Nogomet

Jakirović za Sportnet: "Nisam mislio da ćemo biti ovako visoko, ali sam nagovijestio da ćemo biti dobri"

Branimir Korać • utorak, 18.12.2018.
Jakirović za Sportnet: "Nisam mislio da ćemo biti ovako visoko, ali sam nagovijestio da ćemo biti dobri"
Foto: FaH

Gorica je najugodnije iznenađenje prvog dijela sezone. Sergej Jakirović odradio je dobar posao na klupi Goričana otkako je na nju zasjeo, a u razgovoru za Sportnet govori o sezoni, tranziciji u viši rang, onome što je napravljeno i što želi u nastavku sezone...

Iza Gorice je odlična polusezona, na zimski odmor otišla je s čvrstog petog mjesta, četiri boda ispred Hajduka i četiri boda iza Lokomotive. No ne samo rezultatski, Gorica je iznenadila vrlo kvalitetnom igrom te je s pravom odnijela naziv najugodnijeg iznenađenja sezone.

Velike zasluge za to nosi i Sergej Jakirović, trener bogatog HNL iskustva, ali igračkog, ne trenerskog.

"Nisam mislio da ćemo biti ovako visoko, ali sam nagovijestio da ćemo biti dobri, atraktivni i konkurentni", priznaje Jakirović kojeg je također malo iznenadila borba za visoke pozicije.

Tijekom sezone upisano je nekoliko dojmljivih pobjeda, Gorica je "ispratila" Matjaža Keka s klupe Rijeke, ali Jakiroviću je ipak najdraža pobjeda u Splitu protiv Hajduka.

"Svaka utakmica koju smo dobili je bila odlična, ali nekako najbolja je bila s Hajdukom na Poljudu jer smo pokazali da smo postali momčad, da su dečki vidjeli da mogu i jer je to bila moja prva pobjeda u HNL-u."

Goričani su promovirali nekolicinu igrača koji su danas među najistaknutijim HNL-ovcima, igrače poput Atiemwena, Zwolinskog, Miye, najavljen je i dolazak još nekolicine igrača i pravo je pitanje može li Gorica u ovom ritmu nastaviti i u drugom dijelu sezone?

"Upravo će ovaj prijelazni rok odrediti hoćemo li ostati na ovom mjestu i probati stići nekog ispred ili ćemo držati zlatnu sredinu. Ako dovedemo što planiramo, uvjeren sam da možemo nastaviti ovako", tvrdi Jakirović.

Sezona je završena s četiri utakmice bez pobjede, upisan je kiks protiv Istre 1961 u Velikoj Gorici, no igrom u tom razdoblju Goričani su zaslužili više od jednog boda osvojenog protiv Lokomotive.

"Mi smo prije utakmice s Istrom bili dva mjeseca neporaženi i po zakonu velikih brojeva moralo se dogoditi kad-tad da izgubimo. S obzirom da smo tu utakmicu igrali bez šestorice standardnih igrača, Istra je samo iskoristila momenat i zasluženo slavila. Zadovoljan sam bio igrom iako nismo pobijedili, ali za mene je bio odličan podatak da smo s Dinamom i Osijekom igrali ravnopravne utakmice do zadnje sekunde."

U početku se prognoziralo kako bi Gorica trebala ostati u ligi, ali ne i boriti se u gornjoj polovici ljestvice.

"Naravno da je bio prvi cilj ostanak u ligi i stabilizacija kluba u prvoj sezoni. Kako je polusezona odmicala, tako smo uvidjeli da se možemo nositi s ekipama u borbi za Europu i napravit ćemo sve da budemo u borbi što dalje za te pozicije."

Kada netko uđe iz druge u prvu HNL, ljudi su skloni podcjenjivanju, kolika je u biti razlika između te dvije lige?

"To podcjenjivanje može biti i ogroman motiv, da pokažeš da ti je tu mjesto. Ogromna je razlika između te dvije lige jer se u Prvoj HNL igra puno brže, agresivnije, bolji su igrači koji ti kazne i najmanju greškicu."

Na Goricu više nitko neće gledati s podcjenjivanjem, ali sve to je zasluženo igrama.

"Mi smo to sve pokazali i zaslužili na terenu i želimo da nas svi respektiraju kao što i mi respektiramo njih. To je znak da smo postali ozbiljna momčad. U drugom dijelu sezone to će biti pravi izazov i mi se tome veselimo."

Natjecanje u HNL-u nije lagano i Jakirović ne želi posebno isticati nijednu utakmicu kao najtežu. Svi protivnici su na svoj način neugodni.

"Nema lagane utakmice u HNL-i jer se igra četverokružno i teško je nekoga iznenaditi s obzirom se momčadi dobro poznaju. Najčešće odlučuju sitni detalji koje usmjere utakmicu."

Okupljanje je odmah na početku 2019. godine kada kreću pripreme za nastavak sezone.

"Okupljanje je 5. siječnja. Prvi dio ćemo odraditi u Velikoj Gorici. Plan je odigrati pet utakmica, prva je na rasporedu 12. siječnja protiv Lokomotive, a za ostale datume još čekamo potvrdu. Drugi dio priprema ćemo odraditi u Istri kako bi spremni dočekali nastavak prvenstva. Mi već imamo automatizme jer će ostati gro igrača. Trebamo uklopiti nove igrače koji će doći, možemo napredovati u svim segmentima nogometne igre, tako ćemo i raditi."

Želja za proljeće?

"Želio bi da se zadržimo na ovom mjestu i da pokušamo stići nekoga ispred nas", zaključuje trener hita sezone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!