Nogomet

Motivirana Gorica gostuje kod uigrane Rijeke

Jan Šneler • subota, 28.07.2018.
Motivirana Gorica gostuje kod uigrane Rijeke
Foto: FaH

U prvom kolu HT Prve lige, doprvak Rijeka dočekat će na Rujevici novog prvoligaša Goricu koji s velikim ambicijama očekuje nastup u prvoligaškom društvu...

Rijeka koju će i ove sezone voditi Matjaž Kek bit će vrlo slična momčadi od prošle sezone. Vrlo su male bile promjene, gotovo kozmetičke naravi u momčadi, što naravno ne znači da neće biti u skorijoj budućnosti. Pogotovo se to odnosi na vjerojatni transfer Filipa Bradarića u neki od zainteresiranih europskih klubova.

Rijeka nije loša momčad, prilično je uigrana i s istim trenerom manje više poznata. Međutim, problema je bilo protekle sezone i pitanje je može li Rijeka s gotovo istom ekipom biti kompetitivnija nego prije godinu dana. Ne smijemo zaboraviti kako su Riječani došli blizu borbe za naslov isključivo zbog katastrofalnih igara Dinama koji je prosuo nevjerojatan broj bodova.

Ove sezone Riječani su osigurali Darija Župarića na duži period, došao je i Mario Pavelić iz bečkog Rapida kao rješenje na desnoj bočnoj strani. Ipak, ove godine više neće biti Josipa Eleza, Mate Maleša i niza drugih igrača koji su bili standardni u momčadi s Rujevice.

Pitanje je koliko Rijeka može ove godine, iako treba reći kako će plasman među četiri momčadi ostvariti. Objektivno govoreći, Dinamo izgleda puno jače nego prošle sezone, što se ne može reći za Rijeku, slično kao niti za Hajduk i Osijek. S te strane, Riječane očekuje velika borba, a ako se ne pojačaju na nekim važnim pozicijama, teško će moći istovremeno pratiti nastupe u HNL-u i Europskoj ligi.

Često se u prognozama ističe kako momčadi koje uđu u viši rang natjecanja obično budu među favoritima za ispadanje. Razloga je mnogo. Od neiskustva, manjka kvalitetnih igrača potrebnih za prvoligaške testove pa sve do uvijek potrebnih financija. Što se tiče Gorice, koja je ove godine u društvu najboljih, možemo reći da ne mislimo kako će ispasti iz lige.

Gorica ovu priliku čeka iznimno dugo. Nekoliko puta bili su na pragu prvoligaškog natjecanja proteklih godina, upitne su bile i licence i razne druge tehnikalije, a sada su konačno tu. Nećemo reći kako će biti među najjačim momčadima Prvenstva, ali da će biti zanimljivi i prilično nezgodni, to je sigurno.

Momčad koju će ove sezone voditi Sergej Jakirović koji ima dugogodišnje iskustvo igranja u HNL-u, ekipirana je dobrim igračima. Našlo se tu mjesta za Lukasza Zwolinskog, poljskog napadača i nekadašnjeg člana Pogona Szczecina, zatim Marka Dabra koji je prije nekoliko godina kao perspektivni junior za čak milijun eura prešao iz Cibalije u Fiorentinu te stopera Aleksandra Jovičića koji ima iskustvo igranja u Slaven Belupu i Istri.

Gorica je složila jednu prilično dobru momčad popunjenu nekim mlađim igračima, ali i onima iskusnijima. Svakako, Goričani će ući u povijest hrvatskog nogometa ako sutra nastupi Farouk Miya. On bi svojim nastupom postao prvi nogometaš iz Ugande koji je igrao u prvoligaškom natjecanju. U svakom slučaju, Gorica je momčad koju će biti zanimljivo pratiti, a vjerujte nam, mogli bi jako zagorčati život jačim klubovima.

Današnji susret na rasporedu je od 21 sat. Bit će ovo zanimljiv dvoboj jer još uvijek ne znamo pravu snagu Gorice, kao niti jesu li Kek i njegova Rijeka smislili nešto novo ove sezone. Očekuje nas zanimljiva nova sezona i unatoč tome što se Goricu ne smije podcijeniti, prednost ipak dajemo domaćinu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!