Nogomet

Maksimir će gorjeti, Dinamo dijeli još jedan susret od Lige prvaka

Jan Šneler • utorak, 28.08.2018.
Maksimir će gorjeti, Dinamo dijeli još jedan susret od Lige prvaka
Foto: EPA

Čim je sudački zvižduk označio kraj prvog dvoboja između švicarskih Young Boysa i Dinama, znalo se da nas tjedan dana kasnije očekuje spektakl i ispunjeni Maksimir koji će gurati Modre do ostvarenja sna...

Iako je Dinamo čak šest puta igrao u grupnoj fazi Lige prvaka, treba reći kako je samo jednom bio konkurentan u tom natjecanju. Bilo je to 1998. godine, kada je srušen jaki Celtic i Dinamo je ušao po prvi puta u elitno nogometno natjecanje. Ironija je kako je Dinamo završio drugi u grupnoj fazi, no te sezone format natjecanja bio je izmijenjen te nisu svi drugoplasirani prolazili dalje.

Još nekih poveznica ima. Te 1998. godine, Hrvatska je ostvarila fantastičan uspjeh i završila kao trećeplasirana na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Ove godine, Hrvatska je nadmašila uspjeh prije 20 godina i osvojila srebro. Mišljenja smo kako od tog Celtica, Dinamo nije imao težeg protivnika na posljednjoj stepenici prije ulaska u elitno natjecanje, a da ima prilično dobre šanse za prolaz.

Vezane vijesti

Zagrebački Modri uistinu izgledaju dobro. Iako je trener Nenad Bjelica na klupi manje od pola godine, iako se momčad još uigrava, Dinamo izgleda kao zrela europska momčad koja sjajno koristi svoje prilike i ostvaruje rezultate kada i ne igra na najvišoj razini.

Young Boysi nisu nimalo slaba momčad. Ako ćemo biti realni, prvih petnaestak minuta u Bernu bilo je jako teško za gledati za sve navijače zagrebačkog kluba. Domaćin je izgledao goropadno, napadao, stvarao solidne prilike i vratar Danijel Zagorac bio je maestralan na golu. No, upravo to je najveća kvaliteta ovogodišnje momčadi Dinama. Iako su slabo ušli u utakmicu, pomalo nervozno, malo pomalo dolazili su do prilika i onda nakon jedne fenomenalne akcije Mislav Oršić zabio je za izjednačenje.

Bolje je izgledao Dinamo u nastavku susreta i da je bilo malo više sreće mogao se s velikom pobjedom vratiti u Zagreb. Nažalost, ostalo je samo neriješenih 1:1 što također nije nimalo loš rezultat i vjerujemo kako bi velika većina navijača Dinama to potpisala prije prvog susreta. Kao što smo rekli u najavi prvog ogleda u Bernu, o prolazu će se odlučivati na Maksimiru.

Očekuje nas fantastičan ogled. Dinamo ima aktivan rezultat i 0:0 bi mu donio prolaz dalje, no nekako smo skeptični oko tog ishoda. Young Boysi su u Bernu pokazali kako su atletski moćna momčad koja nastoji što prije neutralizirati protivnika. Moguće je da će njihov trener ipak krenuti s malo opreznijom taktikom i čekati pravu priliku jer teoretski jedan pogodak dijeli ih od Lige prvaka.

Dinamo nema velikih problema s ozljedama, za vikend je Bjelica s rezervnom postavom odradio dobar posao protiv Lokomotive i svi su odmorni i spremni za drugu rundu. Po prvi put nakon dugo vremena očekuje se i ispunjeni Maksimir. Tolika je navala bila na ulaznice da su u klubu odlučili pustiti u prodaju i gornju sjevernu i zapadnu tribinu. Nakon dugo vremena, Dinamo bi moglo pratiti više od 25, možda čak i 30.000 navijača i biti onaj potrebni poticaj da još jednom uđu u najelitnije nogometno natjecanje.

Ova Dinamova momčad ima dovoljnu kvalitetu, a u dosadašnjim ogledima pokazuje i znakove organiziranosti i smirenosti u igri. Objektivno, mišljenja smo kako će obje momčadi, bilo u Europskoj ligi ili Ligi prvaka, biti puno više od običnog prolaznika i kluba na kojoj se podiže gol razlika. Nadajmo se kako će Dinamo dobiti priliku da se u Ligi prvaka ogleda s najjačima i pokaže da može napraviti ogroman korak i biti konkurentan u tom natjecanju. Sve je spremno za spektakl, ostalo je tek 90 minuta, možda i malo više, da se vidi može li Dinamo sedmi put u svojoj povijesti ući u Ligu prvaka.

Susret je na rasporedu od 21 sat, a pravdu će dijeliti nizozemski sudac Bjorn Kuipers. Nizozemac još nije sudio Dinamu, ali je u više navrata sudio hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji koja ima samo dobra iskustva s ovim sucem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!