Nogomet

Red Bull Salzburg mora pobijediti kod kuće, PSV na korak do Lige prvaka

Jan Šneler • srijeda, 29.08.2018.
Red Bull Salzburg mora pobijediti kod kuće, PSV na korak do Lige prvaka
Foto: EPA

Posljednji susreti play-off faze Lige prvaka donijet će pregršt uzbuđenja jer je situacija u dva susreta vrlo zanimljiva i neizvjesna...

Već godinama se austrijski prvak Red Bull Salzburg gleda kroz prizmu kluba koji jednostavno ne može ući u Ligu prvaka. Nevjerojatno je koliko su uložili Austrijanci u svoju momčad, kakav su dobar ždrijeb znali imati, no svejedno u Ligu prvaka nisu uspijevali proći. Velika je to želja svih u klubu i nekako se činilo da bi ove sezone to konačno mogli ostvariti.

Protivnik je Crvena Zvezda, klub koji izgleda jako dobro i sve više liči na ozbiljnu momčad. Iako je Salzburg kvalitetnija i iskusnija momčad, Crvena Zvezda je bila puno bolji takmac u prvom susretu. S obzirom na to kako se igralo pred praznim tribinama, beogradski klub igrao je jako dobro i bez podrške publike te je slobodno možemo reći zaslužio pobjedu. Ipak, završilo je neodlučeno bez pogodaka i na kraju ipak Crvena Zvezda može biti zadovoljnija ishodom.

U Salzburgu su svjesni kako nemaju što izgubiti. Moraju doći do pogotka i pobijediti. Zvezda ima jako dobre šanse jer može i s remijem proći dalje, sve dok postigne barem jedan pogodak. Teško je očekivati da će utakmica završiti ponovno bez pogodaka i otići u produžetke, pa eventualno i do izvođenja jedanaesteraca, no jasno i to je opcija. Austrijanci su u određenoj nevolji jer će im ponovno nedostajati dosta igrača, što zbog ozljeda, što zbog reprezentativnih obveza.

Crvena Zvezda bi trebala biti kompletna i imati dobru podršku s tribina te svakako prolazak beogradskog kluba ne bi bilo toliko iznenađenje. Ipak, s obzirom na činjenicu da igra na domaćem terenu, malu prednost ima austrijska momčad. Susret je na rasporedu u 21 sat, a sudit će turski sudac Cuneyt Cakir.

Bez obzira na to što je PAOK prilično neugodna i vrlo dobro posložena momčad, moramo priznati kako smo očekivali puno više od Benfice. Portugalci su poveli u prvom susretu pogotkom Pizzija iz jedanaesterca, no bolju igru nisu kapitalizirali te je PAOK s neriješenih 1:1 napustio Lisabon.

Odličan je to rezultat za grčku momčad jer ih dovodi u dobru poziciju prije uzvratnog susreta. Već smo pisali i ranije kako grčki klubovi igraju jako dobro pred domaćom publikom, pa tako izuzetak nije niti PAOK. Benfica će svakako imati težak zadatak, pogotovo jer je grčki klub ove sezone izbacivanjem Basela i Spartaka iz Moskve pokazao kako imaju kvalitete za Ligu prvaka.

S druge strane, Benfica je sigurno kvalitetnija, zaslužila je puno više od remija u prvom susretu, no sve to moraju potvrditi na travnjaku. Ne treba očekivati jurnjavu na terenu jer Grci jako dobro znaju igrati ovakve utakmice. To su uostalom pokazali i u uzvratnom susretu protiv moskovskog Spartaka. Portugalci naprosto moraju ići na pobjedu jer ući u neizvjesnost rezultata s kvalitetnom momčadi poput PAOK-a nije najpametnija taktika.

S obzirom na igru iz prvog ogleda, malu prednost dobiva Benfica, no domaći teren i pozitivan rezultat ipak donose prednost domaćem sastavu, tako da su šanse podjednake. Priliku suditi vrlo težak susret dobio je Nijemac Felix Brych, a kao i svi susreti posljednje faze, i ovaj u Solunu igrat će se od 21 sat po hrvatskom vremenu.

Konačno najmanje neizvjestan ogled bit će onaj u Eindhovenu između domaćeg PSV-a i bjeloruskog BATE Borisova. Nizozemci su rastužili sve navijače bjeloruskog kluba i pogotkom u posljednjim minutama došli do slavlja s 2:3 u prvom susretu. Taj pogodak iznimno je značajan jer ih dovodi u veliku prednost prije uzvratnog susreta.

BATE treba pobjedu od dva pogotka razlike, odnosno jednog razlike ako postigne više od tri gola. Već iz toga je vidljivo kako je riječ o gotovo nemogućoj misiji. U nogometu kao i svakom sportu, sve je moguće, no ipak ovakvi scenariji nisu najrealniji. PSV je organizirana momčad, vrlo jaka, predvođena najboljim igračem, 23-godišnjim Hirvingom Lozanom i sve osim prolaza Nizozemaca bilo bi ravno čudu.

U nizozemskom prvenstvu, PSV je već pokazao kako je u dobroj formi te ne treba sumnjati u njihovu pobjedu u današnjem susretu i lagodnom prolazu u grupnu fazu Lige prvaka. Da sve prođe u najboljem redu pobrinut će se engleski sudac Anthony Taylor. Početak je u 21 sat.

U današnjim susretima izgledno je da ćemo u akciji vidjeti hrvatskog stopera i člana Red Bull Salzburga, Marina Pongračića. Nažalost zbog ozljede koljena, igrač Benfice, mladi veznjak Filip Krovinović neće konkurirati za današnji ogled.

Liga prvaka, play-off, druga utakmica:<
PAOK (Grčka) - Benfica (Portugal) prva utakmica: 1:1
PSV (Nizozemska) - BATE Borisov (Bjelorusija) prva utakmica: 3:2
Red Bull Salzburg (Austrija) - Crvena Zvezda (Srbija) prva utakmica: 0:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!