Nogomet

Ajax brani veliku prednost u Kijevu, Vidi vjeruje u iznenađenje u Ateni

Jan Šneler • utorak, 28.08.2018.
Ajax brani veliku prednost u Kijevu, Vidi vjeruje u iznenađenje u Ateni
Foto: EPA

Prvi uzvratni susreti play-offa Lige prvaka ne bi trebali ponuditi previše zapleta jer favoriti imaju sasvim solidnu prednost iz prvih ogleda...

Nakon prvih utakmica play-off faze Lige prvaka, nizozemski Ajax i grčki AEK upisali su vrijedne pobjede. Posebno važna je ona nizozemskog velikana koji s velikom prednosti putuje u Kijev na noge Dynamu. S druge strane, AEK je pobjedom u gostima napravio ogroman korak prema grupnoj fazi. Mađarski MOL Vidi svakako nije bez šanse, iako je jasno kako ih očekuje prilično zahtjevan zadatak.

Prije prve utakmica bilo je jasno kako je Ajax favorit protiv kijevskog Dynama. Nizozemska momčad pojačana je ušla u novu sezonu i već se u toj utakmici Dušan Tadić pokazao kao iznimno vrijedno pojačanje. Ponovno treba istaknuti prilično nevjerojatan podatak s obzirom na to kako se danas kreću cijene u nogometu. Tadić je prešao iz Southamptona za "svega" 11.5 milijuna eura.

Dynamo je uspio izjednačiti protiv Ajaxa, imao neko vrijeme aktivni rezultat, međutim taj jedan pogodak postignuti u gostima neće ih previše veseliti. Ajax je slavio s 3:1 i napravio ogroman korak prema grupnoj fazi Lige prvaka. S obzirom na to kako su u drugom dijelu imali još i dvije prečke, u Ajaxu možda mogu biti i nezadovoljni što nisu u potpunosti riješili pitanje prolaza.

Ipak, i ovih 3:1 je velika prednost, možda teško nadoknadiva za kijevsku momčad. Objektivno, Nizozemci su puno kvalitetniji i teško bi bilo očekivati da propuste dva gola razlike. Kijevljani nemaju što čekati i morat će brzo po pogodak, a to će otvoriti priličan prostor Ajaxu da iz kontre dođe do željenog zgoditka. Susret počinje u 21 sat, a sudac će biti iskusni Slovenac Damir Skomina.

U drugom susretu sastaju se AEK i mađarski MOL Vidi. Prije prve utakmice ustvrdili smo kako grčki klub ima možda najbolji ždrijeb. Mađari nisu loša momčad, pokazali su to i u prethodnim pretkolima, međutim ovo je ipak za njih stepenica koju još uvijek ne mogu prijeći. Prvi susret pokazao je upravo to.

AEK je prilično rutinski došao do vodstva od 0:2 te u drugom dijelu ipak uspio malo pokvariti ukupni dojam. Puno bolje su igrali Mađari u nastavku susreta i ne bi bilo nepošteno reći da su zaslužili doći do izjednačenja. Ipak, mala prilika koju su imali propustili su u prvom susretu.

Poznato je kako grčki klubovi puno bolje igraju na domaćem terenu i sve osim prolaza AEK-a bilo bi prilično iznenađenje. Mađari sigurno neće pretjerano očajavati jer ipak nastup u Europskoj ligi te minimalno šest utakmica nije nešto na što je klub navikao redovno igrati. Susret također počinje u 21 sat, a priliku da dijeli pravdu dobio je Poljak Szymon Marciniak.

Valja napomenuti kako ćemo u današnjim dvobojima moći vidjeti dvojicu hrvatskih reprezentativaca. U dresu kijevskog Dinama nastupit će Josip Pivarić, dok će napad AEK-a predvoditi Marko Livaja, čiju je sjajnu formu primijetio izbornik Zlatko Dalić i pozvao ga u reprezentaciju za naredne utakmice.

Liga prvaka, play-off, druga utakmica:
Dynamo Kijev (Ukrajina) - Ajax (Nizozemska) prva utakmica: 1:3
AEK (Grčka) - MOL Vidi (Mađarska) prva utakmica: 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!