Nogomet

Hrvatska se nada pobjedi nakon teškog poraza, motivirana Engleska traži revanš na praznoj Rujevici

Jan Šneler • petak, 12.10.2018.
Hrvatska se nada pobjedi nakon teškog poraza, motivirana Engleska traži revanš na praznoj Rujevici
Foto: FaH

U drugom kolu Lige nacija, Hrvatska i Engleska neće nastupiti u najjačim sastavima, no ovaj dvoboj svakako ne treba podcjenjivati i svrstavati u redove nezanimljivih...

Svega nekoliko mjeseci nakon onog velikog dvoboja u polufinalu Svjetskog prvenstva, u sklopu drugog kola Lige nacija ponovno se susreću Hrvatska i Engleska. Riječ je o drugoplasiranoj i četvrtoplasiranoj momčadi s prošlog Svjetskog prvenstva, ali nažalost gledatelji neće moći pratiti dvoboj uživo. Barem ne oni koji ne spadaju u VIP goste.

Puno se ovih dana pričalo o ovoj utakmici i dovodilo u kontekst samo Uefino natjecanje. Izjave pojedinih igrača ne treba ozbiljnije tumačiti jer se može raditi i o klasičnim spinovima prije susreta, ali teško bismo mogli reći kako je ovo promašeno natjecanje. Umjesto često dosadnih, predvidljivih prijateljskih utakmica u kojima gotovo uvijek oko 60. minute kreće val izmjena i negledljivog nogometa, dobili smo priliku gledati nešto ozbiljnije susrete. Hrvatska će tako u nekoliko mjeseci igrati protiv Engleske i Španjolske po dva puta. Dobili smo prave protivnike koji bi nam mogli pokazati koliko trenutno vrijedimo.

Istina, obje momčadi danas neće istrčati u najjačim sastavima. Englezi imaju velikih problema s ozljedama pa tako neće biti Delpha, Lingarda, Allija, Lallane, Younga, Shawa, Cahilla, Rosea, Vardyja i još podosta igrača koji bi vjerojatno bili na popisu. Bez obzira na to, izbornik Gareth Southgate može računati na solidnu postavu. To je upravo odlika velikih momčadi, odnosno točnije rečeno zemalja koje imaju široki kadar te budite uvjereni kako Englezi neće olako shvatiti ovu utakmicu.

Zašto bi Barkley ili Chilwell ušli lagodno u utakmicu kada mogu dokazati izborniku da zavređuju nastup i kada se vrate ozlijeđeni igrači? Tko može očekivati da iznimno talentirani Jordan Sancho neće letjeti po terenu u svom prvom nastupu za Gordi Albion? Varaju se mnogi koji misle da Englezi ne shvaćaju ozbiljno ovaj susret, pogotovo kada uzmemo u obzir da su od Hrvatske ispali u produžecima polufinala svjetske smotre. Taj poraz ih još uvijek boli.

Slično kao Southgate, niti Zlatko Dalić nema lagan zadatak. Osim određenih igrača koji su se oprostili od reprezentacije, danas hrvatski izbornik ne može računati (zbog ozljede, ali i nastupa za mladu vrstu) na Ćaleta-Cara, Vrsaljka, Brozovića, Čopa, Lovru Kalinića i Ivana Santinija. Jasno, tu su i neki igrači u mladoj vrsti koji bi sigurno bili pozvani poput Vlašića ili Benkovića.

S obzirom na to da je pozicija desnog beka ostala prazna, Dalić se odlučio na pozivanje Karla Bartoleca koji igra u Danskoj, no po zadnjim izjavama na toj poziciji ipak će igrati Jedvaj. Pomalo iznenađuje ta odluka izbornika jer Jedvaj protiv Islanda u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva nije pretjerano briljirao na poziciji beka. Također, jedna od novosti je da će Rebić zaigrati pravog napadača, odnosno trebao bi prema najavama biti najistureniji hrvatski igrač. To je nova koncepcija izbornika Vatrenih koja bi trebala vjerojatno poslužiti kao pilot-faza za buduće kvalifikacijsko razdoblje.

Konačno, bilo je dosta govora i o prvom vrataru. Kako je Kalinić ozlijeđen, izbor je pao na Livakovića, Leticu i Slugu. Realno, Dalić je odlučivao između prve dvojice i po svemu sudeći izabrao prvoga. Livaković je prvi vratar Dinama i trenutno brani prilično dobro u HT Prvoj ligi i Europskoj ligi, a sada ćemo vidjeti i kako će se nositi s pritiskom prvog velikog nastupa za Hrvatsku. U svakom slučaju, uz sve izostanke, postava Hrvatske ne zvuči nimalo loše i ne treba ju osuđivati na propast.

Objektivno su obje momčadi u slabijem sastavu nego u Rusiji, no čini nam se da bi Hrvatska veliku prednost mogla imati u veznom redu. S obzirom na to da nema Allija koji je praktički jedini kreator igre u Engleskoj, Modrić i Rakitić morali bi danas vladati sredinom terena. Henderson i Dier nisu kapaciteti za kreativniju igru, a i po kvaliteti ne mogu stati u istu rečenicu s hrvatskim veznjacima. Ne smijemo zaboraviti kako je tu i Kovačić koji igra sjajno za Chelsea.

Uz sve probleme, Hrvatskoj će vjerojatno najveći biti prazan stadion. Sumorna će biti atmosfera na Rujevici i vjerovali ili ne, bit će to prva utakmica Engleske pred praznim tribinama. Nitko ne voli igrati bez navijača i nažalost taj hendikep možda bi mogao obeshrabriti igrače. Što se tiče rezultata, jasno je da Hrvatska mora doći do pobjede ako želi razmišljati o ostanku u Ligi A. Španjolska je velikom pobjedom od 6:0 napravila ogroman korak prema prvom mjestu i Hrvatska više ne ovisi sama o sebi. Ipak, prvi cilj trebao bi biti ostanak u najjačoj skupini koji ipak nosi puno bolje i kvalitetnije protivnike, a samim time pokazuje i trenutnu razinu momčadi.

Susret počinje u 20.45 sati, a sudit će hrvatskim i engleskim igračima dobro poznati Nijemac Felix Brych.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!