Rukomet

Razočarane Norvežanke na kraju pete u Europi, samo jednom bile su slabije

Mihaela Bradovski • petak, 14.12.2018.
Razočarane Norvežanke na kraju pete u Europi, samo jednom bile su slabije
Foto: EPA

U susretu za peto mjesto na Europskom prvenstvu rukometašica Norveška je pregazila Švedsku s 38:29. I u ovom susretu Norvežanke su dominirale, ali ostaje im gorak okus zbog nekoliko nastupa u kojima ipak nisu bile potpuno u utakmici te su zbog toga ostale bez polufinala...

Švedska - Norveška 29:38 (14:22)

Tek drugi puta u povijesti europskih prvenstava za rukometašice izabrana vrsta Norveške nije izborila nastup u polufinalu. 2000. godine Norvežanke su Euro u Rumunjskoj završile na šestoj poziciji što im je ujedno i najslabiji rezultat nakon što su danas svladale Švedsku.

Na dosadašnjih 12 smotri Starog kontinenta norveške su reprezentativke osvojile jednu broncu, tri srebra i čak sedam zlatnih medalja. Ove su se godine, međutim, morale zadovoljiti petom pozicijom nakon što su se u drugoj rundi ispred njih našle ekipe Nizozemske i Rumunjske.

A današnji ogled za to peto mjesto otvorile su dvjema mini-serijama te su već na samom početku pokazale namjeru da što više pogodaka postignu iz brzih kontri i polukontri.

Doduše, uspjele su švedske rukometašice točno na sredini prvog poluvremena vratiti rezultat u egal, no nakon tada postavljenih 10:10 slijede najbolje minute norveškog sastava.

7:0 seriju režirale su Oftedal s jednim te Reistad, Brattset i Sanna Solberg, sve sa po dva zgoditka. Četiri tada postignuta zgoditka pala su nakon brzog kontranapada.

Prvo poluvrijeme Norvežanke su okončale s 22:14, a treba spomenuti kako su u tih prvih pola sata igre propustile realizirati tek četiri šuta. S druge strane, Šveđankama su se za bolji omjer ispriječile i vratarke Silje Solberg i Lunde koje su na odmor otišle s pet obrana više u odnosu na protivničku ekipu.

Iako su odmah po povratku na parket bile u prilici svoju prednost dići na dvoznamenkastu razliku, Norvežanke su na +10 čekale do ulaska u posljednjih deset minuta dvoboja. Za 32:22 pogodila je tada, još jednom iz kontre, Sanna Solberg.

Do kraja susreta razlika u rezultatu nije se drastično mijenjala, tek su se vratarke s obje strane, a posebno Norvežanka Solberg, aktivnije uključile u utakmicu te su u konačnici stigle do 20 obrana (Solberg 18, Lunde), odnosno 10 koliko su skupile Bundsen (9) i Idehn. Usporedbe radi, švedske su čuvarice mreže u prvom dijelu zajedničkim snagama pročitale tek dva protivnička šuta.

U konačnih 38:29 Veronica Kristiansen ugradila je šest pogodaka iz sedam pokušaja, a jedan manje postigla je Linn Sulland. Norvežanke su u ovom dvoboju pokazale svu širinu svoje klupe; u listu strijelaca nisu se upisivale tek vratarke te Silje Waade.

Norvešku je mrežu pak najviše puta, sedam, pogađala Anna Lagerquist dok zadovoljne svojim šuterskim učinkom ne mogu biti Stromberg (5/12), Massing (4/10) i posebno Alm (0/6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!