Nogomet

Opasni Liverpool prijeti Cityju, nikad jači i spremniji klubovi dolaze iz Championshipa

Jan Šneler • nedjelja, 12.08.2018.
Opasni Liverpool prijeti Cityju, nikad jači i spremniji klubovi dolaze iz Championshipa
Foto: EPA

Prije nekoliko dana završen je prijelazni rok u Engleskoj i klubovi su, barem do zime, kompletirali svoje sastave. Od ove sezone, Premierliga je bogata za još dvojicu Hrvata. U redovima Leicestera gledat ćemo Filipa Benkovića, dok je Chelsea pojačao Mateo Kovačić...

Manchester City

Aktualni prvaci bili su vrlo mirni ovog prijelaznog roka. Pep Guardiola ima već odlično posloženu momčad, proteklu sezonu su izgledali jako dobro i tek su male korekcije bile potrebne. Guardiola je lovio Jorginha, pričalo se i o nekim drugim imenima, no jedino veliko koje su Građani doveli je Riyad Mahrez.

Mahrez je konačno prešao iz Leicestera za gotovo 70 milijuna eura i španjolski trener imat će sada opciju više na krilnoj poziciji. Što se tiče pojačanja, možda najvažnija pojačanja su konačna spremnost Aymerica Laportea i Benjamina Mendyja koji su protekle sezone imali problema s ozljedama. Nakon što je bilo jasno kako mu Joe Hart nije u planovima, Guardiola se riješio i engleskog vratara koji je otišao u redove Burnleya.

City je i bez Mahreza bio iznimno jaka i moćna momčad, a sa sjajnim Alžircem napadački dio momčadi postaje još bolji. Obrana naslova je jasno cilj, ali arapski vlasnici konačno žele iskorak u europskom klupskom natjecanju i naslov pobjednika Lige prvaka. To je glavni i jedini cilj Guardiole u novoj sezoni.

Liverpool

Liverpool ove sezone nije štedio. Čak 180 milijuna eura potrošio je Jurgen Klopp, no ne možemo reći da je bilo riječ o suludom rasipanju novaca. Točno one pozicije koje je trebao Klopp je pojačao i sad klub s Anfielda izgleda sjajno. Najviše prigovora bilo je prošle sezone na vratare tako da je njemački trener odlučio dati više od 60 milijuna eura za sjajnog Brazilca Alissona koji je došao iz Rome.

Vezna linija ostala je malo okrhnuta odlaskom Emre Cana, a prošle godine bilo je jasno kako Liverpool treba imati zamjene ako želi igrati na dva kolosijeka. Došli su Fabinho i Naby Keita, odlični veznjaci i tako dodatno pojačali često kritiziranu veznu liniju. Konačno, kako Sadio Mane ili Mohamed Salah ne bi morali igrati svaku utakmicu doveden je i Xherdan Shaqiri koji može kvalitetno igrati na krilnoj poziciji, a ima i vrijedno iskustvo u Premierligi.

Liverpool ponovno želi odličan rezultat u Ligi prvaka, ali nekako smo skloni vjerovati kako bi najsretniji bili s osvajanjem titule u Premierligi. Čekaju to navijači Redsa jako dugo i očekuje nas iznimno zanimljiva borba s Manchester Cityjem.

Manchester United

Jose Mourinho nije bio sretan aktivnošću Uniteda u ovom prijelaznom razdoblju. Dugo su Crveni vragovi htjeli doći do novog stopera, no tek krajem roka su počeli intenzivnije pregovarati. Nisu uspjeli. Harry Maguire ostao je u Leicesteru, Jerome Boateng u Bayernu, a Diego Godin si je koketiranjem s Unitedom priskrbio novi, lukrativniji ugovor u Atletico Madridu.

Iako United nema lošu momčad, dolazak Freda koji je sjajan igrač, neće pretjerano pojačati momčad. Brazilca su platili oko 50 milijuna eura, no Special One još uvijek ne može biti miran jer svim drugim ligama Europe prijelazni rok traje do kraja kolovoza. Paul Pogba nije skrivao da želi otići, možda se čak i vratiti u Juventus i treba vidjeti hoće li Manchester United ovako izgledati do kraja mjeseca.

Chelsea

Londonski klub predmet je ismijavanja brojnih navijača ovih dana na internetu. Chelsea je kupio vratara Kepu Arrizabalagu iz Athletic Bilbaa za više od 70 milijuna eura, a prodao u Real Madrid dosadašnjeg prvog vratara Thibaut Courtoisa za 35 milijuna i uz to dobio hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića na posudbu.

Nije sporno da je belgijskom vrataru isticao ugovor i da je ovo bila posljednja šansa za zaradu, ali činjenica da ga onda nisu ranije prodali i više zaradili ili da nisu produžili ugovor s vratarom doista je nevjerojatna. Chelsea je nabavio i Jorginha iz Napolija za 55 milijuna eura čime je oteo Guardioli željenog veznjaka.

Promjena je malo. Uz promjenu vratara za kojeg još uvijek ne znamo kako će se prilagoditi na novu ligu i nove suigrače, Maurizio Sarri dobio je Kovačića i Jorginha da učvrsti vezni red. Za sada, Eden Hazard je u klubu, no i to se može vrlo brzo promijeniti. Ipak, uz ovakvo stanje u momčadi i neke Sarrijeve ideje, Chelsea bi mogao konkurirati za najbolje četiri momčadi u Premierligi.

Arsenal

Topnici kreću u novu eru svojeg djelovanja. Nakon duge "vladavine" Arsenea Wengera, na klupu je sjeo Unai Emery i Arsenal kreće u novu sezonu neopterećen pitanjem trenera i nazovimo to, propalih ideja i loših transfera. Emery je napravio prilično dobar posao. Uz zadržavanje jezgre momčadi, iz kluba je otišlo nekoliko prekobrojnih starijih igrača poput Santi Cazorle ili igrača koji više nisu u prvom planu kao što je Jack Wilshere.

Španjolski trener ipak je doveo novog vratara. Iako je Petr Čech nominalno prvi vratar momčadi, teško će zadržati tu poziciju ispred jednog od najboljih vratara u Europi kojega se dosta često podcjenjuje, a to je Bernd Leno. Sjajni njemački vratar, dosta jeftino je doveden (svega 23 milijuna eura) i Arsenal bi mogao imati nakon Jensa Lehmanna, još jednog sjajnog Nijemca na vratima. Uz to, obranu će pojačati Sokratis Papastathopoulos i Stephan Lichtsteiner.

Ipak, po našem mišljenju, dva odlična transfera su ona Lucasa Torreire i Mattea Guendouzija. Torreira je stigao iz Sampdorije za 30 milijuna eura i unatoč omalenom rastu može sjajno pokriti defenzivne pozicije u veznoj liniji. S druge strane, dolazak Guendouzija je praktički jedna od najvećih "pljački" ovog transfernog perioda jer je Arsenal za samo 10 milijuna eura dobio sjajnog 19-godišnjeg veznjaka kojeg odlikuje sjajna tehnika i brzina. Uz sve što ima, Emery se solidno pojačao i možda mu treba vremena da sve to namjesti i uredi po svojoj volji, ali Arsenal bi mogao dobro izgledati u narednom periodu.

Tottenham

Ako smo spomenuli kako je Chelsea predmet ismijavanja na internetu, zaboravili smo na Tottenham. Mnogima je nevjerojatno kako Spursi nisu jednog jedinog centa potrošili ovo ljeto na pojačanja. Neki će reći da je to potez bez presedana čije će posljedice momčad osjetiti u narednom razdoblju. Ipak, skloni smo razmišljanju kako je potez Tottenhama potpuno razuman.

Realno, Mauricio Pochettino ima sjajnu momčad. Na gotovo svim pozicijama Tottenham je pokriven. U obrani imaju nevjerojatnu širinu, naročito na stoperskim pozicijama. U veznoj liniji je niz igrača koji mogu preuzeti različite pozicije i ne mora sve nužno biti orijentirano na Christiana Eriksena ili Dele Allija. Mali problem možda je u napadu gdje osim Harry Kanea, Pochettino praktički nema pravog napadača.

Jedino što se loše može dogoditi Tottenhamu je ozljeda Kanea koja bi ih teško pogodila. Očito su u klubu shvatili da bi za kvalitetnu zamjenu bili prisiljeni dati više desetaka milijuna eura i na to nisu bili spremni. No, pobjeda Tottenhama je u jednom. Sjetite se kraja sezone, Svjetskog prvenstva. Gotovo svi bili su uvjereni kako će Kane napustiti klub, pisalo se o svotama od 200 milijuna eura koliko je Real Madrid spreman ponuditi, a na kraju, Kane potpisuje novi ugovor i ostaje u Spursima. Sjajna odluka uprave kluba i uz sve prognoze, nastavak dobrog rada argentinskog trenera koji će ponovno završiti u najbolje četiri momčadi.

Everton

Nevjerojatno, ali ovaj klub iz Liverpoola je u proteklih nekoliko sezona potrošio oko 450 milijuna eura na pojačanja. Moćan je ovaj engleski klub, financije im nikada nisu problem, no nekako uvijek rezultat izostane. Naročito je to došlo do izražaja prošle sezone kada su nakon rekordno potrošenih 200 milijuna eura osvojili 8. mjesto. Na kraju je još i dobro izgledalo kako je loše krenuo Everton na početku sezone.

Ove godine ambicije su sigurno veće. Doveden je trener Marco Silva koji je vodio Watford prošle godine, pojačana je obrana dovođenjem Kurta Zoume, Yerry Mine i Lucasa Dignea. Dobar potez bilo je i dovođenje vrlo često podcijenjenog, ali dobrog veznjaka Andre Gomesa, a najviše su u Evertonu potrošili na Richarlisona. Gotovo 40 milijuna eura plaćen je ovaj mladi Brazilac koji je došao iz Watforda i trebao bi biti važan faktor Silvine momčadi koja ne izgleda loše i s postojećim kadrom može računati na gornji dom tablice, odnosno na diobu od 5.-8. mjesta.

Fulham

Često je slučaj da momčadi koje dolaze iz Championshipa ispadaju u prvim sezonam u višem rangu, ali jednako tako i griješe pa dovode igračea nedovoljno kvalitetne za razinu Premierlige. Fulham je učinio upravo suprotno i to je razlog zašto mislimo da imaju velike šanse za gornji dom tablice.

Dovedeni su igrači puni iskustva i spremni na izazove Premierlige. Prije svega, odličan potez bilo je dovođenje Aleksandra Mitrovića iz Newcastlea koji je proveo prošlu sezonu na posudbi upravo u Fulhamu. Slijedi dovođenje Timothy Fosu-Mensaha, Luciana Vietta i Andre Schurrlea na posudbu koji svi imaju iskustva igranja u Premierligi, odnosno Vietto iskustvo igranja na visokoj razini u Atletico Madridu.

Konačno, obrana je pojačana Calumom Chambersom i Alfie Mawsonom, a ispred njih bit će Jean Michael Serri koji je prešao iz Nice. U svakom slučaju, Fulham je prošle sezone izgledao jako dobro i sa spomenutim nadogradnjama, mogli bi biti vrlo zanimljivi u novoj sezoni. Uz Wolverhampton o kojem ćemo pričati sljedećem, ova dva kluba iz Championshipa bit će atraktivna u novoj sezoni.

Wolverhampton

Često zvan i klub menadžera Jorge Mendesa, Wolverhampton se prošle sezone doslovno prošetao Championshipom. S čak 99 bodova i 82 postignuta pogodaka, Wolverhampton je natjerao i one koji ne vole drugoligaški nogomet da pokoji put pogledaju utakmice Championshipa. Sjajna momčad bila je tu prošle godine, a s novim pojačanjima, Wolverhampton definitivno ne spada u kategoriju momčadi koje će se boriti za ostanak.

Ponovno će Portugalci dominirati klubom što ne treba nimalo čuditi, međutim dovedena su fenomenalna pojačanja. Rui Patricio stat će na vrata, doveden je iz Monaca Joao Moutinho, a potvrđen je transfer sjajnog Dioga Jote koji je prošlu sezonu bio na posudbi u klubu i postigao čak 17 pogodaka. Tu su još otprije Ruben Neves, Ivan Cavaliero, Leo Bonatini, a konkurenciju u napadu pojačat će i 22-godišnje španjolsko krilo Adama Traore koji je doveden za gotovo 30 milijuna eura iz Middlesbrougha.

Puno je tu nepoznanica, riječ je sve o nizu mladih igrača, međutim upravo dovođenje ponekih starijih i iskusnijih pojedinaca mogla bi biti presudna. Teško je procijeniti, no niti Burnleyju nisu davali velike šanse prošle sezone pa su osvojili sedmu poziciju i ušli u kvalifikacije Europske lige. Može li to ponoviti Wolverhampton, treba još vidjeti, ali svakako su momčad za prvih 10.

West Ham United

Od momčadi koja se prošle sezone mučila početkom sezone da bi na kraju uspjela izboriti ostanak, West Ham ove sezone mogao bi biti prilično jak. Aktivan je bio Manuel Pellegrini na tržištu i nije štedio. West Ham je potrošio više od 100 milijuna funti i apetiti momčadi rastu. Posebice se ističu dva značajna pojačanja koja će u mnogočemu oploditi napadačku igru Čekićara.

To su Andrej Jarmolenko i Felipe Anderson. Riječ je o sjajnim individualcima, brzim krilima kojima nije nepoznanica niti postizanje pogodaka. Uz Javiera Hernandeza i Marka Arnautovića u samoj špici napada, West Ham izgleda sve bolje. Nije Pellegrini zaboravio niti na defenzivne opcije pa je tako doveden stoper Issa Diop te veznjak Jack Wilshere. Na vrata bi mogao stati i Lukasz Fabianski. Sve u svemu, West Ham izgleda jače nego prošle godine i napadački puno opasnije.

Ostali klubovi

Nakon što smo izdvojili po nama 10 klubova koji će zauzeti prvu polovicu tablice, red je da ukratko spomenemo i one iz donjeg doma i njihove transfere ovoga ljeta. Nakon dugog razmišljanja, Leicester i Southampton odlučili smo izostaviti iz prvih 10, iako je dvojba upravo bila kako i ta dva kluba imaju kvalitete za prvi dom.

Prije svega, Leicester koji je iako je prodao Mahreza napravio dobar posao ovoga ljeta. Prvenstveno, Claude Puel odlučio se na pojačavanje obrane. Maguire je ostao u klubu, a dovedena su dva nova stopera, Filip Benković iz Dinama i Caglar Soyuncu iz Freiburga. Samo za njihove usluge, Leicester je potrošio oko 40 milijuna eura što govori da na njih računa. Uz to, doveden je i desni bek Ricardo Pereira, a i u napadačkim opcijama odlični James Maddison i Rachid Ghezzal. Puel očito želi što prije zaboraviti na Mahreza i kako sada stvari stoje, Leicester ne izgleda nimalo loše.

Što se tiče Southamptona, tu smo ipak malo skeptičniji, pogotovo s obzirom na odlazak Dušana Tadića. Treba reći kako je Mark Hughes doveo adekvatnu zamjenu u obliku Mohameda Elyounoussija kojemu je prirodna krilna pozicija, no svejedno upitno je može li se 23-godišnji Norvežanin lako adaptirati. U obrambenoj formaciji dobar posao odrađen je u vidu dovođenja Jannika Vestergaarda koji nakon osam godina napušta Bundesligu. Nekako smo skloni vjerovati da Southampton više neće muku mučiti s ostankom, ali i dalje skeptični da mogu do prvih 10.

Prilično aktivan bio je i Newcastle koji je doveo čak 10 novih igrača. Rafael Benitez imat će dosta zahtjevan posao uskladiti sve to u jednu kvalitetnu i kompaktnu cjelinu, no sudeći po onome što smo vidjeli u utakmici protiv Tottenhama, Svrake bi mogle biti ozbiljna momčad.

Burnley nije puno mijenjao, niti za to imaju i razloga jer je prošlogodišnje sedmo mjesto bilo fenomenalno za klub koji vodi Sean Dyche. Osim Joe Harta kojeg su doveli za male novce, dovedeni su i Ben Gibson te napadač Matej Vidra. Burnley je tako zadržao kostur ekipe te uz nova pojačanja može ponovno biti dobra priča Premierlige. Ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha je teško dostižno, no za ostanak nemaju brige.

Huddersfield, Bournemouth i Watford spadaju u rang klubova koji bi po našem mišljenju trebali biti u donjem domu, no ipak sigurni od ispadanja. Nisu malo trošili ovi klubovi, dovedena su neka zanimljiva imena poput povratnika Gerarda Delofeua u Watfordu, Terencea Kongoloa koji je za 20 milijuna eura došao u Huddersfield i Jeffersona Lermu, 23-godišnjeg veznjaka koji je za 28 milijuna eura dres Levantea zamijenio onim Bournemoutha.

Ipak, sva tri kluba izgubila su dosta igrača iz prošle sezone te je pitanje koliko se kvalitetno nova pojačanja mogu uklopiti u sustav igre. Poznato je kako je Premierliga najjača liga na svijetu, u dosta segmenata iznimno izjednačena te su nijanse često presudne.

Upravo to dovodi nas do konačnog trojica za kojeg vjerujemo da će napustiti premierligaško društvo naredne sezone. To su Cardiff, Brighton i Crystal Palace. Cardiff je novopridošli klub iz Championshipa i od sva tri drugoligaška kluba, najslabije su se pojačali te ih čeka teška sezona. Većinom su to igrači iz Championshipa koji će imati težak period adaptacije na viši nivo.

Brighton se prošle godine provukao i s 40 bodova osvojio 15. mjesto u Premierligi. Ove sezone, premda su uložili znatna sredstva, teško je očekivati da mogu ponoviti isti uspjeh. Dovedeni jesu mladi i talentirani nogometaši poput Alireze Jahanbakhsha, 24-godišnjeg Iranca iz Alkmaara, Yvesa Bissoume, 21-godišnjeg veznjaka iz Lillea i Bernardo koji je zarađivao kruh u RB Leipzigu. Ipak, iskustva nedostaje i pitanje je može li Brighton igrati bolji nogomet nego protekle sezone.

Konkurencija se opasno pojačala, klubovi koji su došli iz Championshipa su legitimni kandidati za sredinu tablice i izgledno je kako će svaka utakmica biti izuzetno teška i naporna. Gledajući sastav koji ima na raspolaganju Chris Hughton, teško je očekivati ostanak.

Posljednji, iako ne najslabiji je Crystal Palace. Kao što smo se dvoumili oko Southamptona i Leicestera, tako je i ovdje bilo prilično teško svrstati Crystal Palace. Prošle godine Roy Hodgson dobro je vodio Palace, završili su kao 11. na tablici, no nekako nam se čini da su podbacili ovo ljeto. Od jačih imena doveden je Cheikhou Kouyate koji niti u West Hamu u posljednje vrijeme nije pružao najbolje igre.

Roster je pomalo tanak, međutim i dalje je to dobra ekipa koja ima odlične napadače u vidu Bentekea i Townsenda i možemo slobodno reći kako im iskustva ne nedostaje. Svrstali smo ih u zoni za ispadanje, međutim ne bi nas iznenadilo i kada bi se spasili. Ipak, čini nam se kako ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha nije realnost.

Premier liga

1Manchester City 3691:33+5885
2Arsenal 3688:28+6083
3Liverpool 3681:38+4378
4Aston Villa 3572:52+2066
5Tottenham 3671:59+1263
6Newcastle 3679:57+2257
7Chelsea 3570:59+1154
8Manchester United 3552:55-354
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3654:58-448
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3645:63-1829
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tupko319.08.2018. u 17:58
    Ponavljam dio svog prethodnog upisa, koji nema bas veze s uefinom ljesvicom.. Vi tvrdite da je su momcadi plasirane od sedmog osmog mjesta englske lige pa do dna, pojedinačno jace od istoplasiranih momcadi spanjolske lige, ne prilazuci za istu tvrdnju (osim vašeg uvjerenja) nikakve argumente... [više na forumu]
    Tupko3
  • jans19.08.2018. u 17:32
    Već sam vam napomenuo da ćemo, ako gledamo isključivo Uefinu ranking ljestvicu doći do podataka koji isključivo govore kako je La Liga najbolja liga na svijetu. Ne mislim kako je to jedini i najvažniji pokazatelj, jer kako ste se i vi složili, ne treba svoditi bilo koje ligaško natjecanja na par... [više na forumu]
    jans
  • Tupko319.08.2018. u 12:38
    Nadam se da sam iznio barem neke tvrdnje i brojke da o navedenom razmisite, ako ništa drugo, ono barem sa zadrškom... Kad govorimo o KVALITETI... Koju dokazujemo brojkama... Sto se tice argumenta uzbudljivosti i neizvjesnosti, to je osobni sud i dojam svakog ponaosob. Meni ce kao dinamovcu uvijek... [više na forumu]
    Tupko3
  • Dinko Bilich19.08.2018. u 00:25
    Nije samo 4-5 već i 6-7. A čisto sumnjam da su ti dolje jači ma kolikogd imali zvučniji kadar i veće budžete.
    Dinko Bilich
  • jans18.08.2018. u 18:29
    Prije svega, hvala na komentaru. Svaki komentar, bio pozitivan ili negativan, zaslužuje odgovor pa isti slijedi :) Nastojat ću biti što kraći i koncizniji. Naime, kao argument ili dokaz koja je liga najjača na svijetu, odnosno Europi koristite Uefa ljestvicu. Osobno mislim da je to loš način... [više na forumu]
    jans

Premier liga

1Manchester City 3691:33+5885
2Arsenal 3688:28+6083
3Liverpool 3681:38+4378
4Aston Villa 3572:52+2066
5Tottenham 3671:59+1263
6Newcastle 3679:57+2257
7Chelsea 3570:59+1154
8Manchester United 3552:55-354
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3654:58-448
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3645:63-1829
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616

Izdvojeno