Nogomet

Slovak i Čeh najskuplji igrači Viktorije, Krmenčik je bio i Dinamova želja

Branimir Korać • ponedjeljak, 17.12.2018.
Slovak i Čeh najskuplji igrači Viktorije, Krmenčik je bio i Dinamova želja
Foto: EPA

Viktoria iz Plzena je odlična momčad koja se ne smije podcijeniti. Pavel Vrba iskusan je stručnjak koji zna jako dobro kako izvući maksimum iz svoje momčadi...

Kada se spomene Viktoria Plzen, svatko ima svoju asocijaciju. Većini je to dominacija u Češkoj, mnogi će spomenuti otvoreni i napadački nogomet, dobar dio njih Pavela Vrbu, sjajnog stručnjaka koji je izvlačio maksimum iz onoga što je imao.

Netko će se sjetiti Pavela Horvatha. Horvath je igrač koji je i s gotovo 40 godina na leđima oduševljavao, imao je loptu s očima, bio sjajan veznjak, ali nigdje nije igrao tako dobro kao što je igrao u završnim godinama karijere u Viktoriji. On je bio kapetan, Vrbin čovjek od povjerenja na terenu i svlačionici, a u mirovinu je otišao u 41. godini, 2015.

Upravo on igrao je ključnu ulogu u prvoj tituli prvaka za Viktoriju koja je stigla tek 2011. godine i nakon čega je klub iz prosječnosti došao u sam vrh češkog nogometa.

Pet titula prvaka Češke, dva druga mjesta i jedno treće ostvareno je u razdoblju otkako je Vrba sjeo na klupu, a Viktoria se za to vrijeme nije zadovoljava samo dobrim nastupima u Češkoj već je i u Europi igrala dobar nogomet.

U sezoni 2012/2013 izbacila je Napoli u šesnaestini finala Europske lige, sezonu kasnije eliminirala je u istoj fazi istog natjecanja i Šahtar, a prošle sezone ponovno je dogurala do osmine finala i tek u produžecima izgubila od Sportinga iz Lisabona.

Ove sezone smještena je u Ligi prvaka u skupinu u kojoj je odmah otpisana. Logično, Roma i Real Madrid su prejaki i pretpostavljalo se kako će maksimum biti borba za treće mjesto s CSKA. Krenula je domaćim remijem 2:2 s Moskovljanima (Vlašić zabio za bod u sudačkoj nadoknadi), teško je stradala od Rome i Reala s po 5:0, ali u zadnja dva kola sredila je prvo CSKA u Moskvi s 2:1, a zatim i Romu u Plzenu istim rezultatom.

Nenad Bjelica je u pravu kada nudi ulogu favorita Viktoriji. Sedam bodova u Ligi prvaka, u takvoj skupini nije lako osvojiti. U tome je uspjela i za razliku od Dinama ima već tradiciju uspješnog igranja u nokaut fazi Europske lige.

Pogled na roster otkriva kako je riječ o dosta iskusnoj momčadi bez previše stranaca što je uvijek i bio zaštitni znak Viktorije. Nekoliko Slovaka, jedan Nigerijac i sve ostalo Česi.

Iako ne treba uzimati kao "sveto pismo", prema Transfermarktu ova momčad vrijedi oko 30 milijuna eura. Najveću cijenu postižu slovački reprezentativac, središnji vezni Patrik Hrošovsky, igrač koji je nezamjenjiv u Vrbinim planovima, te snažni napadač, češki reprezentativac Michael Krmenčik, obojica vrijednosti oko četiri milijuna eura.

Inače Krmenčik se već provlačio kroz hrvatske medije, riječ je o igraču za kojeg je svojedobno bio zainteresiran upravo Dinamo o čemu su naveliko pisali i Česi. Ta priča nikada nije konkretizirana i Krmenčik je na zadovoljstvo navijača Viktorije ostao u klubu.

Kao prvi vratar u sezonu je ušao iskusni 34-godišnji Slovak Matuš Kozačik, međutim kasnije ga je zamijenio aktualni broj jedan samo godinu dana mlađi Aleš Hruška.

U zadnjoj liniji Vrba igra s iskusnima Reznikom i Limberskym na bokovima te u sredini s Pernicom i kapetanom Hubnikom.

U vezi uglavnom ordiniraju Hrošovsky, vrlo zanimljiv igrač Roman Prochazka, Aleš Čermak, dobro poznata imena Jan Kopic i Tomaš Horava te iskusni Milan Petržela. U vrhu napada, kada nema problema s ozljedama, siguran je Krmenčik, ali on je trenutno teže ozlijeđen.

Viktoria je momčad koja zna podići ritam i stvara dosta problema preko opasnih bočnih igrača, a vrlo je dobra u skoku i tu stvara dosta problema. Krmenčik sa 191 centimetrom i svojom snagom nije jednostavan za čuvanje, ali ništa jednostavniji nije niti njegov nasljednik, Tomaš Chory koji je još viši.

Neće biti jednostavno, Viktoria je dobra i izuzetno uigrana momčad, ali svakako je bolji izbor od jednog Šahtara ili Lazija. U svakom slučaju Modre čeka vrlo zanimljiv početak 2019. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!