Nogomet

Osijek želi ponoviti PSV, Rangersi su željni europskih utakmica

Jan Šneler • četvrtak, 26.07.2018.
Osijek želi ponoviti PSV, Rangersi su željni europskih utakmica
Foto: FaH

Uoči večerašnjeg susreta drugog pretkola Europske lige, Osijek se nalazi u ulozi favorita protiv nekad slavne škotske momčadi...

Prošle godine, Osijek je odradio fantastičnu jesen u kvalifikacijama za Europsku ligu. Nakon prolaska Luzerna, na red je došao veliki PSV i mnogi su prognozirali debakl Osječanima. Ipak, fantastičnom borbenošću, napadačkom zrelošću i obrambenom čvrstoćom, Osijek je uspio srušiti velikana europskog nogometa.

Nažalost, tu je san stao jer je Austrija Beč prošla dalje u play-off fazi natjecanja. Osijek je bio bolji, zaslužio je prolaz, no sreća ih u tom dijelu nije pomazila. Osječani se rado prisjećaju tog perioda sreće i zanosa te se nadaju kako će se sve to ponoviti večeras. Protivnik je opet veliki, slavni škotski klub, koji je zbog brojnih nedaća, bio prisiljen neko vrijeme biti van radara.

Sada se polako vraća na scenu, trener je legendarni Steven Gerrard i polako Rangersi ponovno izgledaju kao ozbiljan klub. Škoti su još uvijek jedna velika nepoznanica. Kao što je jučer nakon susreta protiv Hapoela rekao trener Dinama Nenad Bjelica. Gerrard je novi trener, sutra bi u prvoj postavi po nekim najavama moglo biti i sedam novih igrača i teško je procijeniti snagu škotskog kluba.

Sudeći po pripremnim utakmicama i prvom pretkolu protiv Shkupija, Rangersi ne izgledaju perfektno. U prvom susretu protiv makedonskog kluba (pobjeda 2:0), bili su puno bolji, no napadački su podbacili s obzirom na broj prilika. U drugom pak susretu, igra nije bila sjajna te su usprkos većem posjedu i kontroli lopte bili bezopasni.

Gerrard je sa sobom u Rangerse doveo i nekoliko igrača iz njegovog Liverpoola. To su Jon Flanagan te na posudbi Ovie Ejaria i Ryan Kent. Treba obratiti pažnju na tu trojicu, pogotovo na Flanagana koji igra desnog beka i koji će startati. Uz njih, Gerrard može računati na Lassanu Coulibalyja, mladog i potentnog igrača. Naravno, ne smijemo zaboraviti Nikolu Katića, mladog stopera koji je došao iz Slaven Belupa, a za čiju igru svi imaju samo lijepe riječi.

Rangersi imaju niz mladih igrača i tu bi možda Osijek mogao imati prednost nekog iskustva igranja sličnih utakmica i godina igranja prvoligaškog natjecanja. Izvjesno je kako će oni igrati u formaciji 4-1-4-1 u kojemu je Ross McCrorie posljednji vezni, a u vrhu napada teško možemo očekivati Sadiqa umjesto uobičajenog Alfreda Morelosa. Dobra vijest za Osijek je odsutnost Scotta Arfielda, vrlo iskusnog igrača s godinama provedenim u Burnleyu i koji bi bio važan faktor u veznom redu.

Što se tiče Osijeka, jasno je kako će Zoran Zekić morati pronaći odgovor na velik broj igrača u veznoj liniji Rangersa. Gerrard gaji igru s velikim posjedom, voli kontrolu lopte i posve je jasno grupiranje velikog broja igrača u sredinu terena. Sigurno da je prednost Osječana u činjenici da Rangersi još uvijek ne izgledaju u potpunosti kao momčad koja ima glavu i rep te je još uvijek nejasno koji su kapaciteti škotskog kluba.

Jasno je kako Rangersi neće juriti rezultat i bezglavo napadati jer ipak drugi susret igraju pred svojim navijačima i čak i minimalni poraz nije razlog za očaj. Očekuje nas vrlo teška utakmica, izrazito čvrsta, taktička bitka u sredini terena i Osijek ima velike šanse ako će biti efikasan kao u prošlogodišnjoj europskoj avanturi. Nažalost, prognozirali bismo pobjedu Osječana da nemaju tolikih problema s važnim igračima u napadu.

Nažalost, Osijek neće moći računati na Muzafera Ejupija, Erosa Grezdu i Gabrijela Bobana. Vraćaju se u momčad Mile Škorić i Alen Grgić, no prilična je šteta što napadački Osijek neće biti kompletan. Objektivno, Osijek nije imao sreće sa ždrijebom i Rangersi su prilično izazovan protivnik, bez obzira na sve nedaće i prošle rezultate i ispadanja u ranim fazama. S druge strane, na svom terenu, pred ispunjenim Gradskim vrtom, Osijek je srušio puno jači i opasniji PSV, pa nema razloga da isto ne ponovi i danas. Pobjeda bi bila iznimno značajna i to mora biti primarni cilj. U slučaju remija, a pogotovo poraza, prolazak dalje bit će teško doseći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!