Nogomet

Može li Izet Hajrović postati novi Dinamov Denijal Pirić?

Jan Šneler • četvrtak, 30.08.2018.
Može li Izet Hajrović postati novi Dinamov Denijal Pirić?
Foto: FaH

Povijest zagrebačkog kluba pamti brojne sjajne nogometaše iz susjedne Bosne i Hercegovine, a u posljednje vrijeme na tu listu sve se češće uvrštava i jedan sadašnji igrač, Izet Hajrović...

Dinamovu dugogodišnju, stoljetnu povijest obilježili su brojni strani nogometaši. Osim domaćih igrača, neki od najomiljenijih igrača redom su bili igrači iz susjedne Bosne i Hercegovine. Kako zaboraviti na legendarnog vratara Fahriju Dautbegovića, stupa obrane Džemala Mustedanagića ili apsolutnu legendu Dinama Edina Mujčina. Danas pak, za Dinamo igraju tri bosanskohercegovačkih nogometaša. To su Amer Gojak, Luka Menalo i Izet Hajrović.

Za potrebe ovog teksta, odlučili smo se pomnije promotriti potonjeg i vidjeti njegov utjecaj na sjajnu igru Dinama. Također, u raspravu ćemo ubaciti još jedno veliko Dinamovo ime, možda široj javnosti manje poznatoj, a to je Denijal Pirić. Pirić je istinska legenda Modrog kluba, igrač koji je bio prvotimac u vrijeme najvećeg Dinamovog uspjeha, osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Koliko je važan bio za uspjeh Dinama, govori i podatak sa službene stranice zagrebačkog kluba gdje stoji kako je Pirić bio, iako neslužbeno, proglašen najboljim igračem uzvratne utakmice finala protiv Leedsa od strane tadašnjeg predsjednika Fife, Stanleya Rousa.

Iako je gotovo nemoguće pronaći kvalitetni video snimak tih finalnih utakmica i najvećeg uspjeha u Dinamovoj povijesti, predaje starijih koji su neiscrpno bilježili svaku sitnicu iz bogate povijesti, ali i sačuvani novinski zapisi govore o fenomenalnom igraču i pojedincu nevjerojatnog talenta i nogometne vještine. Ipak, ovaj tekst, bez obzira na veliki značaj Pirića, neće biti posvećen njemu, već jednom drugom igraču. Kao što smo naveli u uvodu, posvetit ćemo ga Izetu Hajroviću, igraču koji po mnogim karakteristikama podsjeća na Pirića, iako nisu nužno igrali na istoj poziciji.

Pročitajte ovaj doslovno prenesen citat (o Piriću) sa službene stranice Dinama: "Pirić ostaje zapamćen po silovitim prodorima, sjajnoj tehnici, driblinzima, spretnim varkama, snažnom udarcu". Podsjeća li vas to na Hajrovića? Kada je Hajrović dolazio u Dinamu prije više od pola godine, mnogi su govorili kako zagrebački klub ponovno dovodi igrača koji se nije afirmirao u stranim klubovima te je većinu vremena proveo na klupi ili ozlijeđen. Neki su išli toliko daleko pa govorili kako je riječ o još jednoj prilično lošoj kupovini maksimirskog kluba, svojevrsnom "mačku u vreći".

Takvi, kojih nije bilo malo, prevarili su se gotovo momentalno, a od ove sezone Hajrović se polako pretvara u jednog od najvažnijih Dinamovih igrača. Novi Dinamo pod vodstvom trenera Nenada Bjelice nije momčad koja ovisi isključivo o jednom igraču već je to koloplet nekoliko jakih, iskusnih imena koji u svakoj liniji ima barem jednog sjajnog pojedinca koji će u bilo kojem trenutku iskočiti. U napadačkom dijelu to je svakako Hajrović, igrač koji se primjerice u dva susreta protiv Young Boysa pokazao kao najopasniji Dinamov pojedinac.

Nevjerojatan pregled igre donio je onu prekrasnu asistenciju Mislavu Oršiću u Bernu, fantastičan šut pokazao je u oba susreta, no nažalost u oba slučaja udarac je zaustavio okvir gola. Što se tiče realizacije, niti tu ne kaska. Sjajnim čitanjem igre i preciznim šutom donio je Dinamu prednost u uvodnim minutama. Istina, Hajrović zna dovoditi do ludila igrače sa svojim čestim pokušajima udarca iz ponekih nerezonskih situacija, međutim kada u narednoj akciji pokaže svu raskoš driblinga i prodora, možete mu oprostiti sve mane.

Riječ je o vrlo brzom igraču, pokretljivom koji kod Bjelice pokazuje kako mu nije strano ni igranje obrane. Nije rijetkost vidjeti da nakon neuspješnog prodora, u punom trku isprati kontranapad te uklizavanjem ili oduzimanjem lopte spriječi opasnost. U situacijama jedan na jedan, Hajrović je najopasniji jer osim tog spomenutog driblinga i eksplozivnosti, posjeduje i iznimno jak šut. Bjeličin Dinamo igra vrlo organizirano i napadački atraktivno. Sredinu terena drže Arijan Ademi, Amer Gojak i Dani Olmo, na krilima su Hajrović i Mislav Oršić i vidljivo je kako 27-godišnjem bosanskohercegovačkom nogometašu to jako odgovara.

Ima nevjerojatne mogućnosti prodora, prostora za napadačke akcije, a talentiranost suigrača i njihov dolazak u završnicu, omogućuje mu raspon rješenja, od udarca i solo prodora do asistencija poput one u Bernu. Hrvatski mediji raspisali su se nakon dolaska Hajrovića u klub o njegovom stilu odijevanja i pomalo čudnom verbalnom izražavanju, no to je najmanje bitno za njegov doprinos na terenu. On je trenutno ogroman i dobra igra Hajrovića jedan je od razloga zašto Dinamo izgleda jako dobro, iako Bjelica niti pola godine vodi momčad.

Hajrović vjerojatno nikada neće dostići Pirića, odnosno teško je očekivati da bi mogao osvojiti europski naslov te se tako upisati u Dinamovu povijest. Ipak, Hajrović već sada pokazuje da bi mogao biti pravi nasljednik nekoć sjajnog Dinamovog veznjaka. Iako ne igraju na istoj poziciji, to nije niti važno. Sve karakteristike po kojima pamtimo sada 71-godišnjeg Pirića, pokazuje i puno mlađi Hajrović. Uz to, zanimljivost je da Hajrović također nosi "osmicu" kao nekada Pirić u finalu Kupa velesajamskih gradova. Jasno, prerano je govoriti o igraču koji će se upisati u anale kluba, ali na Dinamu je da što duže zadrži ovog igrača. Sve što smo vidjeli od njega oduševilo nas je, a čini nam se kako još puno toga dobroga možemo očekivati od Hajrovića.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!