Košarka

Budućnost se vraća u Euroligu nakon 15 godina, Himki protiv Olympiakosa traži dobar početak

Jan Šneler • petak, 12.10.2018.
Budućnost se vraća u Euroligu nakon 15 godina, Himki protiv Olympiakosa traži dobar početak
Foto: EPA

Nakon jučerašnjeg sjajnog dana u Euroligi, danas nas očekuje još četiri dvoboja od kojih također možemo očekivati slično...

Početak Eurolige bio je doista sjajna uvertira u još jednu košarkašku godinu. Preokreti, iznenađenja, odlična igra nekih momčadi i sjajna utakmica Real Madrida i Darušafake. Današnja četiri dvoboja obećavaju jednaka uzbuđenja.

U Podgorici, nakon 15 godina posta, Budućnost će zaigrati Euroligu. Dugo je čekala crnogorska momčad i konačno je prošle sezona uspjela slavljem u ABA ligi doći do zasluženog nastupa. Odmah se prionulo uređenju dvorane za potrebe Eurolige, a momčad se i znatno pojačala. Kostur ekipe više-manje je isti, a dovedena su i pojačanja s iskustvom poput Alena Omića i Edwina Jacksona.

U prvom kolu igraju protiv EA7 Milana koji se također pojačao za ovu sezonu i više ne želi zauzimati posljednja mjesta na tablici. Značajna pojačanja su Amedeo Della Valle, Mike James, Nemanja Nedović i Jeff Brooks. S obzirom na prilično solidni roster od prošle sezone, ova sezona mogla bi biti jako dobra za Talijane. U današnjem susretu možda će imati problema protiv iznimno motivirane Budućnosti, no ako gledamo kvalitetu, ona je definitivno na strani gostiju.

Himki će na svom terenu ugostiti Olympiakos u vjerojatno najneizvjesnijoj današnjoj utakmici. Himki je vrlo iskusna ekipa predvođena sjajnim strijelcem Aleksejem Švedom i radi se o vrlo kvalitetnoj i organiziranoj momčadi koja je sigurno veliki favorit za četvrtfinale.

S druge strane je Olympiakos predvođen novim trenerom Davidom Blattom koji je ponovno složio respektabilnu momčad i želi puno bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Riječ je o odličnoj momčadi koju još uvijek vodi neuništivi Vasilis Spanoulis. U današnjem ogledu puno toga ovisit će o tome hoće li gosti moći zaustaviti Šveda koji će sigurno ispucati desetak lopti. Također, iskustva gostima ne nedostaje i Himki neće imati nimalo lagan posao.

Prošlogodišnje iznenađenje Eurolige, litavski Žalgiris ove godine teško će ponoviti jednaki uspjeh. Daleko od toga da je momčad slaba, iako treba istaknuti da je bilo dosta odlazaka, ali momčad koju vodi Šarunas Jasikevičius imat će težak zadatak jer više nemaju taj status autsajdera kojeg svi podcjenjuju.

U prvom kolu dočekuju Saski Baskoniju s kojom su prošle sezone imali velikih problema. U oba susreta Baski su ih porazili s 20 koševa razlike. Istina, ponajbolji igrač Rodrigue Beaubois više nije u momčadi, no Baski su uspjeli posložiti pristojan sastav koji ima još jedan veliki motiv ove sezone. Final four će se igrati u njihovoj dvorani, Fernando Buesa Areni i to je idealna prilika da klub pokuša napraviti čudo i doći do samog kraja.

U Istanbulu, Fenerbahče će dočekati Gran Canariju i potpuno je jasno tko je favorit u tom ogledu. Financije nikada nisu bile problem turskog velikana, a posebno treba istaknuti odlične transfere Tylera Ennisa i Joffreyja Lauvergnea. Uz postojeći kada oslabljen za Brada Wanamakera i Jamesa Nunnallyja, Fenerbahče će ponovno biti izrazito opasna momčad s ambicijom dolaska do samoga kraja.

Gran Canaria će danas po prvi put u svojoj povijesti igrati Euroligu i ovo je velika stvar za taj klub s Kanarskog otočja. Momčad je to koja često igra vrlo ofenzivnu i brzu košarku i nerijetko njihove utakmice završavaju s preko 180 koševa što je raritet za Europu. Gran Canaria ima dobru momčad, međutim upitno je imaju li dovoljno kvalitete za ovakvu razinu natjecanja. Što se tiče prvih osam, to je gotovo nemoguće, ali sve osim teškog debakla bilo bi zadovoljavajuće za Gran Canariju.

Euroliga, 1. kolo:
Budućnost - EA7 Milano (18.45)
Himki - Olympiakos (19.00)
Žalgiris - Saski Baskonia (19.00)
Fenerbahče - Gran Canaria (19.00)

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!