Košarka

VIDEO: Čudesne završnice otišle na stranu Njemačke i Grčke, BiH se oprostila od nastupa na SP-u

Petar Jenjić • nedjelja, 16.09.2018.
VIDEO: Čudesne završnice otišle na stranu Njemačke i Grčke, BiH se oprostila od nastupa na SP-u
Foto: EPA

Nastavljene su kvalifikacije za Svjetsko košarkaško prvenstvo, a danas smo vidjeli nekoliko vrlo dramatičnih i zanimljivih utakmica. Grčka je nakon velike drame svladala Gruziju, kao i Njemačka koja je bila bolja od Izraela. Od nastupa na Svjetskom prvenstvu oprostila se BiH koja je poražena od Češke...

Grčka je postala prva europska momčad koja se kvalificirala na Svjetsko prvenstvo - i to na kakav način. U triler završnici slavila je u gostima kod Gruzije rezultatom 86:85, iako je zaostajala većim dijelom utakmice.

Igrali su domaćini jako dobro, a tijekom prvog poluvremena imala je i 17 koševa viška (37:20). Vraćaju se Grci krajem treće i početkom četvrte dionice, kratkotrajno prelaze i u vodstvo, no ne zadugo.

Minutu i pol prije kraja Šengelia je ubacio koš za šest poena prednosti Gruzije (85:79). Međutim, do kraja utakmice domaćin nije ubacio nijedan koš. U posljednjoj sekundi vrlo raspoloženi Nick Calathes proigrao je Kostasa Papanikolaoua koji zabija za pobjedu.

Calathes je predvodio Grke s čak 31 poenom (trica 7/11), sedam asistencija i pet skokova, dok je Papanikolaou dodao 15 koševa i pet skokova. Gruziju je predvodio Tornike Šengelia s 22 koša i 13 skokova.

Do sedme pobjede u kvalifikacijama stigla je Francuska koja je na domaćem terenu bez većih problema svladala Finsku rezultatom 83:67 te joj tako nanijela četvrti poraz.

Već nakon prvog poluvremena dosta je toga bilo prilično jasno. Domaća momčad imala je čak 26 koševa viška (50:24), a do kraja susreta Finci su uspjeli tek malo ublažiti poraz.

Nicolas Batum i Charles Kahudi s 14 koševa bili su najbolji u pobjedničkim redovima. Po 14 poena u redovima Finske dodali su Alex Murphy i Petteri Koponen.

Utakmica za pamćenje odigrana je i u Leipzigu gdje je do pobjede nakon produžetka stigla Njemačka protiv Izraela, završilo je 112:98, nakon što je u regularnom dijelu zaostajao i preko 20 koševa razlike.

Još na samom otvaranju treće četvrtine domaćin je zaostajao 58:35, no nije se predavao. Naprotiv, uzvratio je jako dobro i došao do deset koševa viška (76:66). Međutim, Izraelci se vraćaju u vodstvo i 30 sekundi prije kraja imaju poen prednosti.

Nakon što je Dennis Schröder promašio oba slobodna bacanja, a zatim Tomer Ginat na drugoj strani pogodio jedno, na semaforu je ostalo tek 0.4 sekunde (92:90). Bilo je to dovoljno za alley-oop kojim je Schröder proigrao Maximiliana Klebera. Gosti su se u produžetku raspali, a Njemačka je lako stigla do pobjede.

Schröder je zaključio susret s 30 poena i 13 asistencija, ali i sedam izgubljenih lopti, dok je Robin Benzing dodao 24 koša (trica 4/7) i sedam skokova. Jake Cohen s 23 poena i osam skokova predvodio je Izraelce.

Pobjedu u samoj završnici utakmice osigurala je i Rusija koja je na domaćem terenu bila bolja od Bugarske rezultatom 77:73. Time je stigla do polovičnog učinka u skupini (4-4), dok je Bugarska pala na 3-5.

Iako je vodila gotovo cijelu utakmicu, domaća momčad nije uspijevala prelomiti susret u svoju korist. 14 sekundi prije kraja Aleksej Šved zabio je za konačnih 77:73, dok na drugoj strani Bugari nisu bili precizni.

Šved je utakmicu zaključio s 22 poena, sedam skokova i pet asistencija, dok je Sergej Karašev dodao 13 koševa. Aleksandar Vezenkov predvodio je Bugarsku s 22 poena i 12 skokova.

Od Svjetskog prvenstva oprostila se Bosna i Hercegovina koja je u Skenderiji poražena od Češke rezultatom 85:80. BiH nije imala odgovora na šuterski vrlo raspoložene goste koji su sada na korak od plasmana u Kinu.

Češka je vodila gotovo cijelu utakmicu. BiH je bila u prednosti tek u nekoliko navrata, posljednji puta na otvaranju četvrte dionice (61:60). Držali su egal domaćini do same završnice, no nakon isključenja Jusufa Nurkića zbog pete osobne pogreške i promašenih slobodnih bacanja Elmedina Kikanovića utakmici je bio kraj.

Tomaš Satoransky s 22 poena, devet skokova i šest asistencija predvodio je Češku, dok je Blake Schilb dodao je 20 koševa. Jusuf Nurkić s 19 poena i 15 skokova, te Elmedin Kikanović s 18 koševa i osam skokova bili su najbolji kod Bosne.

Srbija se lakoćom obračunala s Estonijom koju je na domaćem terenu porazila s visokih 91:65. Peta je to njezina pobjeda uz koju ima tri poraza, dok su Estonci trenutno na posljednjem mjestu skupine s omjerom 2-6.

Nemanja Bjelica predvodio je domaćina do pobjede s 14 koševa i šest skokova, dok je Vladimir Lučić dodao 11 poena. Najbolji je u redovima Estonaca bio Indrek Kajupank sa 17 koševa.

Kvalifikacije za SP:
Gruzija - Grčka 85:86
Francuska - Finska 83:67
Njemačka - Izrael 112:98
Rusija - Bugarska 77:73
BiH - Češka 80:85
Srbija - Estonija 91:65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!