Nogomet

Oranje želi iznenaditi svjetske prvake, Wales protiv Danske traži promociju u Ligu A

Jan Šneler • petak, 16.11.2018.
Oranje želi iznenaditi svjetske prvake, Wales protiv Danske traži promociju u Ligu A
Foto: EPA

Uzbuđenja u jučerašnjim utakmicama Lige nacija govore kako će posljednja kola biti neizvjesna do samoga kraja, a upravo nas danas čeka nekoliko interesantnih ogleda...

Aktualni svjetski prvaci gostuju kod Nizozemske u susretu u kojem im je dovoljan remi za prolazak u polufinale Lige nacija. Iako Francuska po logici nastupa u statusu favorita, Nizozemci izgledaju puno bolje nego ranijih godina i pobjeda protiv Njemačke (3:0) im je pokazala kako imaju kvalitetu za sam vrh.

Iako Didier Deschamps neće moći igrati s Thomasom Lemarom, Anthonyjem Martialom, Alexandreom Lacazetteom, Samuelom Umtitijem i Paulom Pogbom, Francuzi su i dalje momčad s velikom širinom kadra. Bit će ovo u svakom slučaju zanimljiva utakmica jer bi Nizozemska pobjedom došla na samo bod manje od Francuske te bi joj možda čak i remi protiv Njemačke bio dovoljan za prolaz u polufinale. S obzirom na to da prije početka Lige nacija, nitko ne bi Oranju u ovoj skupini dao velike šanse za prolazak skupine, izabranici Ronalda Koemana jako dobro stoje.

U Ligi B, već promovirana Ukrajina gostuje kod posrnule Slovačke. Slovaci se nadaju kako će Ukrajinci biti opušteniji znajući da su osigurali promociju u Ligu A te će moći doći do važna tri boda. To bi iznimno pomoglo Slovačkoj, iako je jasno kako će na gostovanju kod Češke odlučivati o tome hoće li ostati u ovoj Ligi ili ispada u niži rang. Ovo će uostalom biti i prva službena utakmica Pavela Hapela na čelu Slovačke. Čeh je na klupu Slovačke došao prije nešto malo manje od mjesec dana.

U istoj Ligi važan ogled skupine 4 igra se u Cardiffu gdje će Wales ugostiti Dansku. Danci su kiksali kod Irske, Wales je upisao pobjedu u Dublinu i sada s pobjedom na svom terenu dolazi do potvrde prve pozicije. Najbolji Velšanin Gareth Bale je u sastavu i predvodit će svoju zemlju u lov na promociju u Ligu A. Puno toga može donijeti Walesu prvo mjesto u skupini, a sudeći po prvom susretu trebat će mu puno više odvažnosti da slomi uporne i čvrste Dance. Remi mu ne bi odgovarao jer u posljednjem kolu Danska dočekuje Irsku. Što se tiče Danaca, oni najbolji su tu i ovo bi mogla biti poslastica večeri.

U skupini 3 Lige C, Bugarska i Norveška imaju po devet bodova. Bugari gostuju kod Cipra, dok će Norvežani na megdan Slovencima. Cipar nema realne šanse za promociju, dok je Slovenija izgubila i matematičke šanse i nalazi se na dnu ljestvicu sa samo jednim osvojenim bodom. S obzirom na to da su Norveška i Bugarska već odigrale međusobne oglede (interesantno gol razlika je 1:1), utakmice protiv drugih momčadi su iznimno važne.

Na kraju, u slučaju istog broja bodova gledat će se i gol razlika tako da ne treba sumnjati kako obje selekcije žele sa što većom razlikom slaviti u današnjem susretu.

U Ligi D, Gibraltar dočekuje Armeniju, dok će Makedonija u goste kod Lihtenštajna. Makedonci bi pobjedom praktički osigurali prvo mjesto jer u posljednjem kolu igraju doma s Gibraltarom. S druge strane, Armenija ima bolji omjer s Makedoncima te se nada pobjedi u današnjem ogledu te mogućem kiksu Makedonaca u nekoj od sljedeće dvije utakmice. Ipak, realnost je da bi Makedonija morala izboriti promociju u Ligu C.

Liga nacija:
Nizozemska - Francuska (20.45)
Slovačka - Ukrajina (20.45)
Wales - Danska (20.45)
Cipar - Bugarska (20.45)
Slovenija - Norveška (20.45)
Gibraltar - Armenija (20.45)
Lihtenštajn - Makedonija (20.45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!