Vodeni sportovi

Hrvatska protiv SAD-a otvara vaterpolski Svjetski kup

Jan Šneler • utorak, 11.09.2018.
Hrvatska protiv SAD-a otvara vaterpolski Svjetski kup
Foto: EPA

U Berlinu od danas počinje natjecanje u Svjetskom kupu, a Hrvatska je izvučena u skupini sa SAD-om, Južnom Afrikom i Srbijom...

Nakon Europskog prvenstva u Barceloni, kraj ljeta donosi nam novo veliko vaterpolsko natjecanje. Riječ je o Svjetskom kupu, natjecanje koje je na rasporedu svake četiri godine, a uključuje zemlje sa svih kontinenata.

Brončana medalja s Europskog prvenstva odličan je rezultat jer je tako između ostalog osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu 2019. godine. Hrvatska na ovo natjecanje dolazi u vrlo sličnom sastavu kao i na Europsko prvenstvo u Barceloni. Ipak, izbornik Ivica Tucak odlučio je odmoriti Ivana Buljubašića te probati s nekim novim igračima.

Jasno je kako vaterpolska reprezentacija u svaku utakmicu mora ulaziti maksimalno angažirano, ali lako je moguće da Tucak isproba neka nova rješenja. Ovo natjecanje ostat će upamćeno i po tome što se uvode nova, testna pravila. Naime, smanjuje se broj igrača te tako sada samo 11 može sjediti na klupi za pričuve, odnosno kako kaže i sam izbornik još i manje jer su dva rezervna vratara. Također, novost je i da sada vratar može isplivati u suparničku polovicu, a tzv. slobodni udarac može se direktno uputiti prema golu.

Treba vidjeti kako će to ispasti, a najbolji dokaz dobit ćemo danas u popodnevnim satima kada Hrvatska igra s SAD-om. U posljednjih desetak godina, puno puta susretali su se Hrvatska i SAD te su Amerikanci uspjeli pobijediti samo jednom i to u lipnju ove godine.

U svakom slučaju, ovaj turnir također će poslužiti Tucku da vidi u kakvom je stanju momčad, kao i da isproba neke ove taktičke i igračke ideje prije Svjetskog vaterpolskog prvenstva koje se održava sljedeće godine u Gwangu, u Južnoj Koreji.

FINA Svjetski kup, 1. kolo:
Hrvatska - SAD (17.15)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!