Sinclaira i donio Celticu izjednačenje.

Sad kada su domaći došli do izjednačenja, lakše je bilo krenuti u napad. Najbolja stvar koja se može dogoditi momčadi koja želi što brži pogodak jest gol na samom otvaranju drugog dijela. Olivier Ntcham prekrasno je pogodio i doveo domaće u vodstvo. Od tada počinje potpuna dominacija Celtica, još jedan pogodak i nevjerojatan broj pogođenih udaraca u okvir vrata.

U 75. minuti svoj drugi pogodak, nakon solo prodora, postigao je Edouard i zaključio susret. Ono što ipak fascinira je nekoliko udaraca u okvir vrata. Ne sjećamo se tolikog broja promašenih prilika još od onog nevjerojatnog niza promašaja Dinama na gostovanju kod Partizana 1997. godine. Prvo je Callum McGregor u 54. minuti pogodio stativu, da bi 15 minuta kasnije Ntcham pogodio prečku, a sve je začinio Jack Hendry pet minuta do kraja s još jednim udarcem u gredu.

Ajax je na svom terenu s 2:0 ispratio Sturm iz Graza. Već nakon početnih 15 minuta, domaći su došli do vodstva preko Hakima Ziyecha čiji je silovit udarac vrlo loše procijenio gostujući vratar i skrenuo ga u mrežu. Ajax je mogao deset minuta kasnije doći do povećanja vodstva, ali je Lasse Schone pogodio okvir gola.

Sturm nije izgledao loše u prvom dijelu, međutim mora se priznati kako je Ajax odavao dojam puno ozbiljnije i organiziranije momčadi. Ono što nisu napravili u prvom dijelu, domaći su uspjeli u drugom. U 56. minuti, Anathasios Avlonitis je skrivio kazneni udarac kojeg je pokušao realizirati Schone.

Nakon što je bio jedan od tragičara na susretu Danske i Hrvatske, Schone je i u večerašnjem susretu promašio jedanaesterac, no lopta mu se sretno odbila te ju je uspio zakucati u mrežu. Do kraja susreta, Ajax je mogao i povećati vodstvo, no svi pokušaji bili su nedovoljno precizni. Na kraju, domaći mogu biti zadovoljni rezultatom koji ih vjerojatno vodi u treće pretkolo.

Što se tiče prva tri susreta koji su završili s identičnih 0:0, moramo reći kako najviše razloga za zadovoljstvo ima mađarski MOL Vidi koji je bio u potpuno podređenom položaju kod Ludogoreca. Iako su Bugari bili bolji i kontinuirano napadali, do pogotka nisu mogli te su obrambeno gosti bili besprijekorni. Teško je očekivati da takvu predstavu mogu ponoviti na domaćem terenu, no svejedno, remi nakon takve utakmice vrlo je vrijedan.

U Borisovu, domaćin BATE remizirao je s Helsinkijem u relativno pristojnom susretu u kojem su obje momčadi djelovale čvrsto i kompaktno. Teško je procijeniti šanse za prolazak dalje, no valja dodati kako je Helsinki odigrao dobro na prilično teškom gostovanju. Konačno, možda i najlošiji meč danas bio je onaj u Albaniji između Kukesija i Qarabaga. Susret u kojemu su se udarci mogli izbrojati na prste jedne ruke, nije bio mamac za gledatelje. Qarabag bi ipak na svom terenu morao imati prednost jer Kukesi nije pokazao da je momčad sposobna igrati na ovom nivou.

Liga prvaka, 3. pretkolo, prva utakmica:
BATE - HJK Helsinki 0:0
Kukesi - Qarabag 0:0
Ludogorec - MOL Vidi 0:0
Ajax - Sturm Graz 2:0
Celtic - Rosenborg 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!