Nogomet

Poljaci žele pobjedu protiv nezainteresiranih Talijana, Rusi bi slavljem protiv Turske došli na bod od Lige A

Jan Šneler • nedjelja, 14.10.2018.
Poljaci žele pobjedu protiv nezainteresiranih Talijana, Rusi bi slavljem protiv Turske došli na bod od Lige A
Foto: EPA

Kako se bliži kraju Liga nacija, tako su utakmice sve neizvjesnije i ulozi su puno veći nego u prethodnim susretima...

Ulazimo u posljednja tri dana natjecanja u UEFA Ligi nacija u ovom periodu, a nedjelja nam obećava nekoliko prilično neizvjesnih i važnih dvoboja. U Ligi A Poljska u Chorzowu dočekuje Italiju. Rusija će u Sočiju pokušati pobjedom protiv Turske doći na bod od Lige A, jednako kao što bi Srbija trijumfom u Rumunjskom došla na milimetar od prvog mjesta u Ligi C.

Nakon debakla s neodlaskom na Svjetsko prvenstvo, Talijani su izabrali Roberta Mancinija kao novog izbornika. Trebao je to biti tzv. "siguran potez" i odabir trenera od kojeg se može očekivati solidan rezultat. Nažalost, u ovih nekoliko utakmica to se nije uspjelo najbolje vidjeti. Otkada je došao Mancini, Italija je upisala jednu pobjedu protiv Saudijske Arabije, tri remija i dva poraza.

Talijanski izbornik uvjerava javnost kako Liga nacija trenutno nije prioritet te da je njegov cilj da ekipa bude spremna za Europsko prvenstvo 2020. godine, no nismo sigurni koliko bi glatko javnost podnijela da ispadnu iz Lige A ovog natjecanja. S druge strane niti Poljaci ne oduševljavaju i njihova kriza bila je vidljiva i u Rusiji.

Golgeterska suša zavladala je kod Roberta Lewandowskog i to je sigurno jedan od razloga zašto Poljaci ne izgledaju jako kao u ranijim susretima. Protiv Portugala prije nekoliko dana su pokazali solidnu igru i odličnu realizaciju, ali do bodova nisu uspjeli doći. Objektivno, ostaje dojam kako Talijani neće biti pretjerano motivirani za današnju utakmicu, a i sam Mancini je najavio nastavak taktičkih eksperimentiranja. To daje priliku Poljacima da na svom terenu naprave dobar posao, upišu pobjedu i barem osiguraju drugu poziciju u natjecanju. Susret je na rasporedu od 20.45, a sudit će Damir Skomina iz Slovenije.

U Ligi B očekuje nas zanimljivi dvoboj Rusije i Turske. U prvom susretu, Rusi su neočekivano slavili u Turskoj i sada su na odličnom putu da pobjedom u Sočiju gotovo potvrde prvo mjesto u skupini. Riječ je o susretu dvije dobre, kvalitetne momčadi i ako se ponovi igra iz Trabzona moći ćemo biti zadovoljni. Već smo i prije prvog dvoboja pisali kako su Rusi dosta promijenili momčad u odnosu na Svjetsko prvenstvo i uveli nekolicinu mlađih igrača u opticaj koji bi trebali nositi Zbornaju narednih godina.

S druge strane, Turska ima dobre pojedince, no izbornik Mircea Lucescu još to nije posložio na najbolji način. Nije ovo sigurno jedna od jačih turskih momčadi, ali svega četiri pobjede u 14 nastupa previše je i toga je svjestan rumunjski trener. Nešto mora pothitno promijeniti jer su kvalifikacije vrlo blizu i Turska bi mogla ponovno propustiti veliko natjecanje što bi stvarno bio veliki podbačaj. U današnjem susretu prednost dajemo Rusiji koja bi s pobjedom došla na bod od promocije u Ligu A. Susret se igra u Sočiju, od 18 sati uz glavnog suca Pawela Raczkowskog iz Poljske.

Izdvojimo još zanimljiv rasplet u skupini 4 Lige C u kojoj se nalaze Rumunjska, Srbija, Litva i Crna Gora. Rumunjska u Bukureštu dočekuje Srbiju u utakmici koja bi mogla odrediti konačni poredak. Srbija trenutno vodi sa sedam bodova (Rumunjska 5, Crna Gora 4) i nakon ovog susreta preostaju joj utakmice protiv Crne Gore i Litve, obje u Beogradu. S pobjedom u Bukureštu, Srbija dolazi na 10 bodova i praktički joj je potreban bod protiv Crne Gore da osigura prvo mjesto.

Svjesni su toga u oba tabora i svakako da će i Rumunji imati što za reći jer bi pobjedom oni preuzeli prvo mjesto i napravili potpuni kaos u skupini. Može se dogoditi, uz pobjede Rumunjske i Crne Gore u Litvi, da na kraju dana sve tri reprezentacije budu unutar jednog boda. Sve to jamči spektakl u današnjim susretima i potencijalno sjajan dvoboj na nacionalnom stadionu u Bukureštu. U prvom ogledu u Beogradu, Srbija i Rumunjska remizirali su (2:2). Utakmica je na rasporedu u 15 sati, a pravdu će dijeliti Kevin Blom iz Nizozemske. Susret Litve i Crne Gore počinje u 20.45. Sudi Austrijanac Robert Schorgenhofer.

Liga nacija:
Liga A
Poljska - Italija (20.45)
Liga B
Rusija - Turska (18.00)
Liga C
Rumunjska - Srbija (15.00)
Izrael - Albanija (20.45)
Litva - Crna Gora (20.45)
Liga D
Azerbajdžan - Malta (18.00)
Farski Otoci - Kosovo (18.00)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!