Košarka

Dramatična završnica: Kadeti pobijedili Litvu i ušli u polufinale Europskog košarkaškog prvenstva

Jan Šneler • srijeda, 15.08.2018.
Dramatična završnica: Kadeti pobijedili Litvu i ušli u polufinale Europskog košarkaškog prvenstva
Foto: Kristijan Komarica

Fantastičnom igrom, mladi hrvatski košarkaši pobijedili su favoriziranu Litvu te se tako plasirali u polufinale Europskog U-16 prvenstva u Novom Sadu...

Još u grupnoj fazi Hrvatska je pokazala koliko je kvalitetna momčad. Sjajno su odigrali mladi hrvatski košarkaši utakmice grupne faze i još da su zadržali koncentraciju protiv Turske, dojam bi bio fenomenalan. Današnjom pak pobjedom protiv Litve, jednog od favorita osvajanja Europskog prvenstva, hrvatski kadeti pokazali su da su spremni i za najveća ostvarenja.

Utakmica je bila fantastična, Litva i Hrvatska međusobno su se izmjenjivali u odličnim potezima i sjajnoj košarkaškoj predstavi. S pravom se može reći da smo gledali finale prije finala. Litva je bila bolja u prvoj četvrtini, dok je Hrvatska minimalno slavila u drugoj. Ipak, Litva rezultatom 49:47 odlazi na odmor.

Treća četvrtina bila je ona u kojoj su hrvatski košarkaši prelomili utakmicu. Stigli su Litvu i onda u drugom dijelu četvrtine dodali gas više i došli na lijepu prednost. Točno pet minuta do kraja Litva je vodila 54:53 da bi Hrvatska serijom 11:5 došla do vodstva prije posljednjih 10 minuta susreta.

Kada je Ivan Perasović nešto malo manje od četiri minute do kraja položio za 70:78, činilo se da je Litva pred porazom. Ipak, ponovno su se hrvatski kadeti malo opustili te su dozvolili Litvancima seriju 6:0. Minutu i pol prije kraja, Roko Prkačin zabio je za 76:80 i to će se ispostaviti da su bili posljednji koševi za Hrvatsku.

Na sreću niti Litvanci nisu puno precizniji bili. Točno 16 sekundi do kraja, Filip Paponja imao je dva bacanja pri vodstvu 78:80. Niti jedno nije pogodio, dozvolio je Litvi posljednji napad za produžetke ili pobjedu, no sjajni Matej Bošnjak blokirao je pokušaj Azoulasa Tubelisa i donio Hrvatskoj vrijednu pobjedu.

Sjajan je u redovima Hrvatske bio Boris Tišma s 26 poena uz osam skokova. Perasović i Prkačin dodali su po 20 koševa te sedam, odnosno 11 skokova. Litvi nije pomogla niti briljantna predstava Tubelisa koji je, iako je promašio šut za produžetak, postigao 27 koševa i dodao tome čak 17 skokova.

U polufinalu Hrvatsku očekuje pobjednik dvoboja Srbije i Francuske.

Europsko U-16 prvenstvo, košarka (m), četvrtfinale:
Litva - Hrvatska 78:80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10815.08.2018. u 23:15
    Francuska je pobjedila Srbiju 78:71
    narada108