Tenis

Velika reforma Davis Cupa, promijenjen format najdugovječnijeg teniskog natjecanja

Petar Jenjić • četvrtak, 16.08.2018.
Velika reforma Davis Cupa, promijenjen format najdugovječnijeg teniskog natjecanja

Velika promjena dogodit će se u Davis Cupu koji se pretvara u događaj na kojem će, na kraju sezone, nastupiti 18 najboljih reprezentacija...

Struktura najdugovječnijeg teniskog natjecanja na svijetu više neće biti ista. Na godišnjoj skupštini Međunarodne teniske federacije (ITF) održanoj u Orlandu sudjelovali su predstavnici 144 članice, a za potrebnu promjenu bilo je potrebno 66%.

Odluka o promjeni dobila je prijeko potrebne glasove, 71% članica podržalo je promjenu ITF-a u kojem će se dosadašnji format Svjetske skupine s najboljih 16 reprezentacija svijeta biti zamijenjen jednotjednim finalnim turnirom s 18 najboljih reprezentacija. Trebao bi se održavati u dosadašnjem terminu finala Davis Cupa, što znači krajem studenoga.

Tih 18 reprezentacija podijelilo bi se u šest skupina po tri. Pobjednici svake skupine i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, ostvarile bi plasman u sljedeću fazu, to jest četvrtfinale. Svi mečevi bili bi igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

Podsjetimo, sami prijedlog iznesen je još u veljači ove godine, a uključuje partnerstvo između Međunarodne teniske federacije i investicijske grupacije imena Kosmos koja se obvezala uložiti tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!