Vodeni sportovi

Kolesnikov i Peaty rušili svjetske rekorde, Sjöström dominirala u ženskim finalima

Jan Šneler • subota, 04.08.2018.
Kolesnikov i Peaty rušili svjetske rekorde, Sjöström dominirala u ženskim finalima
Foto: EPA

Sjajan plivački dan na Europskom prvenstvu u Glasgowu, zaključio je Kliment Kolesnikov rušenjem svjetskog rekorda u iznimno uzbudljivoj utrci na 50 metara leđno...

Uzbuđenja nije nedostajalo na plivačkim bazenima u Glasgowu u sklopu Europskog prvenstva. Osim odlične utrke hrvatskog plivača Brune Blaškovića u polufinalu na 100 metara slobodno, mogli smo uživati u sjajnim finalima. Dan su svakako obilježili mladi ruski plivač Kliment Kolesnikov i njegov stariji britanski kolega Adam Peaty.

U utrci na 50 metara leđnim stilom, 18-godišnji Rus stigao je do naslova europskog prvaka i to fantastičnim rezultatom od 24 sekunde čime je za četiri stotinke popravio svjetski rekord Liama Tancocka iz 2009. godine. Drugi je završio Rumunj Robert-Andrei Glinta, dok je Ryan Shane za vršak prstiju bio bolji od četvrtoplasiranog Vladimira Morozova.

Ništa manje impresivna nije bila niti utrka na 100 metara prsno. Nevjerojatnu utrku otplivao je Adam Peaty koji je za sekundu i pol ostavio iza sebe reprezentativnog kolegu Jamesa Wilbyja. Peaty je srušio svjetski rekord koji je upravo on postavio prije dvije godine za čak 13 stotinki. Bronca je pripala Rusu Antonu Čupkovu.

Također, valja istaknuti i sjajnu predstavu švedske plivačice Sarah Sjöström koja je osvojila dva zlata u današnjim utrkama. U utrci na 50 metara slobodno Sjöström je iza sebe ostavila Pernille Blume i Ranomi Kromowidjojo, dok je nešto ranije u utrci na 100 metara leptir bila bolja od Ruskinje Svetlana Čimrove i Talijanske Elene Di Liddo.

Uzbudljivo je bilo i u štafetnoj utrci 4x200 m slobodnim stilom u kojoj je najbolja bila Njemačka. Iako je Rusija bila bolja prije posljednje izmjene, Annika Bruhn odlično je otplivala posljednjih 100 metara i dovela svoju ekipu do zlata. Broncu je osvojila Mađarska koja je svega četiri desetinke ostala iza Rusije.

U utrci na 800 metara mješovito zlatnu medalju osvojila je Talijanka Simona Quadarella koja je iza sebe ostavila iznimno talentiranu 16-godišnju mađarsku plivačicu Ajnu Kesely. Za čak pet sekundi je bolja bila Talijanka, a treće mjesto osvojila je Ruskinja Anna Egorova.

Europsko prvenstvo u plivanju
800 m mješovito (ž), finale:
1. Simona Quadarella (Italija)
2. Ajna Kesely (Mađarska)
3. Anna Egorova (Rusija)

100 m leptir (ž), finale:
1. Sarah Sjöström (Švedska)
2. Svetlana Chimrova (Rusija)
3. Elena Di Liddo (Italija)

50 m slobodno (ž), finale:
1. Sarah Sjöström (Švedska)
2. Pernille Blume (Danska)
3. Ranomi Kromowidjojo (Nizozemska)

100 m prsno (m), finale:
1. Adam Peaty (Velika Britanija)
2. James Wilby (Velika Britanija)
3. Anton Čupkov (Rusija)

50 m leđno (m), finale:
1. Kliment Kolesnikov (Rusija)
2. Robert-Andrei Glinta (Rumunjska)
3. Shane Ryan (Irska)

4x200 m mješovito (ekipno), finale:
1. Njemačka
2. Rusija
3. Velika Britanija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!