Vodeni sportovi

Dva zlata za Veliku Britaniju i tri nova rekorda europskih prvenstava

Branimir Korać • nedjelja, 05.08.2018.
Dva zlata za Veliku Britaniju i tri nova rekorda europskih prvenstava
Foto: EPA

Uzbudljivo je bilo u poslijepodnevnom programu na Europskom prvenstvu u plivanju u Glasgowu, favoriti su uglavnom dolazili do pobjede, a srušena su i tri rekorda europskih prvenstava...

Odlična utrka na 1500 metara pripala je Nijemcu Florianu Wellbrocku koji je u završnici bio brži od sjajnog Ukrajinca Mykhayla Romančuka te aktualnom svjetskog i olimpijskog pobjednika Gregorija Paltrinierija. Wellbrock i Romančuk vodili su bitku do posljednjih metara dok je Paltrinieri mirno plivao na trećoj poziciji bez mogućnosti da ga netko dostigne. Nijemac je na kraju isplivao 14:36.15 i bio nešto više od pola sekunde brži od Romančuka.

Na 100 prsno za žene sjajnu formu potvrdila je Julija Efimova koja je isplivala 1:05.53 što je novi rekord europskih prvenstava. 34 stotinke sporije plivala je u polufinalu kada je postavila do danas važeći rekord. Srebro je uzela Ruta Meilutyte, a brončana je bila Talijanka Arianna Castiglioni.

Zlatno odličje na 50 leđno odlazi u Veliku Britaniju nakon što je aktualna europska rekorderka s rekordom postavljenim u polufinalu, Georgia Davies, pokazala kako to nije bilo slučajno i s još jednim sjajnim rezultatom odnijela je pobjedu. Ovaj put isplivala je 27.23, dvije stotinke sporije nego u polufinalu i osam stotinki brže od Ruskinje Anastasije Fesikove. Finkinja Mimosa Jallow uzela je broncu.

U mađarskoj disciplini, onoj na 200 leptir, zlato i srebro idu upravo u Mađarsku. Pokazalo se i u kvalifikacijama da su Mađari daleko ispred ostalih pa su tako imali svu četvoricu u pet najboljih te je među onima koji su izvukli deblji kraj na kraju bio i Laslo Cseh. Zlato je uzeo Kristof Milak, novo veliko ime svjetskog plivanja i to s 1:52.79 što je novi rekord europskih prvenstava. Srebro je uzeo Tamas Kenderesi sa sekundom i pol zaostatka dok je velika priča i 16-godišnji Talijan Federico Burdisso koji je uzeo broncu.

Novi rekord europskih prvenstava postavljen je i na 4×200 slobodno za plivače gdje su Britanci za sekundu i pol nadmašili rekord Rusije star osam godina. Rusi su uzeli srebro, a Talijani broncu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben06.08.2018. u 11:26
    Efimova je u kvalifikacijama postigla rekord: 1:05:25. U polufinalu je plivala ovo što gore piše. U finalu plivala 1:05:29. Na 1500 m, Talijan je vodio većinu utrke, a onda je posustao u zadnjih 200m, a ova dvojica su otišla naprijed.
    litleben