Nogomet

Dinamo želi isprati gorak okus nakon Young Boysa, Kekova Rijeka traži kraj lošijem ulasku u sezonu

Jan Šneler • nedjelja, 02.09.2018.
Dinamo želi isprati gorak okus nakon Young Boysa, Kekova Rijeka traži kraj lošijem ulasku u sezonu
Foto: FaH

Iako je na rasporedu tek šesto kolo HT Prve lige, situacija među najboljim klubovima prilično je različita te bi današnji derbi uvelike mogao odrediti daljnji smjer natjecanja...

Rano je još govoriti o naslovu prvaka i šansama pojedinih klubova, no trenutno stanje na tablici vrlo je indikativno. Hajduk, kao jedan od ozbiljnijih takmaca za sam vrh trenutno ima svega četiri boda i gol razliku 6:11 te se praktički eliminirao iz borbe za naslov. Osijeku ide dobro, no već je kiksao u dva susreta. Današnji derbi između Dinama i Rijeke mogao bi uvelike utjecati na daljnji tijek natjecanja.

Dinamo bi pobjedom došao do 16 bodova, odnosno tri više od Osijeka, pet od Rijeke i čak 12 od iznenađujuće slabo plasiranog Hajduka. Svjestan je toga sigurno trener Nenad Bjelica koji ne dvoji kako je ulog ove utakmice velik. Modri će jedini od hrvatskih klubova nastupati u europskim natjecanjima te će sigurno Bjelica htjeti rotirati u domaćem natjecanju.

Za to trebaju dva preduvjeta, dobra pozicija na tablici i širok te uigran kadar. Čini se kako Bjelica upravo tako razmišlja jer mu promjene u momčadi i rotacija nisu strane. Osim što želi vidjeti na koga može računati u najjačim dvobojima, trener Dinama nastoji dovesti u idealnu formu većinu igrača kako nitko ne bi "zahrđao" dužim boravkom na klupi za pričuve.

Dinamo više ne juri gol razlike i ganja rezultate protiv slabijih protivnika već pametno i mirno zaključuje utakmice i rutinski odrađuje susrete. Upravo zato neki će se čuditi malom broju postignutih pogodaka, svega 9, u pet odigranih susreta. To je velika prednost momčadi koja djeluje mirno, strpljivo i bezbrižno, znajući kako organizirana igra i izražena kvaliteta moraju doći do izražaja.

S druge strane je Rijeka koja ove sezona ima dosta problema. Nakon iznenađujućeg ispadanja u kvalifikacijama Europske lige od norveškog Sarpsborga, Riječani niti u domaćem natjecanju ne briljiraju. Već nakon pet kola, dva puta su propustili tri boda u zadnjim minutama i to je već velika briga za Matjaža Keka.

Iako na trenutke izgleda dobro, Rijeka ne djeluje kao momčad od prije dvije godine koja je igrala dobro, organizirano s puno automatizma u igri. Neki će ustvrditi kako je došlo vrijeme da Kek nakon gotovo šest uspješnih godina napusti klub jer je očito došlo do zasićenja. To je sigurno moguća opcija, no upitno je hoće li se do skoro dogoditi jer ipak Rijeka nije u teškoj situaciji, nego ipak ima 11 osvojenih bodova nakon pet kola.

Iz kluba potvrđuju da je trener siguran, a i sam Kek ističe da ne razmišlja o odlasku. Slovenski trener nastoji motivirati svoju momčad uvjeren kako bi pobjedom u današnjem derbiju naprosto izbrisao sve loše što se Rijeci dogodilo u uvodu sezone. Ova utakmica iznimno je važna za Rijeku kao i za Dinamo jer bi Riječani pobjedom ili dobrim izdanjem eliminirali sve sumnje oko atmosfere u momčadi.

Već smo pisali kako je Rijeku ove sezone napustio velik broj igrača, posebno onih važnih i standardnih te je to sigurno jedan od razloga lošeg starta u sezonu. Posljednjeg dana prijelaznog roka pričalo se i o odlasku Župarića te Hebera, no do toga ipak nije došlo.

Što se tiče Dinama, poznato je kako Bjelica može računati na velik broj igrača. Ipak, sigurno je kako, uz već ozlijeđene ili oporavljene igrače, danas nećemo vidjeti Arijana Ademija i Mislava Oršića. Iako su obojica neizostavni članovi prve postave, ne treba sumnjati kako trener Dinama ima rješenje za njihove pozicije.

Ovaj zanimljiv susret koji bi mogao ponuditi pregršt odgovora možete pratiti od 21 sati, a sudac utakmice bit će Duje Strukan iz Splita.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!