Košarka

Sjajni hrvatski košarkaši europski prvaci do 16 godina!

Branimir Korać • subota, 18.08.2018.
Sjajni hrvatski košarkaši europski prvaci do 16 godina!
Foto: fiba.basketball

Sjajno ljeto za mlade hrvatske selekcije upotpunjeno je osvajanjem naslova prvaka Europe do 16 godina! U finalnom dvoboju Hrvatska je svladala Španjolsku u pravoj drami!

Fantastičan turnir za Hrvatsku koja došla u Novi Sad nadajući se dobrom rezultatom i odlasku što dalje, ali rijetki su je stavljali u borbu za zlato. Nepravedno, ovo je iznimno talentirana generacija s nekolicinom vrlo potentnih igrača i borba za odličje trebala je biti minimalan cilj.

Španjolska je u košarkaškim krugovima figurirala kao glavni favorit za zlato predvođena Usmanom Garubom, isto tako visoko su kotirali i Francuzi, ali i jedne i druge Hrvatska je svladala i na kraju apsolutno zasluženo došla do titule kadetskog prvaka Europe.

Nakon odličnog nastupa protiv Francuske, slijedio je dvoboj protiv uvjerljivih Španjolaca koji su u svim susretima na ovom prvenstvu bili dominantni i lakoćom slavili. Najviše su im se približili Turci u polufinalu koji su izgubili sa 67:57 dok su u ostalim susretima doslovno deklasirali svoje protivnike.

Hrvatska se ipak pokazala kao tvrđi orah i taktički se odlično pripremila za Španjolce i zaslužila je pobjedu.

Posebno dobro Hrvatska je odradila prvo poluvrijeme gdje je briljirao Boris Tišma koji je zasuo koš Španjolaca. U kratkom razdoblju u dva napada ukupno je ubacio sedam poena i Španjolci nisu imali nikakvo rješenje kako ga zaustaviti.

U trećoj dionici Španjolci su se uspjeli približiti i uhvatiti priključak, došli su na samo tri poena zaostatka da bi na početku posljednje četvrtine i preuzeli vodstvo.

Imali su Španjolci i osjetniju prednost u tom razdoblju, vodili sa šest razlike, ali Hrvatska se ponovno vratila i ušlo se u dramatičnu završnicu.

Sjajno je tu odigrao Roko Prkačin koji je prvo krasnim zakucavanjem donio Hrvatskoj vodstvo 69:67, nakon toga odlični Hector Alderete ubacuje tricu i Hrvatskoj ostaje 12 sekundi za napad. Još jednom realizira ga Prkačin za 71:70, a Španjolcima nakon minute odmora ostaju tri sekunde za zadnji napad. Posljednji šut sa šest metara upućuje Kennedy Clement, lopta pogađa obruč i Hrvatska slavi naslov prvaka Europe!

Sjajna Hrvatska na cijelom turniru, a u finalu su je nosili Boris Tišma s 24 poena i Roko Prkačin s 18 poena i deset skokova. Kod Španjolaca Alderete je upisao 17 poena i pet skokova, a Garuba 16 poena i 18 skokova.

Europsko prvenstvo do 16 godina, finale:
Hrvatska - Španjolska 71:70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.08.2018. u 01:26
    Odlična utakmica naših, čestitke momcima.
    Obrisan korisnik