Nogomet

Prosinečki i BiH u Beču traže remi za promociju u Ligu A, Belgija protiv Islanda ne smije kiksati

Jan Šneler • četvrtak, 15.11.2018.
Prosinečki i BiH u Beču traže remi za promociju u Ligu A, Belgija protiv Islanda ne smije kiksati
Foto: EPA

Na rasporedu su utakmice UEFA Lige nacije, a kako je ovo završna faza grupnog natjecanja, jasno je kako ulozi nikada nisu bili veći...

U skupini 2 Lige A, Belgija će na svom terenu dočekati Island. Važna je ovo utakmica za Belgijce jer u slučaju pobjede dolaze na prag ulaska u polufinale. Naime, kako su Švicarsku svladali s 2:1, u posljednjem kolu bio bi im dovoljan i bod na gostovanju.

Belgija je Island svladala u prvom susretu s 3:0, Islanđani definitivno ne pokazuju igru iz prošlih razdoblja kada su oduševljavali sve neutralne promatrače. Treba očekivati pokušaj Belgijaca za što uvjerljivijom pobjedom jer nije nemoguće da na kraju i gol razlika bude odlučivala. Što se tiče Islanđana, oni su već ispali tako da im je ovaj susret više stvar prestiža.

U skupini 3 Lige B, Bosna i Hercegovina gostuje kod Austrije i traži bod koji bi joj osigurao promociju u Ligu A. BiH trenutno ima devet bodova, dok je Austrija na drugom mjestu sa samo tri boda. Austrijanci doduše imaju još dva susreta dok je BiH ovo posljednja utakmica. Atmosfera će sigurno biti vatrena i Ernst Happel stadion će biti pun navijača Bosne i Hercegovine.

Iako tu selekciju posljednjih dana prate određeni skandali, Robert Prosinečki vrlo dobro plovi na klupi BiH i objektivno mogla bi doći barem do boda u današnjem susretu.

Liga C donosi rasplet u skupini 2. Vodeća Finska, jedina neporažena reprezentacija u skupini, odlazi na gostovanje kod drugoplasirane Grčke. Finci su u dobroj poziciji, imaju dva kola prije kraja šest bodova prednosti i još moraju igrati kod Grčke i Mađarske. Čak i s dva poraza, Finska bi u nekim raspletima izborila promociju u Ligu B. U prvom susretu Finska je slavila protiv Grčke s 2:0 i nije nemoguće da izgubi barem s manjom razlikom. Dodatna potvrda tome je činjenica da Finska još nije primila niti jedan gol u natjecanju.

U drugom susretu iste skupine, Mađarska će ugostiti Estoniju. Mađari se nalaze u zoni za ispadanje i premda ne mogu izboriti promociju, pobjedom nad Estonijom i eventualnim porazom Grčke, došli bi na sigurno drugo mjesto. U međusobnim omjerima Grčke i Mađarske bolje stoje Grci te stoga Mađari danas nemaju pravo na opuštanje. U prvom susretu ovih reprezentacija, Estonija je na svom terenu izvukla neriješenih 3:3.

Najniža razina Lige nacija, Liga D nudi rasplet u skupini 2. Luksemburg traži pobjedu protiv Bjelorusije s kojom bi osigurao promociju u Ligu C. Trenutno Luksemburg ima bod viška ispred Bjelorusije, a do kraja još gostuje kod Moldavije. S druge strane, Bjelorusija mora nakon Luksemburga putovati u San Marino gdje ga neće čekati pretežak posao.

Realno je da pobjednik ovog dvoboja osigurava promociju u Ligu C s tim da bi Luksemburg i s remijem mogao to napraviti ako slavi kod Moldavije u posljednjem kolu. U skupini 1, Gruzija koja je već osigurala prolaz u Ligu C, gostuje kod slabašne Andore, dok će Kazahstan igrati protiv Latvije.

Liga nacija:
Kazahstan - Latvija (16.00)
Belgija - Island (20.45)
Austrija - Bosna i Hercegovina (20.45)
Grčka - Finska (20.45)
Mađarska - Estonija (20.45)
Andora - Gruzija (20.45)
Luksemburg - Bjelorusija (20.45)
San Marino - Moldavija (20.45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!